Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Mackare Golubinci2014 6Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Tomislav iz Golubinaca organizira tradicijski prikaz pokladnog običaja Golubinačkih mačkara i Maskenbala, te Karneval na ulicama Golubinaca.

Trodnevna manifestacija počinje prvoga dana izborom najboljeg plesnog para na „Balu pod maskama“, a narednog se dana u dvorani osnovne škole „23. oktobar“" priređuje maskenbal.

Najsvečaniji „karnevalski dan“ u Golubincima je nedjelja, kada maskirani mještani naprave krug oko središta sela, te u karnevalskoj povorci prikazuju mnogobrojnoj publici svoja „druga“ lica.

Mackare Golubinci2013 2Golubinčani se okupljaju po kućama gdje u tajnosti osmišljavaju i izrađuju svoje maske s aktualnom tematikom te se kasnije na taj način šale s publikom i međusobno.

U Golubincima se njeguju pokladni običaji „Mačkare“ ili „Premundureni dani“, koji se tradicionalno održavaju oko 200 godina, uoči korizmenog posta. Ovaj je običaj u Golubince stigao doseljavanjem ljudi iz Dalmacije, ali se udomaćio i pretvorio u „Mačkare“. Za lice koje je maskirano kažu da je „namačkareno“ ili „premundureno“.

Lista svih Manifestacija