Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Ovih je dana objavljena četvrta publikacija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Riječ je o prvoj knjizi u biblioteci „Prinosi za etnografska istraživanja", autor je Ivan Andrašić iz Sonte, a naslov joj je „Izgradnja kuća nabijača u Sonti u XX. stoljeću".

 

Knjigu je uredio Tomislav Žigmanov, stručnu redakturu teksta učinila je Sanja Lončar, znanstvena novakinja i asistentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju, likovnu opremu je uradio Darko Vuković, a tehnički uredio Gábor Mészáros. Osim uvodne riječi (str. 7-8) i etnografskog opisa izgradnje nabijača u Sonti tijekom XX. stoljeća (str. 11-67), koji predstavlja i glavni dio, knjiga sadrži i rječnik manje poznatih riječi (str. 69-77), zatim pogovor Sanje Lončar (str. 79-81), popis kazivača (str.82-83) i kratku bilješku o autoru (str. 84). Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama, čiji je autor Ivan Andrašić.

Iz pogovora Sanje Lončar
„Autor je, zahvaljujući kazivanjima Sonćana, uspio osvijestiti količinu znanja, truda i pažnje, uloženih u izgradnju i uređenje životnog prostora te značaj i ulogu ovog događaja u životu lokalne zajednice. Ovaj, za sada jedini, pisani trag o tom dijelu sonćanske povijesti postavio je temelj i otvorio teme daljnjim istraživanja čije rezultate nestrpljivo iščekujemo."

O autoru

Ivan Andrašić je rođen je 1955. u Sonti. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu, a gimnaziju u Somboru. Radio je u Pregradi do 1982., a potom u Sonti, gdje se bavio fotografijom. Dopisnik je i član Uredništva Informativno-političkog tjednika Hrvatska riječ te stalni suradnik Katoličkog mjesečnika Zvonik. Posebno su zanimljivi njegovi napisi vezani uz tradicijsku kulturu šokačkih Hrvata u Podunavlju. Tajnik je Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija" iz Sonte, gdje je voditelj i redatelj u Dramskom odjelu, a aktivan je i u Literarnom odjelu. Poeziju piše od gimnazijskih dana, a komedije na pučke motive na šokačkoj ikavici u posljednjih desetak godina. Pjesme su mu objavljene u kalendaru Subotička Danica, a sudjeluje na susretima pjesnika Lira naiva gdje su mu objavljene pjesme. Dramski tekstovi objavljeni su mu u knjizi Teška vrimena (Hrvatska čitaonica, Subotica 2007.).

Trenutačno knjigu možete kupiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, po cijeni od 500,00 dinara, uz prethodno obavljenu uplatu na račun Zavoda. Na svojoj pošti ili u banci na račun Zavoda broj 220-95689-48 uplatite 500,00 dinara i s kopijom uplatnice knjigu možete preuzeti u prostorijama Zavoda.
Zainteresirani koji žive izvan Subotice i nisu u prigodi doći u prostorije Zavoda, knjigu mogu nabaviti na način da prethodno na račun Zavoda broj 220-95689-48 uplate 550,00 dinara (osnovna cijena + poštanski i manipulativni troškovi), a po primitku uplate, knjigu ćemo poslati poštom na adresu naznačenu na nalogu za uplatu. Bilo bi dobro da nas o obavljenoj uplati informirate i putem telefona (024/535-533) ili elektroničkom poštom (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), budući da šalterski službenici u našim poštama i bankama često ne utipkaju sve podatke uplatitelja.
Primjer popunjenog naloga za uplatu možete pogledati ovdje.

Baština