Pozovite » (+381) (0)24 535-533

KPZH Sokadija Sonta logoGodišnja skupština KPZH-a Šokadija iz Sonte održana je 16. veljače, u prostorijama udruge, Šokačkoj kući, gdje se okupilo pedesetak članova. U planu rada za ovu godinu dominiraju aktivnosti na konačnom privođenju namjeni Šokačke kuće, ali ne nauštrb ostalih aktivnosti. Namjerava se organizirati sve do sada redovite manifestacije, ali i neke nove, vezane za književne aktivnosti i za očuvanje starinske šokačke ikavice. Većina nazočnog članstva glasovanjem se suglasila s predloženih planovima.

Predsjednik Šokadije Zvonko Tadijan je, među ostalim, kazao: „Svjesni smo naše male brojnosti i dobne kategorije, pa me stoga osobito veseli što su danas s nama i naši najmlađi članovi sa svojim roditeljima. Zbog njih se nadam da možemo malo vedrije gledati u budućnost. Šokadija i dalje mora ostati čuvar tradicijske baštine sonćanskih Šokaca, kako materijalne, tako i duhovne. Zbog pojačanog iseljavanja mlađeg dijela sonćanske populacije najveći problem i dalje će nam biti smanjenje broja i starenje aktivnog članstva. No, iako nas je sve manje, nadam se da ćemo uspjeti opstati“.
Izvješće o aktivnostima u 2018. godini prezentirao je tajnik Igor Jakšić. „Sve planirane manifestacije u ovoj godini uz puno truda i konstantno pomanjkanje financijskih sredstava uspjeli smo realizirati, a akcent u radu bio nam je na Šokačkoj kući. Nadam se da ćemo je ove godine konačno dovršiti, jer je već prepoznatljiva i postaje nezaobilazna točka na turističkoj mapi Apatina, a i šire, čak smo i dio jednog međunarodnog projekta koji se tiče sinergije kulture i turizma“, rekao je Jakšić.

Izvor: Hrvatska riječ (I. A.)