Opera za djecu Petrovaradinca Franje Štefanovića

Objavljeno: 19.04.2024. Pregleda: 35

Ove godine obilježava se 100 godina od smrti i 145 godina od rođenja petrovaradinskoga skladatelja Franje Štefanovića (1879. – 1924.) koji se smatra tvorcem opere za djecu u svijetu. Tim povodom njegovo najpoznatije djelo, dječja opera Šumska kraljica, u izvedbi učenika Muzičke škole Isidor Bajić iz Novog Sada pod ravnanjem prof. Ane Kovačić, a u režiji Igora Pavlovića, predstavljeno je prošloga tjedna publici u Hrvatskoj, u Zagrebu i Osijeku. Predstava je realizirana u suradnji s HKPD-om Jelačić iz Petrovaradina, koje skrbi o umjetničkoj ostavštini petrovaradinskog skladatelja.
Štefanović je Šumsku kraljicu napisao prije više od jednog stoljeća, 1919. godine na tekst Mihovila Peitza. Glavna tema djela je pomaganje bližnjemu, a Šumska kraljica jedinstven je primjer opere za djecu u svijetu, jer su njezini izvođači isključivo djeca. Njezin sadržaj pedagoški je pozitivan, jer djecu ispravno usmjerava na životnom putu, što je ujedno čini i svevremenskim djelom.

Upoznavanje šire hrvatske javnosti 

Šumska kraljica je 4. travnja 2024. godine izvedena u Kazalištu Trešnja u Zagrebu, a 5. travnja 2024. godine u Dječjem kazalištu Branko Mihaljević u Osijeku. Obje predstave bile su odlično posjećene te ispraćene dobrim reakcijama publike. Predstava će ove godine gostovati i u Šibeniku te Požegi, a možda i u Splitu i Zadru. Cilj ovih nastupa jest upoznavanje šire hrvatske javnosti s ovim jedinstvenim opernim djelom, ali i sa svestranim skladateljem čiji su lik i djelo bitna sastavnica povijesti prije svega petrovaradinskih, ali i Hrvata u Srbiji općenito. U HKPD-u Jelačić iz Petrovaradina zadovoljni su prošlotjednim gostovanjem u Hrvatskoj.
‚‚Ova opera se ponovno izvodi od 2013. godine zahvaljujući pokojnom Petru Pifatu koji je vodio HKPD Jelačić. Šumska kraljica je već ranije gostovala u Zagrebu i Osijeku, a na ovogodišnjim gostovanjima radili smo nekih šest mjeseci. Kruna ovih gostovanja i 100. obljetnice od smrti Franje Štefanovića bit će na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku. Posebno smo zahvalni profesorici Ani Kovačić koja je alfa i omega izvedbe opere, uz naravno djecu na sceni. Bez njih sve ovo ne bi bilo moguće. Inače, ova postavka predstave rađena je za program Novi Sad – Europska prijestolnica kulture 2022., a kao projekt Zaklade Spomen dom bana Josipa Jelačića iz Petrovaradina koji je vodio Darko Polić", kaže predsjednik HKPD-a Jelačić Mirko Turšić.

HNK, Plitvice, Novi dvori...

Navedena gostovanja financijski su pomogli Grad Zagreb i Grad Osijek, a u organizacijskom smislu Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. Zajednica je za djecu koja sudjeluju u operi organizirala i trodnevno razgledanje Hrvatske i samog glavnog grada, a sve pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Tako su mali izvođači 2. travnja 2024. godine imali priliku panoramski razgledati Zagreb, zatim su obišli centar Zagreba i Gornji grad te u Hrvatskom narodnom kazalištu prisustvovali probi opere Čarobna frula. Sljedećeg dana, 3. travnja iste godine, upriličen je jednodnevni izlet u Nacionalni park Plitvička jezera, a po povratku su mladi Petrovaradinci i Novosađani posjetili Nove dvore bana Josipa Jelačića u Zaprešiću (zahvaljujući sponzorstvu Grada Zaprešića za mlade posjetitelje je organizirana i zajednička večera i druženje s domaćinom). S druge strane, po dolasku u Osijek sudionici opere su uz pratnju domaćina, Ogranka Osijek Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, razgledali glavni grad Slavonije i njegove znamenitosti. Inače, najavljujući gostovanja u Zagrebu i Osijeku, akteri predstave Šumska kraljica gostovali su na HRT-u u emisiji Dobro jutro Hrvatska.
Predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Ivo Martinović kaže kako ta udruga želi biti most u nastojanjima da hrvatska zajednica iz Srbije prezentira svoja postignuća u hrvatskoj javnosti.
‚‚Raduje nas i ponosni smo na ovu suradnju hrvatske udruge i muzičke škole koja se realizira oko djela koje ima opću umjetničku i pedagošku vrijednost. Ovo je prilika i izvrstan način da se slušateljima dječje dobi približi opera kao glazbeno djelo, da ju razumiju i zavole", kaže Martinović dodajući kako će na tragu ove suradnje krajem svibnja u Zagrebu gostovati i predstava Avaške godine Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice.

Kulturno povezivanje

Grad Osijek, gdje je Šumska kraljica gostovala, održava prekograničnu kulturnu suradnju i razmjenu s gradovima u regiji, ali i s institucijama i udrugama hrvatskih zajednica u tim državama (Srbija, BiH, Mađarska).
‚‚Mi za sebe volimo reći, iako možda zvuči neskromno, da smo grad kulture. Grad Osijek izdvaja nikad veća sredstva za kulturu, a ovakvu kulturnu suradnju i razmjenu apsolutno podržavamo i potičemo. Kultura je nešto što povezuje, što je univerzalan jezik, što stvara prijateljstva i kontakte i što pridonosi svim zajednicama koje žive na ovim prostorima", kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.
Predstavi u Zagrebu nazočila je i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Nevena Tudor Perković. Ona je također naglasila važnost kulturne suradnje posebice u projektima i programima namijenjenim djeci, jer se time odgaja kulturna publika za cijeli život.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Foto: I. Pasalija i L. Grginčević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima