Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Zaboravljeni rječnikKrajem kolovoza iz tiska je izašla prva knjiga u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, nedavno preminulog književnika, glazbenika i skladatelja tamburaške glazbe Ilije Žarkovića iz Golubinaca.

Recenzentica dr. sc. Ljiljana Kolenić, profesorica osječkog Sveučilišta, o Rječniku, među ostalim, piše: Ilija Žarković učinio je prvi, veliki korak u tom smislu. Zapisao je riječi koje se u Golubincima danas uglavnom ne čuju, koje tonu u zaborav, ali nisu u cijelosti zaboravljene jer ih inače ne bismo imali zapisane u rječniku koji je pred nama. Objelodanjivanjem Zaboravljenih riječi sačuvano je dijalektno leksičko blago mjesta Golubinci u Srijemu.

Rječniku prethode autorove uvodne bilješke u kojima je objašnjen razlog bilježenja starih riječi i način zapisivanja. Ovaj ogroman trud Ilije Žarkovića se isplatio jer će, iako nije dočekao svjetlo dana vlastitoga, vjerojatno, najznačajnijega djela, upravo po njemu trajno biti upamćen i prisutan u kulturi Hrvata u Vojvodini.

O vrijednosti Zaboravljenog rječnika (govora golubinačkog kraja), dr. Kolenić kaže:

Značenje je toga rječnika upravo u tome što je spasio riječi od nestajanja. Sačuvao je riječi u posljednji trenutak, a s riječima, s tim velikim jezičnim blagom, sačuvao je i sjećanje na život koji je prošao, kojega se sjećaju oni koji čuvaju najljepše uspomene iz djetinjstva.

Listajući rječnik Ilije Žarkovića mi upoznajemo golubinački život, običaje, igre, način odijevanja, biljke i životinje kao sastavni dio života u selu i tako ulazimo u jedan prošli svijet pa on postaje dio našega iskustva i dio našega svijeta.

Knjiga je objavljena kao prva u biblioteci Prinosi za dijalektološka istraživanja.

Baština