Društva iz Viteza i Subotice gostovala u Somboru

Objavljeno: 19.04.2024. Pregleda: 34

Folklorna sekcija HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora gostovala je prošle godine u Vitezu. A kada vas netko ugosti, red je to gostoprimstvo i vratiti. Toga su se držali i u Nazoru, pa su p, 6. i 7. travnja 2024. godine, bili domaćini Hrvatskom kulturnom društvu Napredak – Podružnica Vitez, koje je, kako bi pokazalo što više sekcija i aktivnosti, u Sombor došlo sa svoja 52 člana. Dolazak gostiju iz Viteza bio je zgodna prilika da se pozove još jedno društvo i tako napravi cjelovečernji koncert. Oko drugog društva u Nazoru nije bilo puno dvojbe tko bi to trebao biti. HKC Bunjevačko kolo iz Subotice u Somboru nije nastupalo skoro desetak godina i eto prilike i razloga da se i oni pozovu. I poziv je prihvaćen, a Bunjevačko kolo odlučilo se u Somboru predstaviti s pedesetak svojih igrača i glazbenika.
Nazorovi folkloraši, kao dobri domaćini, odlučili su prednost dati gostima i njihovom programu, pa su za sebe uzeli samo nekoliko minuta. Otvorili su program, kako drugačije nego bunjavačkim igrama, a onda su pozornici prepustili Vitezu i Subotici.
Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Podružnica Vitez, prvi puta je gostovalo u Srbiji. Kako je istaknula predsjednica Gordana Mišković, najbrojnija je i najaktivnija podružnica od ukupno 68 podružnica. ‚‚Obnoviteljski rad HKD-a Napredak – Podružnica Vitez, počeo je 1991. godine. Međutim, različiti događaji su utjecali na to da taj rad bude prekinut, kako bi ponovno bio nastavljen 1995. godine. U sklopu društva od tada djeluju folklorne sekcije, najprije jedna, a sada četiri skupine, a kasnije se osnivaju i orkestar harmonika, Napretkov Rither ethno ansambl, dječji zbor Mašta, kao i Ženski vokalni sastav. HKD Napredak – Podružnica Vitez sa svojih više od 300 članova pokušava očuvati hrvatsku izvornu narodnu kulturu i tradiciju viteškog kraja, pokušava očuvati identitet Hrvata između ostalog i kroz ovaj vid kulturnog djelovanja", kazala je Mišković.
Za nastup u Somboru odabrali su izvorne igre iz Lašvanske doline, igre iz Slavonije, glazbu iz Transilvanije, a za kraj završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta.
Brojem članova može se pohvaliti i Bunjevačko kolo, koje je najbrojnija hrvatska udruga u Vojvodini. Za gostovanje u Somboru odabrali su igre iz Međimurja, stare splitske plesove, šopske igre i naravno splet bunjevačkih kola.
‚‚Računali smo prošlo je dosta godina od našeg gostovanja u Somboru, ali evo od kraja godine počeli smo surađivati i iskreno se nadam da ćemo tako i nastaviti. Subotica i Sombor nisu daleko", kazao je koreograf u Bunjevačkom kolu Marin Jaramazović.
Gostima u publici u skoro punoj dvorani Hrvatskog doma zahvalio se predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Tomica Vuković.
Drugog dana boravka u Somboru gosti iz Viteza bili su u nošnjama na misi u crkvi sv. Trojstva, posjetili su Muzej podunavskih Nijemaca, vidjeli sliku Bitka kod Sente u zgradi Županije i upoznali se s poviješću Sombora.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima