Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Zaboravljeni rjecnikZaboravljeni rječnik – govor golubinačkog kraja, leksikografsko je djelo, prerano preminulog (2009.) Ilije Žarkovića, pjesnika, glazbenika, svestranog umjetnika i zaljubljenika u jezik, koje čuva riječi i običaje srijemskih Golubinaca od zaborava.

Rječnik nije tek skup objašnjenih riječi, već čuva od zaborava i one koje su u praktičnom životu potpuno nestale jer su nestali predmeti ili običaji, mjesta na koja se odnose. Upravo takve, i mnoge druge, zapisane su u Zaboravljenom rječniku - govoru golubinačkog kraja Ilije Žarkovića.

Urednica i recenzentica knjige prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić, s osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, je istaknula kako je objavljivanjem ovoga djela sačuvano jezično dijalektno blago mjesta Golubinci u Srijemu. Značenje je toga rječnika upravo u tome što je spasio riječi od nestajanja. One su ovdje, one su zapisane, te iako nestaju, ostat će u rječniku. Značenje toga rječnika je što je riječi sačuvao u posljednji trenutak, a s riječima, s tim velikim jezičnim blagom, sačuvao je i sjećanje na život koji je prošao, kojega se sjećaju oni koji čuvaju najljepše uspomene iz djetinjstva".

Po njezinim riječima, listajući rječnik mi upoznajemo golubinački život, običaje, igre, način odijevanja, biljke i životinje kao sastavni dio života u selu „i tako ulazimo u jedan prošli svijet, pa on postaje dio našega iskustva i dio našega svijeta".

Zaboravljeni rječnik – govor golubinačkog kraja prva je knjiga u izdanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a tiskana je 2009. godine. 

Knjiga je rasprodana!

Izdanja ZKVH