Pozovite » (+381) (0)24 535-533

izlozba s bozjomIzložba S Božjom pomoći tradicionalno se priređuje u Subotici od 1993. godine i postala je sastavnim dijelom Dužijance. Ona je nastala s namjerom da na jedinstven način ukomponira nekoliko sadržaja koji su u izravnoj vezi s umjetnošću, religijom, kulturom i baštinom bunjevačkih Hrvata.
Ovogodišnja izložba S Božjom pomoći s temom Euharistijski kongresi u Bačkoj otvorena je 8. rujna 2020. godine na platou ispred Franjevačke crkve u Subotici. Nakon otvorenja, izložbeni materijal (kojega čine fotografije s kongresa) bit će podijeljen na nekoliko dijelova te će se moći pogledati u nekoliko subotičkih crkava.

Javno očitovanje Crkve

Izložbu je otvorio njezin autor, vlč. Dražen Skenderović, župni vikar župe sv. Roka u Subotici i arhivar Subotičke biskupije. Suradnici u osmišljavanju i realizaciji izložbe bili su Marinko Piuković, direktor Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca i vlč. Luka Poljak.
Vlč. Skenderović u popratnome tekstu navodi kako su „euharistijski kongresi jedno od velikih javnih očitovanja Crkve, koja naglašavaju i vrjednuju ulogu euharistije u životu kršćana i u crkvenome djelovanju“. 
„Kongresi su pokrenuli povijesne procese rasta vjerničkih zajednica, kako bi one, polazeći od euharistijskoga slavlja, odgovorile na očekivanja ljudi i pridonijele stvaranju čovječnijega, pravednijega i mirnijega svijeta“, napominje se u tekstu.

Prvi kongres

Proglas o prvom euharistijskom kongresu u Subotici objavljen je 17. srpnja 1931. godine. 
„U proglasu je stajalo da će se na euharistijski kongres okupiti vjernici Subotičkog i Bačkotopolskog dekanata. U samom proglasu više stoje tehnički detalji, a ne stoje stvarni razlozi održavanja subotičkog euharistijskog kongresa. O tome više doznajemo iz godišnjaka Subotička Danica za 1932. godinu. Pisac tih redova (pod pseudonimom p. B.) piše u Danici da se euharistijski kongres održava povodom 1500. godišnjice velikog sabora u Efezu. Neki kasniji autori povezat će ovaj euharistijski kongres i s pedesetom obljetnicom od održavanja prvoga euharistijskog kongresa u Lilleu“, navodi vlč. Skenderović u pratećem tekstu izložbe.
Kongres je održan od 14. do 16. kolovoza 1931. godine u Subotici. Vlč. Skenderović navodi kako je prvoga dana, 15. kolovoza navečer u šest sati, bilo klanjanje pred Presvetom Euharistijom, dok je na toj misi prisustvovao i tadašnji gradonačelnik Selimir Ostojić. Navodi se kako su, nakon pontifikalne mise, govorili biskup Budanović, odvjetnik i bivši veliki župan dr. Mirko Ivković Ivandekić i prisvitli Blaško Rajić, dok je 15. kolovoza bila zajednička pričest djece i omladine. 

Veličanstvena procesija

Ujutro su bile i svete mise za sve grupe vjernika u predviđenim crkvama, a nakon toga se u procesijama i pod barjacima pošlo na Bačkino igralište. Na Bačkinom igralištu, na onoj tribini koja i danas stoji, svečanu pontifikalnu misu služio je biskup Lajčo. Istoga dana popodne u četiri sata, s Bačkinog igrališta krenuo je ophod, velika procesija s Presvetim. Kako navodi autor izložbe, o ovom veličanstvenom događaju u našem gradu Danica bilježi sljedeće: „Presveto Svetootajstvo postavljeno je na kola, koja su iskićena cvijećem i vlaćom. U kola upregnuto šest čilaša, koje drže za uzdu šest mladih ljudi. Svećenik uznese pokazalo sa svetom Hostijom navrh oltara, što se diže na kolima, tu ga pričvrsti: siđe. Četri klerika sa četri strane kleknu na samim kolima prema Svetootajstvu, da adoriraju“.
Procesija je išla od Bačkinog igrališta do Zagrebačke ulice, potom do Vatrogasaca, a onda današnjom Ulicom Maksima Gorkog do Gradske kuće i na kraju do crkve svete Terezije. Na kraju je bio blagoslov s Presvetim pred crkvom svete Terezije.
Riječ je o očito vrlo važnom događaju za katolike onoga vremena, ali zasigurno i za sve stanovnike Subotice. 

Odžaci, Bečej, Subotica

Vlč. Skenderović osvrnuo se i na kasnije euharistijske kongrese: u Odžacima 1933. i u Starom Bečeju 1937. – oba održana na blagdan Velike Gospe, potom u Subotici 1981. Spominje i „mali“ euharistijski kongres održan 1983. u Odžacima, na pedesetu obljetnicu onoga iz 1933. 
U godini Velikog jubileja, 2000. održan je treći euharistijski kongres u Subotici. Subotička biskupija, kao i sve biskupije svijeta, razumjela je da je u godini Velikog jubileja euharistijski kongres vrhunac jubilejskih događanja, ističe vlč. Skenderović.
Na koncu, vlč. Skenderović zaključio je kako razmišljanje o ovim povijesnim događajima može biti poticaj za održavanje novoga euharistijskoga kongresa. Takvu mogućnost vidi u bliskoj stogodišnjici Bačke apostolske administrature, osnovane 1923. godine.
Izložbu su zajednički organizirali Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca i Katoličko društvo Ivan Antunović. U ime organizatora izložbe, nazočne je pozdravio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik KD-a Ivan Antunović.

Izvor: Hrvatska riječ (K. D. Š.)