Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov potpisao je 18. studenoga 2011. godine u Subotici s ravnateljem zagrebačkoga Instituta za migracije i narodnosti dr. sc. Zlatkom Šramom Ugovor o međunarodnoj znanstvenoj suradnji između ZKVH-a i IMIN-a. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slaven Bačić.

Institut za migracije i narodnosti pripada skupini najvažnijih znanstvenih institucija u području društvenih i humanističkih znanosti, a značajnim nam se čini istaknuti da je aktualni ravnatelj Instituta dr. sc. Zlatko Šram veći dio svoje znanstvene karijere sociologa ostvario u Subotici. Nakon potpisivanja Ugovora on je ukazao na važnost zaključenoga Ugovora o međunarodnoj znanstvenoj suradnji između ovih dviju ustanova.

potpisivanje ugovora shram 2011-2Potpisani Ugovor podrazumijeva suradnju u nekoliko područja - od razmjene časopisa i knjiga i uzajamnog objavljivanja radova u publikacijama, preko razmjene znanstvenika i međusobnoga pozivanja na znanstvene konferencije do stručne i financijske pomoći oko realiziranja istraživanja. U tom smislu, u članku 1. se precizira kako će se suradnja „odvijati u okviru socioloških, politoloških i socijalno-psiholoških istraživanja Hrvata i drugih nacionalnih zajednica u Vojvodini" i da će ona podrazumijevati „zajedničke organizacije znanstvenih skupova, okruglih stolova i konferencija temeljenih na rezultatima individualnih ili zajedničkih istraživanja". Isto tako, u članku 7. se ističe kako je „namjera ovog Ugovora nastanak uzajamnih logističko istraživačkih centara za znanstvenike iz obiju zemalja iz područja društvenih i humanističkih znanosti".

Ugovor o međunarodnoj znanstvenoj suradnji između ZKVH-a i IMIN-a drugi je potpisani ugovor o suradnji između jedne ustanove hrvatske zajednice u Vojvodini sa znanstvenom institucijom iz Republike Hrvatske.