Pozovite » (+381) (0)24 535-533

tomislav zigmanov ravnatelj portretPokrajinska vlada je na sjednici održanoj 1. prosinca 2021. godine donijela Rješenje broj 022-488/2021 kojim se Tomislav Žigmanov, profesor filozofije, imenuje za ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (u daljem tekstu Zavod) na razdoblje od četiri godine.

S obzirom na to da je ovim Rješenjem okončan proces izbora ravnatelja, a radi informiranja javnosti, donosimo kratku genezu izbornog procesa.

Upravni odbor Zavoda je na svojoj V. sjednici, održanoj 22. rujna 2021. godine, a nakon dobivanja suglasnosti od strane osnivača, donio Odluku o raspisivanju Javnog natječaja za izbor ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Javni natječaj je objavljen 24. rujna u tjedniku Hrvatska riječ, dnevnom listu Danas, na web stranici Nacionalne službe za zapošljavanje i oglasnoj ploči u Zavodu, i trajao je 15 dana, odnosno zaključno s danom 11. listopada 2021.

panonija zajednickaU Budimpešti je 25. studenoga 2021., održan program Hrvatska književna Panonija IV, koju su organizirali Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i  kulturni centar Croatica nonproft kft. iz Budimpešte u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha, Hrvatskim vrtićem, osnovnom školom i đačkim domom iz Budimpešte (HOŠIG), Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata i Spomen-muzejom biskupa Josipa Jurja Strossmayera iz Đakova, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

tomislav, platnoU organizaciji Fakulteta hrvatskih studija u zagrebačkom Studentskom centru, 22. i 23. studenog, održana je Znanstveno-kulturna manifestacija „Hrvatsko proljeće i hrvatska država“, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Kako su naveli organizatori, „cilj je manifestacije evocirati i interdisciplinarnim pristupom rasvijetliti povijesna zbivanja i posebice ulogu hrvatskih sveučilištaraca o 50. obljetnici proglašenja studentskoga štrajka te rasvijetliti poveznicu Hrvatskoga proljeća i procesa uspostavljanja hrvatske države“.

opovo tome, željko goran (1)Katolički vjernici - Hrvati u Opovu su u petak, 19. studenoga 2021 proslavili svoj crkveni god - spomendan Svete Elizabete Ugarske, zaštitnice župe, kojoj je posvećena i mjesna ckrva.

tomislav i vladimirU okviru ovogodišnjeg, trećeg po redu Svjetskog festivala hrvatske književnosti, koji se održao u Zagrebu od 15. do 17. studenog, na jednoj od sesija bilo je riječi i o hrvatskoj književnosti u Vojvodini, društvenom ambijentu u kojem pulsira te o položaj hrvatskih književnika. O tako definiranoj tematici govorili su ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, povjesničar Vladimir Nimčević, književnik Lajčo Perušić te jezikoslovci dr. sc. Josip Lisac i dr. sc. Sanja Vulić.