Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca

Objavljeno: 13.06.2024. Pregleda: 63

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna  kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja 2024. u 19 sati. Izložba će se moći pogledati do 5. srpnja 2024. godine.

Na izložbi će se predstaviti radovi uvaženih umjetnica slamarske umjetnosti Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice. Obzirom na iznimnu vrijednost nematerijalne kulturne baštine, posebice umijeća izrade predmeta od slame, očekujemo da će ovaj događaj značajno doprinijet kako promociji kulture  ukrajinskog naroda, kulturnom razvoju ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj tako i zajednici Hrvata u Republici Srbiji, očuvanju njihovog identiteta, te izazvati interesi javnosti za ovu temu.

S nadom očekujemo da nematerijalno kulturno dobro - umijeće pletenja biljnim materijalima nađe svoje mjesto na Reprezentativnoj listi svjetske baštine UNESCO-a, a umijeće slamarstva Hrvata Bunjevaca postane priznati element zajednice Hrvata u Republici Srbiji.

Izložbi je prethodilo etnografsko istraživanje autorice dr. sc. Lucije Franić Novak, više stručne suradnice za programe hrvatske tradicijske kulture, koja u fokus projekta  stavlja kritičko propitivanje prošlosti, otvara mogućnosti kulturne suradnje, naglašavajući pritom potrebu očuvanja i zaštite nematerijalne baštine, koja je u vremenu rata posebno osjetljiva.

Razvijanje dugoročne suradnje s drugim narodima, posebno ukrajinskog naroda sličnog tradicijskog nasljeđa hrvatskom, uz potencijal prijenosa razvijenim praktičkim iskustvima izrade i metodologije znanja, posebno u segmentu zaštićenih umijeća narodne umjetnosti, ovim projektom  se potvrđuje da je opravdano povezivati kulturne prostore različitih naroda, s kojima u prošlosti dijelimo mnoštvo zajedničkih kulturnih i vjerskih dobara.

Projekt Vrijeme nade provodi se u partnerstvu s Ukrajinskom zajednicom Grada Zagreba, u sklopu 58. Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ukrajinskog predstavnika nacionalne manjine Zagrebačke županije i Ukrajinskog predstavnika nacionalne manjine grada Zagreba.

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima