Pozovite » (+381) (0)24 535-533

božićnjakIzložba božićnjaka, simbola proslave Božića u obitelji, koju 25 godina unazad priređuje Etnološki odjel Blaško Rajić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović, otvorena je u petak, 10. prosinca 2021. godine, u predvorju Gradske kuće u Subotici. Osim 35 božićnih kolača, nastalih kako na radionicama za izradu božićnjaka organiziranih u vrtićima, školama, župama i udrugama kulture, tako i od ruku domaćica u svojim domovima, posjetitelji su mogli vidjeti i u okviru dvije prodajne izložbe kupiti radove članova Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice te Likovno-slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta.

Podsjećanja i isticanja radi, na prvu izložbu, održanu 1997. godine u Galeriji Dr. Vinko Perčić u Subotici, 20 vrijednih domaćica donijelo je 24 božićnjaka, a neke od njih napravile su ga i za ovogodišnju.
Ovom se prigodom, u ime organizatora, nazočnima obratio predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović vlč. Josip Štefković, koji se, među ostalim, zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji dosadašnjih izložbi, te onima koji su je sve ove godine podupirali.
Izložbu je otvorio župnik župe Marija Majka Crkve u Aleksandrovu preč. Željko Šipek, koji je o božićnjaku rekao:
„Naši su preci u božićnom vremenu, koje je prebogato narodnim običajima, veliku važnost pridavali božićnjaku i njegovom izgledu. Za Božić su pekli kolača koliko je trebalo ukućanima i samo jedan božićnjak koji je u božićnom vremenu bio na stolu kao oličenje slavlja rođenja Isusa. Svaki božićnjak je zapravo likovno pokazana teologija Božića, molitva zahvale za sve što je Bog ljudima podario milošću u ovoj, te molitva za Božju milost u sljedećoj godini. Tko god je ušao u sobu, pogled mu se zadržao prvo na božićnjaku pa su mu se podjednako divili i ukućani i gosti. Salašarski betlehem se razlikuje okruženjem od podneblja u kojem se rodio Isus, a tim likovnim prikazom na božićnjaku Isus ulazi u svaki dom. Ovo je naša narodna umjetnost kojoj se divimo i pohvaljujemo vrijedne domaćice koje čuvaju ovaj naš običaj. Naši preci su željeli i ovakvim isječkom iz svog života pokazati kako slave rođenje Isusa. A na nama je da ovaj lijep i bogato nadahnut običaj sačuvamo i predamo našoj djeci i omladini u svoj njegovoj ljepoti. Napose, divno je da će ovi božićnjaci završiti na oltarima naših crkava i na takav način slaviti Boga".
Pročelnica Etnološkog odjela Blaško Rajić Jelena Piuković navela je kako su božićnjake za ovogodišnju izložbu izradile domaćice u svojim domovima, potom sudionice radionica organiziranih u tavankutskom HKPD-u Matija Gubec i u župi Isusovo Uskrsnuće, te učenici subotičkih osnovnih škola Matko Vuković i Ivan Milutinović i djeca iz vrtića Marija Petković – Sunčica iz Subotice i Marija Petković – Biser iz Aleksandrova. 
Po završetku programa Jelena Piuković je izlagačima božićnjaka i ostalim sudionicima podijelila prigodne zahvalnice. U programu izložbe, koja je priređena uz potporu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Grada Subotice i koja se mogla pogledati do danas (petak, 17. prosinca), sudjelovao je dječji zbor župe Marija Majka Crkve.  

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)