Pozovite » (+381) (0)24 535-533

folk tavankutBožićni koncert folkloraša HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, održan u subotu u prepunoj dvorani mjesnog Doma kulture, bio je prigoda da plesači prikažu svoj rad u proteklih godinu dana. Predstavile su se sve tri folklorne skupine Društva (dječja, srednja i reprezentativna), kao i folkloraši-veterani, a na repertoaru su se, uz tradicionalne bunjevačke igre, našle i koreografije: Bačka Šokadija, Lika, Kaštelanska narodna četvorka i Banat. Lokalnu himnu Tavankute moje selo malo izvela je Katarina Mamužić.

Voditelj folklorne sekcije Gupca Darko Prćić kaže kako su se za koncert spremali cijele godine. 
„Prvo smo imali ljetni, a ovo je zimski, odnosno božićni koncert. Naša folklorna sekcija ima četiri skupine – najmlađu dječju, srednju, reprezentativnu i veteransku. Nastojimo plesom i pjesmom održavati taj dio kulturne baštine ovdašnjih Hrvata, uživati u plesu, nastupima i druženju"«, kaže Prćić. 
Gost koncerta bila je klapa Levanda iz Samobora, koja je izvela izvorne klapske pjesme kao i moderne obradbe.
„Četvrti put dolazimo u Tavankut. Pokrovitelj ovog gostovanja je Zagrebačka županija. Raduje nas biti ovdje. Djelujemo od 2008. godine. Mi smo jedno veselo društvo, prijatelji. Klapska pjesma nam je u ova teška vremena veliki odmor za dušu", kaže član klape Mihovil Barun. 
Inače, klapa je tijekom ovog gostovanja održala koncert i u Žedniku.
Tavankutska udruga Matija Gubec ove godine obilježava 75. obljetnicu rada, a ujedno i pet i pol desetljeća postojanja folklorne sekcije.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)