Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Hollywin 2017Večer uočih Svih svetih, u utorak, 31. listopada 2017., u prepunoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici održan je peti Hollywin, odnosno Noć svetaca. Hollywin ili svetost pobjeđuje program je u kojem se u duhovnom ozračju bdijenja upoznajemo sa životima svetaca Katoličke Crkve. Nakon svete male Terezije, majke Terezije iz Kalkute, svetog Antuna i svetog Dominika Guzmana ove godine djeca i mladi iz župa Subotičke biskupije priredili su predstavu o životu nebeskog zaštitnika mladih, svetog Filipa Nerija. Dramski tekst za predstavu napisao je vlč. Marinko Stantić, a režiju je uradila i djecu uvježbala Nevena Mlinko.

Nagovor na temu svetosti izrekao je vlč. Dragan Muharem započevši svoje izlaganje neobičnim pozdravom: „Dragi budući blaženi i blaženici i sveci i svetice.“ Vlč. Muharem hrabrio je prisutne da teže svetosti jer je to, kako je rekao, važnije od škole, karijere, svakog uspjeha ili neuspjeha i svega ostaloga.

„Biti svet je glavna zadaća u mome životu, glavni poziv kojega moram ostvariti. Nema ničeg većeg od toga. Svi vi ovdje prisutni u dvorani ste pozvani postati svetima i to nije rekao Dragan Muharem već Isus, Budite sveti kao sto sam ja svet, i na drugom mjestu Budite savršeni kao što je Otac vaš nebeski“, rekao je vlč. Muharem.

„Ako možda ne želiš postati svet ili misliš da nije to za tebe, što ti je druga opcija? Što je suprotno od svetosti? Biti proklet. Jeste da strašno zvuči, ali na kraju nam ne preostaje treći put. Ili možemo biti sveti u raju ili biti prokleti znate već gdje. Nema trećega puta“, rekao je Muharem i dodao da ukoliko netko bježi od svetosti, bježi od Boga: „Ako kažeš da nije svetost za tebe, to znači da želiš biti prosječan, proklet. A tko od nas to želi? Nitko. Zapamtimo, svetost je jedina vrijedna stvar u mom životu.“

Kao i prethodnih godina Hollywin je organizirala župa Marije Majke Crkve.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)