Pozovite » (+381) (0)24 535-533

urbani sokciUdruga građana Urbani Šokci iz Sombora predstavila je početkom ožujka u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru Zbornik radova s međunarodnog okruglog stola O Šokcima je rič 2016.- 2019. Uz Zbornik radova priređena je i izložba starih vjenčanih fotografija iz Monoštora, Berega, Sonte i Baranjskog Petrovog Sela. 

Novo gostovanje u Hrvatskoj Urbani Šokci imat će 15. ožujka u Gajiću kada će također biti priređeno predstavljanje ovog Zbornika. U organizaciji ove uduge u Somboru će 24. ožujka gostovati Petar Elez, pjesnik iz Vukovara. Nakon toga, 26. ožujka, slijedi gostovanje u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu gdje će se predstaviti udruga, a program će upotpuniti svojim nastupom ŽPS Kraljice Bodroga iz Monoštora.
„Za 15. svibnja možemo najaviti međunarodni okrugli stol O Šokcima je rič a tema je vezana za Šokce s prostora Podunavlja. Zadovoljni smo prijavljenim brojem sudionika, prije svega s naših prostora, jer smo temu ove godine vezali za šokačko Podunavlje. Posebno nas raduje sudjelovanje mladih autora. Prateći program bit će izložba fotografija oglavlja i pokrivala za glavu koju ćemo realizirati zajedno s UG Tragovi Šokaca iz Bača. Odvojili smo okrugli stol od Dana hrvatske kulture, kako bi do kraja godine uspjeli tiskati Zbornik radova s ovogodišnjeg okruglog stola”, kaže Marija Šeremešić, predsjednica UG Urbani Šokci.
Ona najavljuje i da je u tijeku rad na knjizi Monoštor u povijesti 3 i priprema kuharice sa starim monoštorskim receptima. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)