Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Maskare Ruma2015Manifestacija „Maškare“ predstavlja jedan od najstarijih običaja i nezaobilazni je dio tradicije i nematerijalne kulturne baštine hrvatskog naroda u Rumi. Manifestacija se održava u subotu prije početka korizme u mjesecu veljači i sastoji se u tome da se mnogobrojni sudionici maskiraju različitim maskama da bi se potom među njima birale one najljepše, najuvjerljivije i najoriginalnije.

Središnje mjesto za održavanje ove manifestacije su prostorije Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec koji je i organizator manifestacije. Sudjeluju brojni članovi Društva koji se angažiraju u uređivanju i kićenju prostorija Društva specijalno za ovu priliku, a sudionika pod maskama na ovoj manifestaciji bude i preko 50.

Koliko je ovaj običaj duboko ukorijenjen u hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srijemu govori i veliki broj posjetitelja iz mjesta širom Srijema. Manifestacija u sebi, pored značaja za očuvanje kulturne tradicije hrvatskog naroda u Rumi, ima i veliki neiskorišteni turistički potencijal.

Lista svih Manifestacija