Pozovite » (+381) (0)24 535-533

jelacic govor u hrvatskom saboru 1848Spomendan rođenja hrvatskog bana Josipa Jelačića slavio se u Petrovaradinu mnogo godina prije osnutka društva koje nosi njegovo ime. Od kada je obilježavanje njegova rođendana proglašeno jednim od praznika hrvatske nacionalne zajednice u Republici Srbiji, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ svake ga godine svečano obilježava u suorganizaciji sa Hrvatskim nacionalnim vijećem RS.

Dan Jelacica2015 6 mProslava se održava uvijek na dan Jelačićeva rođenja, 16. listopada, u okviru programa koji obuhvaća duhovni i svjetovni dio. U petrovaradinskoj crkvi sv. Jurja, mjestu banova krštenja, bude služena sv. Misa za pokoj njegove duše, a potom u jednoj od novosadskih dvorana bude upriličena svečana akademija njemu u čast. Program akademije bude koncipiran tako da pored kulturnog, umjetničkog i povijesnog sadržaja bude i edukativan.

U sklopu proslave često bude upriličena svojevrsna izložba djela likovne ili primijenjene umjetnosti, vezanih za lik i djela bana Jelačića.

Cilj manifestacije sagledavan iz kuta petrovaradinskog društva „Jelačić“ jest da se uspomena na bana Jelačića kao Petrovaradinca otrgne zaboravu, te da se njegova neiskrivljena, metaforična slika skladnih odnosa Srba i Hrvata u borbi protiv hegemonije velikih naroda, i danas očuva kao primjer državničkog, političkog i kulturnog vodstva svoga naroda.

Na lokalnom planu, postoje želje i napori da se banova veličina učini još većom i značajnijom od one koja joj se danas pridaje. 

Lista svih Manifestacija