Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Razmatranje mogućnosti uvođenja učinkovitijeg i svrhovitijeg sustava financiranja aktivnosti ustanova i udruga nacionalnih zajednica u Vojvodini u području kulture, posebno od strane lokalnih samouprava, bila je tema sastanka pokrajinskog ombudsmana Aniko Muškinje Hajnrih i zamjenice za zaštitu prava nacionalnih manjina Eve Vukašinović s ravnateljima pokrajinskih zavoda za kulturu nacionalnih zajednica u Vojvodini, održanog 10. studenoga u Novom Sadu.

Prilikom obilaska naseljenih mjesta u Vojvodini u kojima značajan dio stanovništva čine pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica, tijekom 2010. godine uočeno je da u lokalnim zajednicama postoje poteškoće u osiguravanju novca od strane lokalne samouprave za financiranje funkcioniranja i aktivnosti udruga koje se bave očuvanjem tradicije i kulture manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno, ostvarivanjem drugih prava ovih zajednica zajamčenih relevantnim međunarodnim i domaćim propisima.

Nakon što ravnatelji zavoda za kulturu nacionalnih zajednica u Vojvodini instituciji Pokrajinskog ombudsmana dostave svoje prijedloge, lokalnim samoupravama u APV bit će upućene službene preporuke za unaprjeđenje sustava financiranja aktivnosti ustanova i udruga nacionalnih zajednica u Vojvodini u području kulture.

Uz pokrajinskog ombudsmana i zamjenicu za zaštitu prava nacionalnih manjina, na sastanku su bili nazočni zamenik zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina prof. dr. Goran Bašić i ravnatelji: Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Milina Sklabinski, Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara Jenő Hajnal, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina Miroslav Keveždi.