Pozovite » (+381) (0)24 535-533

izložbaKreativna sekcija Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina priredila je u nedjelju, 12. prosinca 2021. godine, svoju šestu po redu Božićnu izložbu. Na izložbi se mogu vidjeti najrazličitiji predmeti s obilježjima karakterističnim za Božić: vezeni stolnjaci, čestitke i obilježivači za knjige, prelijepi motivi urađeni vezom perlama, puno dekorativnih i upotrebnih predmeta izrađenih dekupaž tehnikom, zanimljivi božićni aranžmani, dekorativni mali borovi od prirodnih materijala, pletene kape i šalovi.

Ove godine dominira motiv anđela, a što se tiče novih tehnika mogu se primijetiti predmeti izrađeni od epoksi smole. Novina ove godine su i adventske kućice postavljene ispred prostora Čitaonice gdje se poslužuju kolači, kuhano vino i čaj. 
Izložbu je otvorio vlč. Marko Kljajić riječima: „Neka dragi Isus blagoslovi ove radove, kao i sve one kojima je po Božjem daru dan talent da ovo ovako lijepo izrade".
Prisutnima su se obratile i predsjednica surčinske udruge Katica Naglić te voditeljica kreativne sekcije Veronika Živanović.
„Veselimo se, prije svega, zbog toga što smo ove godine, za razliku od prethodne, ponovo uspjeli prirediti izložbu u realnom prostoru, a ne virtualno, jer doživljaj je neusporediv. Cilj izložbe je da učinimo ljepšim ovo vrijeme kada svi polako osjećamo duh dolazećeg blagdana. Poruka koju želimo poslati je da se Isus uvijek iznova rađa među ljudima i u nama samima, da trebamo u ovim adventskim danima potražiti mir sa sobom, s drugim ljudima i s Bogom", rekla je Veronika Živanović.
U svom obraćanju prisutnima voditeljica literarne sekcije Irena Obradović je istaknula: 
„Ostavimo bar na čas žurbu, obaveze, termine, nemanje vremena za sebe i dopustimo ljepoti ovog trenutka da ga spoznamo, da uđe u naša srca. Ljepote i topline ima toliko malo u ovom užurbanom i ubrzanom svijetu, zato su toliko vrijedne i dragocjene. Ljepotu nalazimo u uradcima koji su na ovoj našoj Božićnoj izložbi, a ima je i u našim pjesmama, stihovima i aforizmima. Tu ljepotu koju u Hrvatskoj čitaonici Fischer stvaramo želimo podijeliti i vama je darivati".
Ovogodišnje otvorenje izložbe obogaćeno je pjevanjem adventskih pjesama i kazivanjem stihova inspiriranih Božićem. Pjesme su pjevali Janja Šćulac, Ljerka Vlačina, Marica Volarić i Petar Štampar, a kazivači stihova bili su Jelisaveta Stošić, Veronika Živanović, Valentina Radosavljević, Irena Obradović, Ivica Ljevar i Stjepan Volarić (aforizmi).
Božićna izložba se ove godine održava u okviru projekta „Božić u Surčinu" koji financira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U okviru ovog projekta predviđena je i filmska retrospektiva božićnih izložbi Kreativne sekcije od 2016. do 2021. godine, igrokaz Božićni običaji, godišnji susret betlemaša svih generacija i božićni koncert.

Izvor: Hrvatska riječ (V. Ž.)