Pozovite » (+381) (0)24 535-533

croartNajprije odgođena zbog lošeg vremena, ranije planirana likovna kolonija slikara iz Subotice i Vinkovaca, šesta po redu, održana je tijekom protekloga vikenda u prostoru doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV). Šest slikara stvorilo je dvanaest slika koje su obogatile likovni opus Hrvatske likovne udruge CroArt. Potporu ovim kolonijama, kao i redovitu radu slikara CroArt-a pružaju Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Predsjednik CroArt-a Josip Horvat se zahvalio gostujućim slikarima na ostavljanju dijela vlastita talenta na slikama kao zalogu za nastavak suradnje umjetnika i sunarodnjaka s obiju strana Dunava. „Slikari nadahnuće crpe iz duše. Ne vole zadane motive i kada završe radove imamo pravu srž svakog umjetnika“, rekao je ovom prigodom Marko Lončar, umjetnički voditelj Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci.
Djela su puna svjetlosti i topline, baš kao i dani za kojih su nastali, kazao je povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović, prilikom zatvaranja kolonije. Predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci, za Vukovarsko-srijemsku županiju, naslikao je posebnu sliku, središte Subotice od prije deset godina, koju je uručio CroArt-u kao poseban dar. Ove likovne kolonije su zamišljene kao dvodnevne likovne radionice, za kojih umjetnici i upoznaju grad u kojem gostuju. Sljedeće godine se susret planira podići na veću razinu i uklopiti u tamošnju manifestaciju Rimski dani. U organizaciju ovih likovnih susreta koji se održavaju u Subotici i Vinkovcima uključeni su Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Vinkovci, Građansko društvo Moji Vinkovci, Grad Vinkovci i Tehničko učilište iz ovoga slavonskoga grada, te CroArt iz Subotice.

Izvor: Hrvatska riječ (S. J.)