Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Kako je objavio Glas istre u srijedu 24. veljače, u izdanju američkog Dalkey Archive Pressa nedavno je objavljena antologija The Best European Fiction urednika Aleksandra Hemona. Prema ideji izdavača, to je tek prva u nizu godišnjih antologija koji će poslužiti kao američki prozor u svijet i prilika da se vidi što se događa na europskim književnim scenama.

Hrvatsku u ovoj antologiju predstavlja Neven Ušumović, pisac i prevoditelj koji je podrijetlom iz Subotice. Antologija je do sada predstavljena u vodećim magazinima kao što su The Guardian, The New York Times, Time, BBC World New Service...

Ušumović je prošle godine objavio zbirku priča „Makovo zrno", a posljednja priča iz te knjige, naslovljena „Veres", uvrštena je u spomenutu antologiju. Međunarodnu recepciju Ušumovićeve proze potvrđuje i činjenica da je njegova njemačka književna agentica Dagmar Schruf organizirala čitanje njemačkog prijevoda priče „Makovo zrno" na Sajmu knjiga u Leipzigu. Osim toga, Ušumoviću je krajem godine objavljena priča i u talijanskom časopisu „Terzo Millennio".