Proslavljen jubilej Radio Marije Srbije

Objavljeno: 08.03.2024. Pregleda: 45

Prije nešto više od dva desetljeća prvi puta emitiran je program putem valova Radio Marije Srbije, točnije 13. studenoga 2003. prvi puta začuo se katolički radio u Srbiji. Itekako veliki povod za radost i slavlje, koje je proslavljeno svetom misom zahvalnicom 27. veljače 2024. godine u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske. Misno slavlje predvodio je subotički biskup Franjo Fazekas, a Radio Marija, kao i nebrojeno puta do sada, prenosila je euharistijsko slavlje.

Redakcija dobiva novog urednika

Biskup Fazekas je u svojoj propovijedi, među ostalim istaknuo:
‚‚U današnjem evanđeoskom ulomku Isus na upozorava: ‘najveći među vama neka vam bude poslužitelj’. To znači da iskreni kršćanin treba biti u neprestanom traganju za tim kako više poslužiti drugim ljudima. Kršćani moraju biti kao njihov učitelj Isus Krist, spremni u skromnosti i požrtvovnosti doprinijeti i zalagati se za dobro i spasenje svih ljudi".
U završnom dijelu homilije spomenuo se i djelatnika Radio Marije i poručio:
‚‚Vi kao djelatnici i suradnici Radio Marije u mnogo čemu oblikujete preko vašeg medija duše onih koji vas slušaju. Vaš glas zaista služi u širenju Božjeg kraljevstva i učvršćuje naše kršćanske vrednote među ljudima. Budite i dalje utjeha svima bolesnicima i svjetlo onima koji traže istinski put u svom životu".
Ovaj datum u povijesti Radio Marije bit će upisan velikim slovima, kako zbog slavlja tako i zbog imenovanja novoga urednika ove radio postaje. Na mjesto mons. dr. Andrije Anišića, koji je punih 10 godina bio urednik, dolazi vlč. Dragan Muharem.
‚‚Punih deset godina sam bio urednik Radio Marije i mislim da je vrijeme da to predam mlađima. Istina, i godine su tu, ali mislim da čovjek kada osjeti da nema više dovoljno snage gurati ili počinjati nešto novo, treba otići. Uvjeren sam da će novi urednik itekako osvježiti program i unijeti potrebne novine. Uostalom, on je već kao volonter prisutan na Radio Mariji i radujem se da se prihvatio ove odgovorne zadaće", priča mons. Anišić i ističe: ‚‚Nije lako, ali sam Bogu zahvalan, ponosan i radostan što sam to mogao činiti, jer je to divan način naviještanja evanđelja. Ono što sam bezbroj puta ponovio, otkako sam urednik, jeste da je velika, zaista velika milost imati u Srbiji katolički radio. U Srbiji, gdje je svega 5 posto katolika, a mi već 20 godina emitiramo katolički program na našem radiju i to na hrvatskom jeziku".
Koliko je ova radijska postaja bitna najbolje znaju bolesnici, stari i nemoćni, kojima je Radio Marija i crkva i mjesto informiranja.
‚‚Upravo to mi je uvijek davalo snage, kada se stari i bolesni javljaju u emisiju ili kad ih posjećujem kada kažu da im je Radio Marija sve, da se ta stanica ne mijenja nego da redovito slušaju i čekaju sv. misu, molitvu...", kaže mons. Anišić.

Počeci i urednici 

Počeci Radio Marije bili su u improviziranom studiju koji je bio smješten u franjevačkom samostanu sv. Ivana Kapistrana u Novom Sadu. Uz pomoć Svjetske obitelji Radio Marije kupljena je kuća u Ulici Koste Abraševića 16, gdje je sve do 2014. godine bilo sjedište i centralni studio Radio Marije Srbije. Tada je kuća u Novom Sadu prodana, te je s biskupom u mirovini mons. Ivanom Pénzesom dogovoreno da se redakcija Radio Marije smjesti u prostorije koje su u vlasništvu Subotičke biskupije na adresi Matije Gupca 10 u Subotici.
Prvih pet godina urednik Radio Marije Srbije bio je pater Tadej Vojnović (2003. – 2008.), zatim vlč. Aleksandar Ninković (2008. – 2009.), mons. dr. Andrija Kopilović (2009. – 2011.), vlč. dr. Ivica Čatić (2012. – 2013.), vlč. Jakob Pfeifer (2013. – 2014.) i mons. dr. Andrija Anišić ( 2014. – 2024.).
‚‚Urednik bi se po pravilu trebao javljati ili imati svakodnevne emisije, toga sam se redovito držao. Ono što sam sudjelovao u raznim emisijama ili u molitvi, općenito u programu, bilo je 11 puta tjedno. Zahvaljujući tehnici nekada je to bilo i iz moje sobe, ali svakako sve to zahtijeva vrijeme. Iako se sada povlačim s uredničkog mjesta, koje mi je bilo dragocjeno iskustvo i velika radost naviještanja evanđelja, ostat ću i pomoći koliko mogu. Još ovo malo godina što imam do mirovine volio bih iskoristiti da još ponešto učinim za župu, jer otkad sam u župi sv. Roka nikada nisam bio ‘samo’ župnik", kaže mons. Anišić i pojašnjava kako je osim u Radio Mariji, 12 i pol godina bio urednik Katoličkog lista Zvonik, redoviti je predavač na Teološko-katoličkom institutu, te je predsjednik UBH-a Dužijanca.

Cjelodnevni program 

Program je namijenjen, prije svega vjernicima katoličkih župa, a koncipiran je po modelu Svjetske obitelji Radio Marije, koja ima preko 70 radijskih postaja. Trećina programa je posvećena molitvi (krunice, sv. misa, časoslovi.…), dio programa je edukativno-humanog karaktera, tu je prisutna i tradicija, običaji, savjeti liječnika, ekonoma... Uz to, kako je mons. Anišić spomenuo, na voditeljima je i najveći teret prikupiti sve vijesti iz života Crkve, kako opće tako i Crkve u Hrvata i mjesne crkve. Od kada su redakcije podijeljene (hrvatska i mađarska), u hrvatskom programu su prisutne i najave i izvješća s važnijih kulturnih događanja hrvatske zajednice.
‚‚Ponosan sam da imamo 16 svećenika koji sudjeluju u programu. Tu su i volonteri koji vode emisije za djecu, mlade, obitelji... Puno imamo prijenosa i uživo, što svete mise, što drugih događanja", priča sugovornik i pojašnjava kako su im jedina teškoća s kojom se borio svih proteklih deset godina, financije.
Naime, u Radio Mariji uposlene su samo dvije osobe – voditelji programa Dario Marton i Darko Temunović, koji svakodnevno pripremaju cjelodnevni program uz pomoć volontera.
‚‚Uposlenici su dakle samo njih dvojica, s time da je naš tehničar Miroslav Stantić i tehničar svjetske obitelji i kada ne putuje po Europi, onda je s nama. Svi ostali smo volonteri. Zapravo, Radio Marija u cijelom svijetu funkcionira preko civilnih udruga, kod nas je to Udruga Marija čiji je predsjednik dr. Dražen Marić, dok je koordinator Nikola Jaramazović i oni se brinu oko financija, koje su nam glavna poteškoća. Svjetska obitelj Radio Marije ima takvu praksu da prvih godina opremi studio i financira plaće i sve režijske troškove, te postupno izlazi iz tog vida pomoći. Danas se mi financiramo sami, odnosno financiramo se isključivo preko natječaja i donacija vjernika – slušatelja", objašnjava mons. Anišić.
Specifičnost Radio Marije Srbije jeste u tome što putem frekvencija svoj program dijeli još i s mađarskom redakcijom (svaka redakcija po 6 sati programa) i u Subotici s radiom Slavoslovlje, dok u Somboru s radiom Blagovesnik, koji pripadaju Pravoslavnoj Crkvi. Iako su nekada bile zastupljene i druge frekvencije, danas su one prisutne u Subotici, Somboru, Novom Sadu i Nišu.
No, putem interneta i društvenih mreža dostupan je cjelodnevni program na hrvatskom jeziku, kao i putem frekvencija u Novom Sadu i Nišu.
‚‚Nažalost, tu gdje imamo najviše slušatelja, ne možemo emitirati cjelodnevni program, ali svjesni smo da su trenutno ‘glavni izvor’ slušatelja društvene mreže. Imamo i aplikaciju koja se može skinuti na svaki pametan telefon i tako radio možete slušati 24 sata. To je svim postajama Radio Marije omogućila svjetska obitelj", pojašnjava mons. Anišić i dodaje: ‚‚Tako je moguće da ispunimo svoju misiju i moto našeg radija: Kršćanski glas u vašoj kući!"

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima