Klara Dulić Ševčić ovogodišnja je dobitnica Povelje uspješnosti Julija Benešića

Objavljeno: 07.12.2020. Pregleda: 62

klara dulic 1U okviru ovogodišnjih Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Klara Dulić Ševčić dobitnica je Povelje uspješnosti „Julije Benešić“, koja se dodjeljuje mladim književnim kritičarima „za niz književnih kritika objavljenih u časopisima i zbornicima“.

Osim Klare Dulić Ševčić, Povelju uspješnosti „Julije Benešić“, dobili su i Kata Petrović, Sanja Šušnjara i Anita Tufekčić, dok je Nagradu „Julije Benešić“ za najbolju knjigu književne kritike dobio Dragan Jurak za knjigu Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone (Disput, 2020.).

Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara su utemeljeni 1998. čiji su ciljevi „sagledavanje statusa hrvatske književne kritike unutar hrvatske književnosti, umjetnosti i 

povelja klara dulić sevcic page 001

kulture uopće; stalno pregledno praćenje hrvatskog književnog stvaralaštva i proizvodnje, pjesničke, dramske i kritičke, da se njezin značenjski sustav svake godine kritički predoči i vrednuje, da se sustavno pridonosi ugledu i značenju hrvatske književnosti, književne kritike i kritičara koji ustrajno djeluju i posreduju između pisaca i čitatelja u periodici i medijima, da književne vrijednosti izađu na vidjelo, kao i da se potiče, prosuđuje i unaprjeđuje razvoj i smjerovi književne kritike u Republici Hrvatskoj.“ (iz Pravila Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara).

Inače, ove godine na natječaj za Nagradu pristiglo je najmanje knjiga u povijesti nagrade koja se dodjeljuje od 1998., što zabrinjava jer se u pojedinim godinama za nagradu natjecalo i više od deset naslova s književno-kritičarskim tekstovima.

Zbog situacije izazvane korona virusom 23. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara bit će održani u virtualnom izdanju, do kraja 2020., kako bi se održao kontinuitet manifestacije posvećene književnoj kritici.

 

 

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima