Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Članovi HKUPD-a Matoš iz Plavne, u cilju očuvanja tradicija svojih predaka, organizirali su manifestaciju pokladnih običaja tute, dvanaestu zaredom. Tute, iako u sebi sadrže ostatke magijskih rituala, usko su povezane i s crkvenim kalendarom, odnosno kršćanskom vjerom. Zbog toga se održavaju tijekom posljednja tri pokladna dana. U biti, Tute su prigoda da sudionici, koji cijele godine žive pobožno, koji su vrijedni i marljivi, u vrijeme poklada maskiranjem i raznim pratećim običajima na kratko vrijeme obrnu svoju svakodnevicu naglavce.

I ove godine manifestacija je započela u pokladnu nedjelju, 3. ožujka, misom u župnoj crkvi sv. Jakova. Misnom slavlju nazočili su i članice i članovi folklornog odjela Matoša. Ova skupina, lipe tute, odjevene u narodne nošnje, poslije mise organizirano je prošetala središtem sela, pozdravljana od mnogih sumještana. U ponedjeljak, 4. ožujka, kostimirana skupina djece, malih tuta, prošetala je ulicama Plavne, uz oduševljenje i potporu mnogih sumještana i promatrača pristiglih iz okolnih mjesta. Tijekom ophodnje male tute su toplo dočekane i počašćene u više obiteljskih domova. U predvečernjim satima za njih je organizirano druženje uz grickalice, sokove i glazbu.
U utorak, 5. ožujka, uz veliku buku, pjesmu i svirku iz središta sela je u obilazak ulica krenula skupina gadnih tuta. Usput su na razne načine zabavljale prolaznike, izazivajući urnebesan smijeh i veselo raspoloženje. U večernjim satima u prepunoj dvorani Vatrogasnog doma priređena je tradicionalna večera, uz druženje i zabavu mještana Plavne i njihovih gostiju iz okolnih sela, pa i iz Vukovara i udaljenijih mjesta. Zabava je trajala samo do pol noći. Svi sudionici pokladne večeri tada su uz molitvu „pokapali i oplakivali begeš“. Na taj način u Plavni se već dugo završava pokladno vrijeme i dočekuju prve poslijepolnoćne minute, odnosno Čista srijeda i početak korizme.

Izvor: Hrvatska riječ (I. A.)