Pozovite » (+381) (0)24 535-533

korice za zbornik 2020 slika„Čitanjem do uključenosti“ bila je tema Međunarodnog stručnog skupa knjižničara održanog u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova u Subotici, održanog 2. listopada 2020. godine. Nakon održanog skupa, a povodom ovogodišnjih, XX. po redu Dana hrvatske knjige riječi – dana Balinta Vujkova, Hrvatska čitaonica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata objavili su novi zbornik radova koji nosi podnaslov „Čitanjem do uključenosti“. Stručni skup organizirali su Hrvatska čitaonica Subotica, Zagrebačko knjižničarsko društvo, Gradska knjižnica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Aktualna tema o ulozi knjižnica u uključivanju različitih ranjivih društvenih skupina ukazala je na važnost oblikovanja čitateljske sposobnosti, stvaranja kreativnih programa i usluga te suradnje knjižnica, stručnjaka i svih ostalih subjekata u lokalnoj i široj zajednici kako bi se stvorili uvjeti za njihovu aktivnu integraciju i socijalizaciju. Društvo koje potiče čitanje, a time i usvajanje znanja, stvara zdrav temelj za svoj opstanak, a škole i knjižnice su mjesta demokratizacije čitanja i pisanja čime se daje jednaka šansa svima neovisno o društvenom i imovinskom statusu. Stoga je važno posvetiti iznimnu pažnju čitanju kao vrlo složenoj aktivnosti i stvaranju iskusnog čitatelja. Tijekom povijesti javne knjižnice su otvarale dječje odjele i pokazale da su spremne transformirati se brže od obrazovnog sustava i time svoju veliku snagu. Ovo je u najkraćem zaključak održanog skupa zapisan u uvodnoj riječi urednice Katarine Čeliković.

Urednica u pogovoru ističe entuzijazam knjižničara kako u svakodnevnom radu, u osmišljavanju novih programa pa i ozbiljnih projekata u cilju što kvalitetnijeg približavanja knjižničnih usluga onima najmlađima, potom različitim marginaliziranim skupinama, ali i u njihovu stručnu usavršavanju. „Sudionici međunarodnog stručnog skupa održanog u doba nepredvidljive epidemiološke situacije vezane uz covid-19 skup pokazali su kako stručnu tako i onu ljudsku dimenziju. Naime, nakon prijavljivanja za sudjelovanje u skupu, trebalo je spremno prihvatiti, u cilju zaštite i sigurnosti svih sudionika, predstavljanje svojih radova na virtualni način. Tako je na webinaru putem ZOOM platforme, kojom je koordiniralo Zagrebačko knjižničarsko društvo, u skupu sudjelovalo trideset petero izlagača iz Republike Srbije i Republike Hrvatske, a tijekom osam sati aktivno je izlaganja slušalo prosječno 150 pratitelja. Radove je za zbornik poslalo trideset dvoje knjižničara!“, piše Čeliković. Stoga urednica kolegicama i kolegama knjižničarima čestita na odgovornom pristupu, posvećenosti knjizi, korisnicima, temi i radovima.

Zbornik se može nabaviti u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22, Subotica) ili naručiti putem elektroničke pošte ili telefonom. Cijena zbornika je 700 dinara.