Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Zlatko KolaricU nedjelju 28. veljače 2016. godine, preminuo je dugogodišnji i počasni predsjednik HKPD Matija Gubec Ruma Zlatko Kolarić. U hrvatskoj kulturnoj udruzi u Rumi bio je predsjednik u dva mandata, a na 111 skupštini tog društva, izabran je za počasnog predsjednika. Bio je aktivan u društvu od 1964. godine kada se u društvu ukazala potreba za angažiranjem nekoga tko bi izdavao knjige u knjižnici te udruge. Godine 1967. biva izabran kao omladinac u Upravni odbor društva, a već 1973. godine postaje tajnik u udruzi, da bi 1980. godine na prijedlog legendarnog Miše Kuna bio izabran za potpredsjednika društva kao član iz redova radničke klase.

Godine 1984. izabran je za predsjednika društva i bio je prvi predsjednik koji je tu funkciju obavljao šest godina. U vrijeme njegovog prvog mandata, izgrađene su prostorije društva i uz pomoć lokalne samouprave vraćene su u posjed na upravljanje. I u najtežim ratnim vremenima, Zlatko Kolarić je 1996. godine ponovno izabran za predsjednika udruge i tu funkciju je tada obavljao punih 12 godina. Bio je aktivan u društvu do kraja svog života.

I kako je prilikom posljednjeg razgovara za tjednik Hrvatska riječ istaknuo, želja mu je bila da svojim osobnim angažiranjem da svoj maksimum u očuvanju kulture i tradicije Hrvata iz tog dijela Srijema. Članovi HKPD Matija Gubec zahvalni su mu na tome, kao i svi ostali prijatelji tog društva s kojima je Zlatko surađivao do posljednjeg dana svog života. Z

latko Kolarić pokopan je u ponedjeljak 29. veljače na gradskom groblju u Rumi.

Prijatelji i članovi HKPD Matija Gubec, Ruma

Izvor: Hrvatska riječ