Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Horvacki Backa naslovnica mU Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu prošloga je tjedna predstavljena knjiga Horvacki Bačka 1901.-1939. subotičkog novinara i pisca Dražena Prćića. Knjiga je posvećena njegovom pradjedu Martinu Horvackom koji je 1901. godine u Subotici bio jedan od osnivača najstarijeg hrvatskog nogometnog kluba NK Bačka.

„Dražen Prćić je svoga pradjedu Martina i njegovu obitelj, kao i nogometni klub Bačka, prikazao s tolikom ljubavlju, kao da je svoje djetinjstvo proživio s njima, mažen i pažen, i kao da je bio svjedokom toga vremena. Spoznaje o njihovim međusobnim odnosima, kao i o odnosima unutar nacionalne zajednice, a osobito u svezi s nogometnim klubom Bačka, omogućile su mu da nam da obilje svjedočanstava o životu i međuljudskim odnosima u zajednici Bunjevaca Hrvata u Subotici“, rekao je publicist i bivši diplomat Naco Zelić, rođeni Subotičanin, predstavljajući Prćićevu 14. knjigu.

„Ova knjiga je nešto što izlazi iz konteksta onoga čime se ja bavim i što ja preferiram, ali ovo je bio jedan dug, ne samo prema mom pradjedu, nego i prema svim ljudima koji su utkali svoju sudbinu, svoje živote, svoj trud u stvaranje nečega što je mnogo više, iznad njih samih, iznad nas, iznad svega – stvaranje nogometnog kluba Bačka. Ova knjiga je spomenik mom pradjedu, ali i svim tim ljudima koji zaslužuju da ne budu zaboravljeni“, rekao je Prćić.

Izvor: Hrvatska riječ (Hina)