U Subotici predstavljen Zbornik radova s XI. međunarodnog kroatističkog znanstvenog skupa u Pečuhu

Objavljeno: 07.07.2015. Pregleda: 2

Predstavljanje Kroatistickog zbornikaSU2015-1Prije dvije godine (2013.) Pečuh je bio domaćin XI. međunarodnog kroatističkog znanstvenog skupa na kome je sudjelovalo više od šezdeset sudionika, a svoje mjesto u tiskanom zborniku našlo je četrdesetak prezentiranih radova. U organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Zbornik je predstavljen u Subotici, 8. srpnja 2015. godine.

Predstavljanje Kroatistickog zbornikaSU2015-2Otvarajući predstavljanje ovog vrijednog zbornika znanstvenih radova, ravnatelj Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istaknuo je sljedeće:

„Riječ je o našoj dugogodišnjoj, redovitoj suradnji na promoviranju značajnih proizvoda Znanstvenog zavoda Hrvata iz Pečuha u Mađarskoj, a ovoga puta je to Zbornik radova s XI. međunarodnog kroatističkog znanstvenog skupa. Značajno je kako smo i mi Hrvati iz Vojvodine uspjeli na tom važnom kroatističkom skupu imati važnu, zasebnu temu koja se ticala povijesti i sadašnjosti hrvatske zajednice u Vojvodini. Dogovorili smo se kako ćemo nastaviti započetu suradnju, tako je bilo i prošle godine na njihovom skupu, a gledat ćemo da i međunarodni znanstveni skup u okviru Dana Balinta Vujkova bude bijenalan. Tako ćemo u budućnosti skupa sa Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj biti suorganizatori i sunakladnici budućih projekata. Na ovaj način ćemo moći snažnije i jedinstvenije nastupati spram prostora znanosti u Hrvatskoj i povećati vidljivost onoga što radimo.“

Predstavljanje Kroatistickog zbornikaSU2015-3Gost iz Mađarske, dr. sc. Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i urednik Zbornika, naglasio je kako ovaj znanstveni skup u Pečuhu ima značajnu važnost za njegovanje kulturne i jezične baštine hrvatskog naroda koji živi na teritoriju dvije susjedne države.

„Bijenalno organiziramo kroatistički skup koji bi više trebalo nazvati kroatološki, jer nisu samo književno-znanstvene i jezikoslovne teme nazočne, nego i etnološki, kulturno-povijesni i drugi slični sadržaji. Volim kazati kako se skup u biti završava tek kada se objavi zbornik prezentiranih radova, a evo uspijevamo redovito tiskati zbornik i sada ga danas predstavljamo u Subotici. U ovom zborniku dvije su teme bile posebno naznačene; jedna je tema posvećena bunjevačkim Hrvatima dok se druga bavi 20. obljetnicom Hrvatskog kazališta u Pečuhu. Osim ovih glavnih, na stranicama ove opsežne publikacije na više od 600 stranica nalaze se tekstovi čisto jezikoslovne i književno znanstvene naravi, ali to je i svojevrsna specifičnost našega znanstvenog skupa na kome je sudjelovalo više od šezdeset sudionika uz četrdesetak radova.“

Tekst: Hrvatska riječ (D. P.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Srijemci Srijemu
  • Bunjevci bez granica
  • Izložba povodom 150. obljetnice rođenja kipara Roberta Frangeša-Mihanovića
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima