Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Izbor najljepse Hrvatice izvanRH2016 1 pPred prepunom gradskom sportskom dvoranom u Tomislavgradu 2. srpnja 2016. godine održana je 3. revija narodnih nošnji i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Za ovu laskavu titulu natjecalo se 25 djevojaka iz 19 zemalja: Argentine, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Čilea, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Perua, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Švedske i Švicarske.

Odlukom stručnog žirija najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske proglašena je Cindy Šoštarić iz Italije. Za prvu pratilju izabrana je Ivona Pandžić iz Švicarske, a za drugu Paula Bojanić iz Argentine. Glasovima internetske publike za miss fotogeničnosti izabrana je Fanny Bubreg iz Mađarske.

Manifestaciju je organizirala Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini Stećak iz Tomislavgrada, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad. Gost večeri bio je Krunoslav Kićo Slabinac.

Izbor najljepse Hrvatice izvanRH2016 2 pDjevojke i njihove pratilje okupile su se 28. lipnja u večernjim satima. Predusretljivi domaćini sudionicama manifestacije su tijekom boravka u Tomislavgradu omogućili posjete Kninu, Mostaru, Sarajevu i Rami, a bile su smještene u prekrasnom ambijentu Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru.

Među djevojkama su bile i dvije Hrvatice iz Vojvodine: Sonćanka Maja Andrašić i Selena Krivić iz Srijemske Mitrovice. „Za mene je ovo bilo nezaboravno iskustvo. Iako sam bila među mlađima, među ovim djevojkama sam se osjećala fantastično. Sve su u sredinama u kojima žive vrlo posvećene očuvanju svojeg nacionalnog i kulturnog identiteta, pa smo se lako i sporazumijevale. Još prošle godine sam pratila sudjelovanje naših cura na ovoj manifestaciji, pa sam i glasovala i animirala svoje prijatelje da glasuju za njih. Pomalo sam i sanjala kako ću i ja dobiti priliku biti jedna od sudionica i da se svijetu predstavim u nošnji svojega kraja. Eto, sada sam presretna, a doživljeno nikada neću zaboraviti“, rekla je Maja po povratku iz Tomislavgrada.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić)