Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Vecer ikavice Stanisic2015 1 mHrvatsko kulturno društvo Vladimir Nazor iz Stanišića organizira manifestaciju „Ikavica – govor dalmatinskih, ličkih, hercegovačkih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata“ od 2010. Manifestacija je posvećena očuvanju ikavice kao materinjeg govora, a okuplja udruge i pojedince iz Podunavlja (šokačka ikavica), Sombora i Subotice (bunjevačka ikavica), Bezdana i Posušja (hercegovačka ikavica), Stanišića, Subotice i Muća (dalmatinska ikavica) koji svojim nastupom u vidu recitiranja, govorenja, glume, pjevanja uz pratnju glazbenika i sl. pokazuju kako ikavica i dalje živi te potvrđuju svoju spremnost za njezino očuvanje.

Preprekovo proljece2015 1Preprekovo proljeće je godišnja pjesnička manifestacija Hrvata u Vojvodini koju u travnju (aprilu) organizira Hrvatsko kulturno-umjetničko i prosvjetno društvo Stanislav Preprek iz Novog Sada, u čast svestranog umjetničkog stvaratelja (književnika, glazbenika, knjižničara) Stanislava Prepreka, čije ime nosi. Manifestacija se priređuje od 2009. godine.

DaniAGM i IV2015 1Hrvatsko kulturno umjetničko prosvjetno društvo Matoš iz Plavne priređuje godišnju manifestaciju „Dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića“. Ova dvodnevna kulturna manifestacija priređuje se od 2009. godine u čast dvojice hrvatskih velikana tijesno povezanih s Plavnom.

Tijekom dva dana u Plavni se priređuje bogat kulturni program: stručna predavanja o životu i radu Matoša i Andrića, s ciljem da se književne teme prošire, likovna kolonija, sveta misa, radionice i slični programi za djecu, svečana akademija s prigodnom izložbom slika (i fotografija i dr.) a sve u cilju kulture sjećanja i odavanja dužne pažnje hrvatskim velikanima i hrvatskoj kulturi.

Knjizevno prelo2015 5Književno prelo, književna manifestacija u organizaciji Hrvatske čitaonice, održava se u pokladno vrijeme u Subotici, s ciljem predstavljanja knjiške produkcije iz prethodne godine na zabavan način. Program je namijenjen i djeci i odraslima. Književno se prelo odvija u znaku slogana: Na prelu se jede i pije, al’ pravo bez duševne hrane nije!

Balint VujkovDani Balinta Vujkova, godišnja kulturna manifestacija u Subotici s podnaslovom Dani hrvatske knjige i riječi, je priredba s više događaja, a njezin je temeljni cilj podsjećanje na najistaknutijeg sakupljača narodnih pripovijedaka među Hrvatima – Balinta Vujkova, afirmacija i valorizacija njegove zaostavštine, popularizacija među suvremenim čitateljstvom, napose među djecom i mladima, te retrospektivno prikazivanje i tematiziranje suvremenoga književnog stvaralaštva Hrvata u Vojvodini.

Od osnutka 2002. Dane Balinta Vujkova organizira Hrvatska čitaonica. Povod za njihovo pokretanje bila je 90. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti Balinta Vujkova.

Lista svih Manifestacija