Pozovite » (+381) (0)24 535-533

obljetnica nazorPrvi predsjednik i osnivač HKD-a Miroljub bio je Antun Matarić iz salaša Nenadić. Rođen je 1899. godine u siromašnoj poljoprivrednoj obitelji. Dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada se u Somboru osniva Bunjevačko kolo, postao je član ovog društva. No, vrlo brzo po osnutku u Bunjevačkom kolu došlo je do podjela, na zagovornike autohtonosti Bunjevaca i onih članova koji su bili svjesni svog hrvatskog nacionalnog identiteta. Među njima se isticao Antun Matarić, jedan od osnivača i prvi predsjednik Miroljuba. Njemu u čast u povodu 85. obljetnice otkrivena je spomen ploča na katu Hrvatskog doma pored ploče na kojoj su imena obitelji koje su dale najveća sredstva za izgradnju Doma.

Izdvajanje iz Bunjevačkog kola

Spomen ploču otkrila je dr. Terezija Matarić, unuka Antuna Matarića. 
„Moj dida Antun Matarić je i u našoj obitelji, na salašu uvijek isticao svoju ljubav prema Hrvatskom domu i to prenio prvo na mog oca Antuna Tunču Matarića, koji je kasnijih godina i sam bio višegodišnji  predsjednik, a zatim i na nas svoje unuke", kazala je Terezija Matarić. 
Antun Matarić bio je član Bunjevačkog kola, društva koje je osnovano 1921. godine, ali je uvijek smatrao da hrvatski identitet Bunjevaca nije upitan, pa je sredinom 30-ih godina bio pristalica osnutka novog hrvatskog društva.
 „Već po osnivanju Bunjevačkog kola vrlo brzo su se javile razlike u stavovima mlađih i starijih članova. Mlađi članovi tražili su vlastitu identifikaciju izvan uskog subetničkog identificiranja i jasno su se htjeli nacionalno identificirati. Riječ je o Antunu Matariću i drugim mladim ljudima iz Nenadića, Sombora, drugih okolnih salaša koji su prihvatili nove političke ideje. Vodilo je to osnivanju novog društva koje je u svom nazivu jasno istaknulo svoj nacionalni predznak. Evo već 85 godina u kontinuitetu, izuzev manjeg prekida u godinama Drugog svjetskog rada, djeluje i danas", kazao je dr. sc. Mario Bara s Katoličkog sveučilišta u Zagrebu. 
Iako su kasnijih godina postojale ideje o ujedinjenju Bunjevačkog kola i Miroljuba, to se nije dogodilo. 
„Nakon što su članovi masovno napustili društvo sredinom 30-ih godina postavilo se pitanje daljeg djelovanja Bunjevačkog kola, pa su vrlo brzo počeli pregovori oko ujedinjenja s Miroljubom. To bi se vjerojatno i dogodilo da nije počeo rat. Postignut je načelni sporazum da članovi Bunjevačkog kola prihvate pravila Miroljuba, a Miroljub je trebao naziv promijeniti u Hrvatsko-bunjevačko kulturno društvo. Rat je to zaustavio, ali nakon 1945. godine to ujedinjenje se na neki način dogodilo u okviru Hrvatskog prosvjetnog društva", kazao je Bara, koji je o povijesti osnutka Miroljuba govorio na svečanoj akademiji koja je organizirana kao dio obilježavanja 85. obljetnice Nazora.

Manifestacije, gostovanja, uređenje Doma

 U drugom dijelu proslave, u trosatnom programu, prikazan je rad Društva. Na pozornici su se smjenjivali mali folkloraši, djeca koja pohađaju satove hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u Hrvatskom domu, članovi dramske sekcije, pjevački zbor, folklor, dio rada likovne, kiparske i sportske sekcije predstavljen je na izložbi, a projekt digitalizacije arhivske građe „85 godina kulture Hrvata u Somboru" prikazan je kroz promotivni film. Za obljetnicu društva tiskan je i dvobroj Miroljuba.
Nazor nije najstarije hrvatsko društvo, ali jesmo društvo koje se može pohvaliti najdužim neprekidnim radom. Godišnje imamo oko 90 programa, manifestacija, gostovanja. Međunarodni susreti amaterskih dramskih društava, sudjelovanje veslača na Maratonu lađa na Neretvi i drugim veslačkim utrkama, nastava hrvatskog jezika u našem domu uz Dužionicu i Prelo samo su dio aktivnosti u našem Društvu. Radimo i na uređenju same zgrade Hrvatskog doma. Uredili smo učionicu za nastavu hrvatskog jezika, prostoriju s opremom koju koristimo u digitalizaciji arhivske građe, sređena je knjižnica. Plan nam je uređenje velike dvorane i s tim projektom prijavili smo se Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske i očekujemo poslije 25 godina i uređenje tog dijela prostora", kazao je predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)