Pozovite » (+381) (0)24 535-533

mackare u golubincimaGolubinci su i ove godine, sedmi put zaredom, bili mjesto okupljanja velikog broja posjetitelja i sudionika tradicionalne manifestacije Mačkare. Ovo srijemsko mjesto njeguje ove običaje već 250 godina, a od kolikog značaja je govori činjenica da je ova manifestacija zbog svoje posjećenosti i kvalitete u organizaciji postala pravi brand i uvrštena je u jednu od najatraktivnijih manifestacija u Srijemu. A tako je bilo i ove godine. Premundureni dani, kako ih Golubinčani popularno zovu, trajali su tri dana. Od 25. do 27. veljače, u organizaciji HKPD-a Tomislav iz Golubinaca, kada je nizom priredbi svečano obilježena ova lijepa manifestacija.

A to je vrijeme kada Golubinčani s radošću predstavljaju svoje pokladne običaje, na razdragani način kako to samo oni umiju. A kako to izgleda, na pravi način opisao je jedan putopisac koji je nakon posjeta Golubincima u vrijeme premundiranih dana rekao: „Ima jedno prelijepo mjesto u Srijemu, vrijedni i marljivi ljudi žive u njemu, ali imaju tri dana u godini kada selo potpuno poludi“.

A na ovogodišnjoj manifestaciji okupio se još veći broj posjetitelja u odnosu na prethodne godine, kako iz okolnih, tako i udaljenijih mjesta u Vojvodini. U sportskoj dvorani u Golubincima, 25. veljače, održan je maskenbal kada su odabrane najljepše i najmaštovitije maske u dvije kategorije, u velikoj i maloj konkurenciji. Manifestacija je nastavljena sutradan Karnevalom, defileom mnogobrojnih sudionika, koji su prerušeni i odjeveni u najmaštovitije i raznobojne maske, prošetali ulicama Golubinaca:

„Svake godine je sve veći broj sudionika i posjetitelja, što nam je posebno drago. Još draže nam je što su ove godine došle organizirane grupe, napose djece, iz Surduka, Srijemske Mitrovice, Surčina, Zemuna i Mirgeša. Imali smo divne kreacije na maskenbalu, veliki broj posjetitelja i veoma sam sretan zbog toga. Ovo je vrijeme kada se mi Golubinčani izludujemo, istrošimo svu energiju i napunimo se pozitivnom i poslije krećemo u nove radne pobjede“, kaže predsjednik HKPD-a Tomislav Vlatko Ćaćić.

Trećeg dana Golubinčani su nastavili s druženjem. Preodjeveni u maštovite odore obilazili su kućanstva, uz pjesmu i prikazivanje mačkara i pokladnih običaja, gdje su bivali počašćeni i darivani. A za najuspješnije kreacije i ove godine pripremljeni su vrijedni darovi. Ove godine za najuspješniju masku u velikoj konkurenciji, izabrana je maska Tom i Jerry, a nagrada u vidu novčanih sredstava je po želji dobitnika Vladimira Gašparovića otišla u humanitarne svrhe.

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)