Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Sokci i bastina 2017 sl.1Zajednička manifestacija vojvođanskih udruga Hrvata Šokaca Šokci i baština ove godine održana je u Somboru, a domaćin udrugama od Berega do Bača bila je Udruga građana Urbani Šokci iz Sombora. „Dobro došli među Šokce radne i prgave, ali i vesele i gostoljubive, koji su se u Sombor počeli doseljavati još prije Drugog svjetskog rata. Tako je 50-tih godina prošlog stoljeća jedan dio Sombora, u Mjesnoj zajednici Gornja varoš, nosio ime šokački kraj. Prepoznati po svojoj melodičnoj ikavici, tradicijskom ruhu, počeli su se prilagođavati novom načinu života, tako da danas imamo Šokce građane koji su se utopili u multinacionalnu sredinu grada i veoma ih je teško prepoznati. Ujedno se i tradicija izgubila pa su ovakve manifestacije podsjećanja na davna vremena naših starih“, kazala je predsjednica UG-a Urbani Šokci Marija Šeremešić.A to podsjećanje na davna vremena naših starih donijelo je na pozornicu stare običaje i pjesme. Od Berega do Bača.

 

 

 

 

Rizničari tradicije

Tema nije bila zadana, pa je svaka udruga odabrala ono što na najbolji način predstavlja zajednicu iz koje dolaze. Berežani su tako odabrali zaboravljeni običaj košuljare, koji je bio dio nekadašnjih bereških Sokci i bastina 2017 sl.3šokačkih svatova.

„Mlada i mladoženja dolaze sa vinčanja u mladoženjinu kuću di se održava veselje. Svekrva stere bilo tkanje priko koga iđu mladenci i kada oni priđu priko tog bilog platna kreće svadbeno veselje. Prije je tako bilo u svatovima, ali danas više nema tog običaja i još ga jedino čuvamo mi u udruzi“, kazala je Marta Gorjanac iz HKPZ-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega. Za Šokce se može reći da su veseli i raspjevani, a posebice im leži bećarac. Pokazale su to i članice Ženske pjevačke skupine Kraljice Bodroga KUD-a Hrvata Bodrog. Sonćani su za ovu prigodu odabrali berbanske običaje stare stotinjak godina.

„Odabrali smo nešto po čemu smo raritet među podunavskim Šokcima, a to je običaj vezan za berbu grožđa i pjesmu starog pudara. Berbe i vinogradi nestaju, ali ovaj običaj mi čuvamo više od 100 godina. Pjesma starog pudara na komičan i šaljiv način govori o jednom pudaru koji nikako da se oženi“, kaže čelni čovjek KPZ-a Šokadija iz Sonte Zvonko Tadijan.

Šaljivim prikazom sarane (sprovoda, pokopa) uoči korizme članovi udruge Matoš iz Plavne nasmijali su sve gledatelje.

„Na komičan način prikazana je sarana i to uoči korizme u kojoj više nema ni slavlja ni veselja. To je običaj jedinstven za Plavnu i održavao se nekada u vrijeme poklada“, kaže potpredsjednik Matoša Krunoslav Pakledinac, kome je dodijeljena uloga svećenika na toj šaljivoj sarani.

Šokci iz Bača, okupljeni u udruzi Tragovi Šokaca, dočarali su susret žena na sokaku koje su se okupile radi plećki (ogovaranja), a tema nikada ne manjka, pa predmet olajavanja mogu biti i svatovi.

Osim šokačkih udruga iz Podunavlja, predstavio se i mješoviti šokačko-bunjevački tamburaški sastav iz Sombora pod vodstvom profesora Đure Parčetića, članovi literarne sekcije HKUD-a Vladimir Nazor, Sombor, recitatori UG-a Urbani Šokci i gosti iz Novog Sada, ŽPS HKPUD-a Stanislav Preprek.

Potpora matične države

Manifestaciju Šokci i baština otvorila je konzulica prvog reda Konzulata Republike Hrvatskoj u Subotici Evica Milanović.

„Ova manifestacija je posebno važna zbog svog cilja, a to je predstavljanje i očuvanje kulturnog stvaralaštva i međusobna suradnja Šokaca na ovim prostorima. Za sve vaše potrebe u kojima vam možemo pomoći možete se obratiti Generalnom konzulatu u Subotici, a također i tijekom održavanja konzularnih dana u Somboru, svakog prvog petka u mjesecu“, kazala je konzulica Milanović. „Hrvatska zajednica u Srbiji je živa zajednica i na području kulture djeluje četrdesetak udruga i godišnje priredimo oko 400 manifestacija različitih vrsta, dosega i s različitim sadržajima. Jednom godišnje na zajedničkoj manifestaciji prikazujemo i dostignuća hrvatskih šokačkih udruga iz Bačke. Ovom manifestacijom hoćemo poručiti svima da nas ima, da smo zajedno, da smo ovdje i da želimo biti ravnopravni i u dostojanstvu jednaki građani. Mogu vam reći, dan nakon susreta s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović ovdje u Beogradu, da je hrvatska predsjednica poručila da će Hrvati u Srbiji stalno biti objektom interesa Hrvatske i zalagat će se pred vlastima u Srbiji da ostvarimo ravnopravnost; da hrvatske udruge koje djeluju na području kulture imaju jednaka financijska sredstva s drugim udrugama, što na žalost danas nije slučaj. Želimo biti ravnopravni kada je u pitanju prostor u kome izvodimo naše priredbe. Hoćemo ravnopravni status kada je u pitanju naša vidljivost u prostoru javnosti, zastupljenost u tijelima uprave, kada je u pitanju sudjelovanje u procesima donošenja odluka. Želimo biti most suradnje između Hrvatske i Srbije. Prisutnost izaslanstva Hrvatske na ovoj manifestaciji znak je za nas da nismo sami i da će suradnja između Srbije i Hrvatske biti uspješna, ali uz naše sudjelovanje“, kazao je, obraćajući se prisutnima, zastupnik u Skupštini Srbije i v. d. ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Sokci i bastina 2017 sl.2A dužnosnik iz Hrvatske koji je prisustvovao ovom susretu šokačkih udruga bio je dožupan Osječko-baranjske županije Goran Ivanović Lac, koji je najavio da će Osječko-baranjska županija ubuduće pomagati ovu manifestaciju. Do sada je kao novinar pratio rad hrvatskih udruga u Bačkoj, a Šokci i baština prva je manifestacija koju prati kao dužnosnik Osječko-baranjske županije.

„Uloge se jesu zamijenile, ali ljubav prema onome što ovdje rade hrvatske udruge ostat će ista.  Naravno da je politika instrument koji može mijenjati određene tokove, pa je tako i naš dolazak ovdje jasan znak da će Osječko-baranjska županija raditi na tome da i mi kao službeni dio hrvatske politike pomognemo Šokcima i Bunjevcima koji žive u Vojvodini i Srbiji. Ovo je jasan znak svima vama ovdje da ćemo učiniti maksimalno što možemo. Sada mogu reći da ćemo od iduće godine biti pokrovitelji manifestacije Šokci i baština. Osječko-baranjska županija će uzeti dio pokroviteljstva nad ovom manifestacijom“, kazao je dožupan Ivanović.

S obzirom na suradnju koja postoji između Osijeka i Sombora, a u koju do sada nisu bile uključene hrvatske udruge, dožupana Ivanovića pitali smo mogu li se tu očekivati neke promjene.

„Postoji suradnja hrvatskih gradova s gradovima u Srbiji, a da pri tome u tu suradnju nisu uključene udruge koje imaju hrvatski predznak, niti takve udruge dobivaju financijsku potporu istih tih lokalnih zajednica. Zato želimo napraviti jedan okrugli stol gdje će biti i župan i gradonačelnik Osijeka, pa i predstavnici Sombora i drugih gradova gdje ćemo dogovoriti neke reciprocitete. Da mi pomognemo njihovim ljudima na teritoriju Hrvatske, a isto tako da oni pomognu vama ovdje. Znamo točno gdje su problemi, znamo kako ih riješiti i ako na tome budemo zdušno radili konačno će sve biti onako kako i želimo“, kazao je Lac.

Manifestaciji Šokci i baština prisustvovali su i drugi dužnosnici hrvatske zajednice i Grada Sombora.

Šokci i baština održava se od 2008. godine, a svake godine domaćin je druga šokačka udruga. Ovu manifestaciju Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo je manifestacijom od posebnog značaja za Hrvate u Srbiji. HNV je, uz potporu ZKVH-a, pokrovitelj ove manifestacije, a potporu su dali i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grad Sombor.

Izvor: Hrvatska riječ (Zlata Vasiljević)