Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Tijekom prošlotjednog posjeta Hrvatskoj ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova i predsjednika Upravnog odbora ove institucije Duje Runje, na poziv tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, predstavljen je Zavod kao institucija, razgovaralo se o tome mogu li hrvatske institucije i organizacije koje djeluju u području kulture, kulturne ili umjetničke programe ostvarivati u suradnji sa Zavodom te o mogućem dogovoru oko stalne komunikacije na institucionalnoj razini.

Ovakva komunikacija je značajna za obje strane, ističe Tomislav Žigmanov.

«Zainteresirani smo da se ona (komunikacija) uspostavi i s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i s Ministarstvom kulture. Između Republike Hrvatske i Republike Srbije postoji visoko definirani sporazum o suradnji u području kulture i on se treba provoditi i uz naše sudjelovanje. Mislim da se ovaj prvi posjet općenito može ocijeniti kao veoma uspješan. Bilo je tu elemenata protokolarnosti, ali je uspostavljen i okvir za nekakvu buduću kontinuiranu suradnju s tijelima državne uprave ili kulturnim i znanstvenim ustanovama».

Uz eventualno nalaženje kulturnog partnera u Republici Hrvatskoj, mogli bismo primjerice, aplicirati na natječaje za sredstva namijenjena kulturnim programima, dodaje Žigmanov. On je također rekao da su odsustvo cjelovite slike o tome što je hrvatska kultura u Vojvodini i nedostatak kadrovskog potencijala i kapaciteta cijele kulturne scene dva ključna problema hrvatske kulture u Vojvodini.

«To je vjerojatno posljedica toga da su dominantni sadržaji u području kulture vojvođanskih Hrvata tradicijska kultura, prije svega folklor i prateća glazba, kao i amaterizam i diletantizam. To naravno nije samo po sebi prijeporno, ali može biti problem ako je to jedina praksa koja se u kulturnom prostoru odvija».

Trebalo bi u tom smislu pripremati i realizirati programe koji bi na objedinjen način prikazali kulturno stvaralaštvo vojvođanskih Hrvata i istodobno raditi u onim područjima koja do sada nisu bila vidljiva poput likovne umjetnosti, orguljaške glazbe i slično, ukazuje Tomislav Žigmanov. (SJ)