Pozovite » (+381) (0)24 535-533

sonta monografija sl.1Uz veliku zainteresiranost mještana, u popodnevnim je satima, u utorak 11. veljače 2020. u Šokačkoj kući u Sonti počelo skeniranje starih fotografija i dokumenata za topoteku Baština Hrvata u Srbiji. Bio je ovo prvi radni dogovor o sudjelovanju u izradi virtualne arhivske zbirke koju realizira Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s ICARUS-om HR (Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja). Administrator topoteke Josip Bako uspio je dio građe skenirati, a ostalo će se nastaviti prikupljati tijekom godine i onda će, prema dogovoru sa zainteresiranim vlasnicima ovog arhivskog gradiva, nastaviti obradu i objavu na portalu.

U 18 sati je uslijedilo predstavljanje monografije Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca o kojoj je govorila Katarina Čeliković, stručna suradnica Zavoda za kulturu za kulturne projekte i programe. Ona je najtoplije zahvalila domaćinima KPZ-u Šokadija i predsjedniku Zvonku Tadijanu na pomoći u terenskom etnološkom istraživanju i kazivačima bez kojih knjige ne bi ni bilo. Posebna zahvalnost ide studentima etnologije i kulturne antopologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu i njihovoj mentorici prof. dr. sc. Milani Černelić koja je tijekom četiri godine vodila ovo istraživanje.
U drugom dijelu ovog susreta tajnik ZKVH-a Josip Bako predstavio je projekt virtualne arhivske zbirke Baština Hrvata u Srbiji na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka (https://hrvatisrbija.topoteka.net/) i pozvao na suradnju u ovom zajedničkom vrijednom projektu kojim ćemo sačuvati svoje kulturno nasljeđe za sve buduće generacije.

Više fotografija možete pogledati na facebook stranici ZKVH.

ZKVH