Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Srijemci Srijemu2014 logoSredišnja manifestacija hrvatskih srijemskih udruga pod nazivom „Srijemci Srijemu“ održana je prvi puta 2013. godine, u Srijemskoj Mitrovici, kao plod višegodišnje želje hrvatskih udruga i poticaja Hrvatskoga nacionalnog vijeća. Manifestacija je pokrenuta s ciljem boljeg povezivanja srijemskih udruga, prezentiranja hrvatske kulturne baštine, utkane u Srijem te čvršćeg povezivanja Srijema s ostatkom hrvatskog korpusa u Vojvodini.

Sokci Bastina2014 plakatU cilju prezentacije i očuvanja kulturnog stvaralaštva te međusobne suradnje Šokaca u Bačkoj, 2013. godine pokrenuta je zajednička manifestacija šokačkih udruga kulture u Bačkoj pod nazivom „Šokci i baština“. Ova manifestacija je izrasla iz manifestacije pod nazivom „Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.-2008.“ održane 2008. godine povodom 320. obljetnice dolaska franjevaca i tuzlansko-gradovrških Hrvata katolika u Bač i okolicu. U njoj su sudjelovale sve šokačke udruge kulture iz bačkog Podunavlja te Šokci iz Hrvatske, BiH i Mađarske. Ovo je bio početak tijesne suradnje hrvatskih udruga Šokaca u Bačkoj, koje su se i narednih godina međusobno uključivale u glavne godišnje manifestacije.

Tute Plavna2015 1U organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva Matoš, u Plavni se od 2008. godine, pred početak korizme održava manifestacija pokladnih običaja – Tuta, koja traje tri dana.

Maskare Ruma2015Manifestacija „Maškare“ predstavlja jedan od najstarijih običaja i nezaobilazni je dio tradicije i nematerijalne kulturne baštine hrvatskog naroda u Rumi. Manifestacija se održava u subotu prije početka korizme u mjesecu veljači i sastoji se u tome da se mnogobrojni sudionici maskiraju različitim maskama da bi se potom među njima birale one najljepše, najuvjerljivije i najoriginalnije.

Veliko prelo2015 2Veliko prelo (Veliko bunjevačko prelo) kulturna je manifestacija bačkih bunjevačkih Hrvata, iznikla iz tradicionalnog hrvatskog narodnog običaja, prela, koje se održavalo u obiteljskim domovima na salašima, u vrijeme kada nije bilo velikih poljskih radova, a posebice u pokladno vrijeme.

Veliko se prelo priređivalo uvijek na Marin dan (Marijin dan; Svijećnica, 2. veljače). Prvo je priredila Pučka kasina 2. veljače 1879. godine, što je ujedno bila prva velika javna manifestacija bunjevačkih Hrvata. Za prvo Veliko prelo Nikola Kujundžić je napisao preljsku pismu „Kolo igra tamburica svira“, a uglazbio ju je Stipan Mukić. Ova se pjesma i danas pjeva na početku Velikoga prela.

Lista svih Manifestacija