Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Mikini dani2016 1Svirao je nekada čuveni bereški violinist Mika Ivošev Kuzma sa svojim orkestrom na Radio Zagrebu, u Makarskoj, na Paliću, Beogradu, Somboru, drugovao u Zagrebu s književnikom Antom Jakšićem, opjevao ga je u pjesmi i Zvonko Bogdan, a njegovi Berežani odužili su mu se tako što su prije 19 godina osmislili smotru tamburaša koju su nazvali Mikini dani. I tako iz godine i godinu, 19 godina. Bez prekida.

Mikini dani2016 2Ovogodišnji, 19. po redu Mikini dani održani su 19. lipnja 2016. godine. A organizatori HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega potrudili su se da u Bereg dovedu goste iz nekoliko mjesta iz Hrvatske, susjedne Mađarske, ali i hrvatske udruge iz okolice. Preplitali su se zvuci tambure s laganim koracima iskusnih igrača, a sve u Mikinu čast. Bio bi Mika vjerojatno iznenađen i ganut da je mogao na pozornici vidjeti svog praunuka, malog violinista Matiju Ivoševa ili čuti kako u tamburaškoj izvedbi zvuče neki poznati, svjetski glazbeni hitovi.

Šokačka nas rodi mati, zato znamo mi pivati. Na sve strane nek se čuje kad Šokica podvikuje. Lipa nošnja je na nama očuvana godina. Čuvaćemo što je naše, igre, pisme, tamburaše. Ovako su pjesmom članovi HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević otvorili 19. smotru tamburaša Mikini dani.

Mikini dani2016 3„Ova smotra jest posvećena tamburašima, ali ne sudjeluju samo oni već i drugi izvođači. Vrijeme nam nije išlo na ruku, pa ove godine smotru nismo mogli održati na ljetnoj pozornici, već u dvorani Doma kulture, ali to nije bila prepreka da se naši gosti predstave na najbolji način“, kazao je otvarajući Smotru predsjednik Kranjčevića Marin Katačić.  

„Drago mi je da vas mogu pozdraviti na Smotri Mikini dani, prije svega zbog tog što je Kranjčević jedna od najstarijih hrvatskih udruga u Vojvodini. Želim da ovu manifestaciju održavate još puno godina, jer njen cilj nije samo da se veselimo, već prije svega da čuvamo i da čuvate vaše šokačke običaje“, kazao je predsjednik HNV-a Slaven Bačić.

Mikini dani2016 5„Prvi puta smo u Beregu i na ovim prostorima općenito, iako smo do sada kao udruga gostovali u mnogim mjestima diljem Hrvatske i inozemstva. Udruga smo koja čuva tradiciju izrade starih ručnih radova. Izrađujemo odjeću koju prikazujemo na revijama. Neke stvari rađene su na novim materijalima starim tehnikama, a neke su rađene i na starim materijalima. Zlatovez, šlinganje, tkanje, heklanje, necovanje... samo su neke od tehnika kojima su vične naše članice. Do sada smo imali više od 50 revija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji. Ono što uradimo rado pokazujemo na revijama, jer želimo potaknuti i ostale žene da se uključe“, kaže dopredsjednica Etno udruge Vrijedne ruke iz Vinkovaca Ankica Jezdičić, koja je na Mikinim danima prikazala reviju odjevnih predmeta izrađenih u tehnici zlatoveza i odjevnih predmeta u bijelo-crvenoj kombinaciji koje su uglavnom izrađene od starih otaraka i ponjava.

Mikini dani2016 6 mU Beregu su prvi puta bili i članovi udruge KUD-a Seljačka sloga Šljivoševci. „Sreli smo se s članovima udruge iz Berega na jednoj manifestaciji u Hrvatskoj, njima se svidjelo ono što smo mi pokazali i pozvali su na kao goste Mikinih dana. Večeras smo prikazale naše tradicijske plesove iz Slavonije. Nama je ovo prvi puta da gostujemo s ove strane granice“, kaže tajnica ove udruge Ljiljana Kolečarić.

Članovi Tamburaškog sastava Santovački bećari također su došli s one strane granice, ali ne hrvatske već mađarske, ali za njih bi se slobodno moglo reći da oni i nisu gosti u pravom smislu te riječi, jer njihovi članovi sudjeluju na probama i prate na nekim nastupima bereški Kranjčević. „Postojimo kao orkestar tri godine. Sviramo i pjevamo i hrvatske i mađarske tradicionalne pjesme. Bereg i Santovo toliko su blizu da mi glazbujemo s njima i nama granica uopće nije nikakva prepreka“, kaže Ilija Stipanov.

Mikini dani2016 4Pravo osvježenje bile su članice novosadskog Ženskog tamburaškog sastava La banda koje su pokazale kako u tamburaškoj izvedbi zvuče poznati svjetski hitovi. „Krivac“ za gostovanje u Beregu je njihova članica, basistkinja Milica Lerić . „Postojimo tri godine. Izvodimo suvremeni repertoar i želja nam je da kroz obradu popularnih pjesama tamburašku glazbu približimo i mlađim generacijama“, kaže Julijana Jovanović, dodajući da je La banda jedini ženski tamburaški sastav u Vojvodini, a članice su studentice Glazbene akademije u Novom Sadu.

Na Mikinim danima sudjelovali su i tamburaški sastavi HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, Tamburaši iz Monoštora, Kristina Perić, koja je svirala na gajdama i samici, KC Klasje iz Privlake i MPS Baje iz Ivanovca.

Izvor: Hrvatska riječ (Zlata Vasiljević)