Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Bozicni koncert u subotickoj katedraliVeć 28 godina unatrag u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske imamo prilike u povodu Božića slušati prigodni koncert na kojem zajednički nastupaju pjevači i tamburaši, izvodeći domaće božićne skladbe ali i one iz drugih krajeva i zemalja. Tako je bilo i ove godine, na Božićnom koncertu održanom u subotu, 23. prosinca 2017. 

Uz katedralne zborove Albe Vidaković i Sv. Terezija te dječji zbor Zlatni klasovi pod ravnanjem Miroslava Stantića, nastupio je i dječji zbor iz subotičke župe sv. Roka. Pjevače su kao i u proteklih skoro trideset godina pratili tamburaši Subotičkog tamburaškog orkestra, a koje je ovoga puta pripremila Marijana Marki. Stantić i Marki su ujedno i ravnali subotnjim koncertom.

Svečani glazbeni ugođaj u najvećoj subotičkoj katoličkoj crkvi, nastupivši uz zborove, obogatile su i vokalne solistice: Alenka Vojnić (sopranistica), Izabella Guzsvány (mezzosopranistica) i Emina Tikvicki. Kao solisticu čuli smo i Adrianu Zupanek na violončelu. 

Prvi dio programa činile se skladbe poznatih skladatelja (W. A. Mozart, G. Caccini, J. Schnabel, Gy. Kertész) pisane za božićno vrijeme, a drugi dio obrade božićnih pjesama iz Bačke. Spomenute obrade potpisuju mahom domaći autori: Milan Asić, Mate Lešćan, Alen Kopunović Legetin, Miroslav Stantić i Bela Anišić, a u segmentu pojedinih tamburaških aranžmana – Stipan Jaramazović i Vojislav Temunović. 

Voditelj katedralnih zborova Miroslav Stantić kaže za HR kako je zadovoljan odzivom publike koja je u lijepom broju ispunila prostor bazilike. 

„Publika na ovakve koncerte uvijek dolazi u velikom broju, mi ih nastojimo glazbom uvesti u veliki blagdan, blagdansko ozračje. Iako nije po liturgijskim pravilima da neki zbor drži božićni koncert prije Božića, kod nas je to tradicija i običaj“, kaže Stantić.

Izvor: Hrvatska riječ(D. B. P.)