Završen kviz Čitanjem do zvijezda

Objavljeno: 26.04.2024. Pregleda: 17

Županijsko natjecanje kviza za poticanje čitanja Čitanjem do zvijezda za učenike viših razreda osnovne škole koji su u cjelovitoj nastavi na hrvatskom jeziku održano je 10. travnja 2024. godine u Hrvatskom domu – Matici.
Na natjecanju su sudjelovali učenici iz tri osnovne škole: Matko Vuković i Ivan Milutinović iz Subotice, te Vladimir Nazor iz Đurđina i to u dvije kategorije – testu znanja i kreativnom uratku – plakatu.
Ovogodišnja tema koja je okupila mlade ljubitelje knjige nosi naziv Čitam, mislim, razgovaram..., a sve to su postigli zahvaljujući, kako su sami rekli, sjajnim knjigama: Moja baka je zmaj Melite Rundek, Zeleni pas Nade Mihalčić i Eva, mala žena Vlaste Golub.
Da su u tome uspjeli svjedoče i rezultati kviza i kreativnog uratka. Na prvo mjesto plasirala se ekipa iz OŠ Ivan Milutinović koju čine: Magdalena Suknović, Borna Dulić i Marija Kujundžić. Ne samo da su dobili prvu nagrade nego će oni, sa Sarom Dulić iz OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina, koja je u kategoriji kreativni uradak – plakat zauzela prvo mjesto, 10. svibnja putovati u Čakovec, na završnu, državnu razinu kviza.
U ovogodišnjem kvizu II. mjesto pripalo je učenicama OŠ Matko Vuković, i to Martini Tikvicki, Olji Mataija i Ines Vojnić. Na III. mjestu našle su učenice OŠ Matko Vuković Petra Ivković Ivandekić, Hana Sič i Antonija Kujundžić, a IV. mjesto iz iste škole ponijeli su neki novi klinci Emanuela Vukmanov Šimokov, David Tikvicki i Matea Cvijanov. Tako su V. mjesto zauzele Lucija Kapčić, Josipa Ivanković Radak i Leona Vukmanov Šimokov iz OŠ Ivan Milutinović.
Kada je u pitanju kreativni uradak – plakat, uz spomenutu Saru, II. mjesto pripalo je Roki Piukoviću, a III. mjesto Katarini Vukadinović koji su učenici OŠ Ivan Milutinović iz Subotice.
Pobjednici nisu skrivali svoje zadovoljstvo, a i oni drugonagrađeni, jer su zapravo darove dobili svi sudionici, a iskustvo koje su stekli čitajući i rješavajući kviz im nitko ne može uzeti.
‚‚Drago mi je da sam mogao sudjelovati u ovome kvizu. Pročitao sam sve tri knjige i meni je najbolja od njih Eva, mala žena, preporučujem je svima. Razni osjećaji su me pratili tijekom čitanja knjiga, ali i sada na natjecanju jer je test bio dosta težak, no snašli smo se", priča Borna Dulić, član pobjedničke ekipe.
Ovoj ekipi pripadaju još i Marija Kujundžić i Magdalena Suknović.
‚‚Ovo mi je bio prvi puta da sudjelujem. Dok sam čitala knjigu, sve sam zapisivala i sada sam se samo podsjetila, pa ne mogu reći da je test bio težak. Moj favorit od ove tri knjige je Zeleni pas", kaže Marija, a Magdalena se nadovezuje: ‚‚Inače volim čitati, ali ove knjige su bile baš zanimljive, osobito Eva, mala žena. Na testu se tražilo dosta detalja, ali bilo je zanimljivo sudjelovati, a uz sve to imali smo i priliku za druženje, kao što ćemo imati i u Čakovcu".
S njima na druženje i predstavljanje svog uratka ići će i Sara Dulić, i to četvrti put zaredom.
‚‚Eto, ponovno sam osvojila prvo mjesto. Mentorica mi je bila nastavnica hrvatskog jezika Monika Ivanović, a i sada već znam što se traži, što se vrednuje, pa sam tako i ovoga puta uspjela", priča Sara.
Kviz u Hrvatskoj organizira Hrvatsko društvo knjižničara Međimurske županije, a u Subotici ga provodi Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji s NIU Hrvatska riječ, dok je koordinatorica kviza knjižničarka savjetnica Bernadica Ivanković.
Broj sudionika ovog natjecanja, kako je rekla koordinatorica, jednak je kao i prethodnih godina, jer su tu najbolje ekipe sa školskih natjecanja, a ono što je novo jesu nove generacije.
‚‚Kvaliteta kviza je na istoj razini kao i ranijih godina, a ono što nam je drago jeste da su se u ovaj kviz uključile i nove generacije. Oni su puni volje i elana, i to je odličan početak. Jednoga dana, sigurna sam, oni će izrasti u prave čitatelji i knjigoljupce, koji razumiju i znaju što čitaju. A najbolji i ovoga puta – zna se, idu u Čakovec", poručila je Ivanković.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima