Pozovite » (+381) (0)24 535-533

SusretMG2013-2Jedanaesti susreti kulturno-umjetničkih društava koja nose ime čuvenog vođe seljačke bune Matije Gupca održani su ove 2013. godine u Ilači. Kao i ranijih godina, i ovoga puta okupili su se predstavnici društava iz Ilače, Sotina, Donjeg Miholjca, Slavonskog Kobaša, Zagreba, Gornje Stubice, Bakovića kod Fojnice u BiH, te Tavankuta i Rume. Ovogodišnji susreti održani su 12. listopada, u prepunoj zgradi Hrvatskog doma u Ilači, gdje je priređen bogat kulturno-umjetnički program u izvedbi članova okupljenih udruga.

Program je započeo susretom predstavnika KUD-ova s načelnikom općine Tovarnik Ivanom Soldom, na kojem je među ostalim dogovoreno da organizator sljedećeg susreta bude HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

Za sve sudionike domaćini su osigurali vožnju konjskim zapregama da bi nakon toga bio organiziran i mimohod do poznatog svetišta svete Gospe Ilačke, svake godine stjecišta brojnih hodočasnika iz cijele Hrvatske, gdje je sve goste pozdravio župnik ilački, da bi potom bila održana i sveta misa u lokalnoj župnoj crkvi svetog Jakova apostola.

SusretMG2013-1HKPD „Matija Gubec“ iz Rume predstavio se sa svojim tamburašima i pjesmama iz Srijema, dok su se Tavankućani predstavili s bunjevačkim plesovima.

KUD „Matija Gubec“ iz Ilače drugi put je organizator ove manifestacije. Kao i svugdje, u današnje vrijeme najveći problem bile su financije, ali uz pomoć pokrovitelja Općine Tovarnik i ostalih sponzora, uspjeli su i taj problem riješiti.

„Možemo reći da smo vrlo zadovoljni i ponosni na organizaciju manifestacije. Naročito smo zadovoljni jer su nam se sva društva odazvala i došla u Ilaču. Ponosni smo i zadovoljni i velikim odzivom gledatelja za koje je, nažalost, Hrvatski dom bio premali da bi ih sve primio. Posebno smo zadovoljni što su se ovogodišnji susreti održali u Ilači, jer se to poklopilo s proslavom devedesete obljetnice postojanja KUD-a u Ilači“, rekla je Anica Vulić, tajnica KUD-a „Matija Gubec“ u Ilači.

Po završetku programa za sve sudionike organizirana je večera u vili „Tovarnik“ u Tovarniku, gdje je druženje uz tamburu i ples potrajalo do duboko u noć.

Tekst i fotografije: N. J./ I. D.