Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Konferencija sudionici sviU organizaciji Hrvatske matice iseljenika, 16. prosinca 2020. godine, održana je virtualna konferencija na temu Republika Hrvatska i projekti hrvatskih manjinskih zajednica – spone koje nas povezuju, što je nadomjestak tradicionalnom Forumu hrvatskih manjina, koji se nakon četvrt stoljeća održava na ovaj, virtualni način. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Hrvatske matice iseljenika i manjinskih zajednica. Moderator skupa bio je Marin Knezović, rukovoditelj Odjela za hrvatske manjine u HMI.
Sudionicima skupa obratio se predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a potom su riječi pozdrava uputili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić.

vijest predstavljanje Leksikona hrvatskog iseljenistva sl.2U Zagrebu je promovirano divot izdanje Leksikona hrvatskoga iseljeništva i manjina u nazočnosti brojnih visokih uzvanika iz javnoga života Republike Hrvatske i hrvatskoga izvandomovinstva. Leksikon je ove godine izašao u sunakladništvu Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Hrvatske matice iseljenika, a naslovnica je rad uglednoga hrvatskog slikara iz Australije Charlesa Billicha. Izaslanik predsjednika Vlade RH gospodina Andreja Plenkovića na promociji bio je povjesničar Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH koji je ovaj projekt ocijenio prvorazrednim referentnim djelom naše kultur.

Irena IveticKako naći Recept za radost u vremenima koja radostima nisu sklona? Što reći djetetu kada, u moru želja, ni manje ni više zahtijeva: Mama, kupi mi konja? Je li mi teško razlučiti koji su Zvuci mojih tišina? Na ta je pitanja, istoimenim svojim, do sada objavljenim, knjigama, pokušala odgovoriti učiteljica Irena Ivetić. Odrasla i školovala se u Vojvodini, a od 1993. stanovnica Požege u Hrvatskoj, zaposlena u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića u ovom gradu, ova autorica proze i poezije za djecu, koja nije u svojim knjigama zaobišla ni odrasle, našla je način kako jednostavnim i vazda optimističnim jezikom, pripovijedati o dječjem okruženju – ne samo školskom, što je njezino primarno radno okruženje, nego i obiteljskom, rodbinskom i društvenom. Djeci tako, pogledom i uvjerljivom potporom iz svijeta odraslih, želi potvrditi da je puno toga što samo u svijetu djetinjstva mogu naučiti i iskusiti. Odrasle nagovara da svoje brige i ozbiljnost probaju pogledati dječjim očima.

lapis mmxxKako je objavljeno na internetskoj stranici www.forumtomizza.com, u petak. 12. lipnja 2020., stručni žiri književnog natječaja Lapis Histriae 2020, koji čine spisateljice Laura Marchig i Tea Tulić te pisac Marko Sosič, sastao se u Antikvarijatu knjiga Ex libris u Rijeci. Utvrdili su da je na 15. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae, koji organizira Forum Tomizza, na temu DOMOVINA D.D. pristigao ove godine 121 tekst na hrvatskom, slovenskom, talijanskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku.

logo sredisnji drzavni uredTemeljem provedenog 1. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2020. godinu, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2020. godinu.