Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Collegium u NegotinuKomorni zbor Collegium musicum catholicum iz Subotice nastupio je na Mokranjčevim danima u Negotinu, koji su održani od 15. do 21. rujna 2018. godine. Najznačajnija manifestacija zborske glazbe u Srbiji, Mokranjčevi dani održavaju se u čast velikog srpskog skladatelja Stevana Stojanovića Mokranjca koji je rođen upravo u Negotinu. Mokranjčevi dani održani su 53. puta, a Collegijevci su nastupili u revijalnom dijelu programa, održavši u nedjelju cjelovečernji koncert u negotinskoj Crkvi Svete Trojice.

Djelujući u okviru Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice, Collegium promovira glazbenu baštinu Katoličke Crkve, s posebnim naglaskom na hrvatske skladatelje. Tako su repertoar za Negotin činila djela katoličke sakralne glazbe iz različitih stilskih epoha. Od gregorianike, preko skladbi Byrda, Mozarta i Saint-Saënsa, do djela hrvatskih skladatelja – Jelića, Vidakovića, Igreca, Fosića i Antonića. Zanimljivost je da se na repertoaru našla i jedna skladba mladog Bele Anišića, člana Collegiuma i studenta horne na novosadskoj Akademiji umjetnosti. Također, sukladno manifestaciji na kojoj su nastupali, Subotičani su izveli i jednu Mokranjčevu skladbu – akatist Bogorodici Radujsja nevjesto.
Zborom je ravnao Miroslav Stantić.
„Zadovoljni smo nastupom, bila nam je čast nastupiti na ovako uglednoj manifestaciji koja njeguje zborsku glazbu. Imali smo odličnu posjećenost i lijepe reakcije publike, ali i kritike u razgovorima nakon koncerta“, kaže Stantić.
U natjecateljskom programu Mokranjčevih dana nastupili su zborovi iz Srbije, Bugarske, Slovenije i Albanije. Nastup Collegium musicum catholicuma financijski je pomogao i Grad Subotica.
Kao svojevrsnu pripremu za Mokranjčeve dane, Collegium je nekoliko dana ranije održao koncert s istim repertoarom u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)