Profesorici tambure iz Subotice Miri Temunović uručena nagrada Utjecajne hrvatske žene za 2024. godinu

Objavljeno: 22.03.2024. Pregleda: 53

Profesorici tambure iz Subotice Miri Temunović, 8. ožujka 2024. godine, uručena nagrada Utjecajne hrvatske žene za 2024. godinu koju dodjeljuje Croatian Women’s Network/Mreža hrvatskih žena. Temunović je jedna od 24 dobitnice ove nagrade koja, kako se navodi, prepoznaje vodstvo, inovativnost i društveni utjecaj žena hrvatskog podrijetla u svijetu. Prof. Temunović nagrađena je u kategoriji Umjetnost i Kultura, a za nagradu ju je predložila ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković.
Ove su nagrade uručene na gala večeri u Zagrebu, a u povodu međunarodnog Dana žena, 8. ožujka. Dan ranije održana je konferencija Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!, a izaslanstvo Mreže hrvatskih žena primio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Konferencija i svečana dodjela nagrada održani su pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika, Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva turizma i Turističke zajednica grada Zagreba.

Priznanje za trud

Prof. Temunović kaže kako joj nagrada puno znači kao priznanje za minuli rad, ali i kao motivacija za dalje.
‚‚Bila sam iznenađena već samom nominacijom, a u studenome prošle godine stigao je službeni dopis da sam jedna od 24 dobitnice ove nagrade. Na dodjeli nagrada u hotelu Sheraton bilo je jako svečano, Glas Hrvatske prenio je tu vijest diljem svijeta. Dugo sam u ovom poslu, trudila sam se i, kako je navedeno u obrazloženju nagrade, očuvala dio glazbene tradicije ovdašnjih Hrvata. Ovo mi je priznanje za to na razini Hrvata u svijetu. Nadam se da ću i daljnjim radom opravdati ovu nagradu", kaže ona.
Kako je dodala, trodnevni boravak u Zagrebu bila je prilika i za upoznavanje s drugim dobitnicama nagrade:
‚‚Bilo nas je iz raznih područja, poduzetnica, liječnica, političarki, a najviše sam se povezala s dobitnicama u kategoriji ‘Umjetnost i Kultura’. Možda iz tih kontakata u budućnosti dođe i do nekih gostovanja naših tamburaša".

50 godina s tamburom

Mira Temunović je tamburašica, dirigentica, glazbena pedagoginja, voditeljica tamburaških orkestara, profesorica tambure u Glazbenoj školi u Subotici, cijenjena hrvatska glazbenica u Srbiji. Kako se u obrazloženju nagrade navodi, njezini su učenici tambure osvojili oko 150 nagrada, a svoje muziciranje 2022. godine predstavila je na gala-koncertu u subotičkoj Sinagogi povodom 50. obljetnice sviranja na tamburi. Jedna je od osnivača HGU-a Festival bunjevački pisama u Subotici koja priređuje više glazbenih manifestacija već skoro 25 godina. Osnovala je Veliki i Mali tamburaški orkestar HGU-a čija je ravnateljica. Sudjelovala je na brojnim natjecanjima kao članica ocjenjivačkih povjerenstava, ali i kao organizator natjecanja, kako u Vojvodini tako i u Hrvatskoj. Koautorica je udžbenika za glazbenu kulturu u nastavi na hrvatskom jeziku od 1. do 8. razreda. Dobitnica je priznanja za svoj rad, kako onog Ministarstva obrazovanja Srbije tako i priznanja Pajo Kujundžić Hrvatskoga nacionalnog vijeća za doprinos u nastavi na hrvatskom jeziku.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima