Pozovite » (+381) (0)24 535-533

dubrovnikDan dubrovačkoga zaštitinika svetoga Vlaha, starca koji na dlanu nosi Grad i čiji kipovi obilježavaju dubrovačke zidine i gradske ulaze, posebnim je danom Grada Dubrovnika još od daleke 972. kad se započinje slaviti. Tradicionalna svečanost, Festa sv. Vlaha upisana je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Proslava se temelji na legendi o pojavljivanju svetoga Vlaha koji je pomogao Dubrovčanima u obrani od Mlečana. Kako je Festa sv. Vlaha ujedno i Dan Grada Dubrovnika, uz duhovni segment slavlja ti dani obiluju i nizom manifestacija.

igrackeHrvatsko zagorje je geografsko-povijesna regija sjeverozapadne Hrvatske, koja se najvećim dijelom prostire u Krapinsko-zagorskoj županiji, a manjim dijelom u Varaždinskoj i Zagrebačkoj.

Bogato je šumama, dvorcima, izvorima, vinogradima, zagorskim popevkama, starim zanatima...

Neki od njih našli su se i na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva: lepoglavska čipka, medičarstvo i svjećarstvo, te umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka.

Milan Bandić u ZKVHIznenada, u nedjelju, 28. veljače 2021., preminuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, čovjek kojega će i Hrvati u Vojvodini pamtiti po mnogim dobrim djelima koje je za nas učinio. Njegova nevjerojatna energija i zauzetost za Hrvate koji u Vojvodini (Srbiji) čuvaju i njeguju kulturu te brinu za identitet Hrvata ostat će u trajnom sjećanju. Pamtit ćemo ga i po njegovoj želji da se ne ugase veze među Hrvatima u domovini i Srbiji, na čemu je kontinuirano radio.

lepoglavska čipkaNa UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva upisano je i 15 hrvatskih nematerijalnih kulturnih dobara, među njima i čipkarstvo u Hrvatskoj. Danas u Hrvatskoj postoje tri glavna centra izrade čipke, čije se djelovanje nastavlja na višestoljetnu tradiciju čipkarstva. To su Lepoglava u Hrvatskom zagorju s čipkom na batiće, a na Jadranu Pag s čipkom na iglu, i Hvar s čipkom od agave.

ivo blagoNa UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva upisano je i 15 hrvatskih nematerijalnih kulturnih dobara: čipkarstvo u Hrvatskoj, dvoglasje tijesnih intervala Istre i hrvatskog primorja, fešta sv. Vlaha zaštitinika Dubrovnika, godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, procesija za Križen na otoku Hvaru, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja hrvatskog Zagorja, Sinjska alka – viteški turnir u Sinju, medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske, bećarac, vokalno-instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema, Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore, klapsko pjevanje, mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, Međimurska popevka – tradicijski napjev Međimurja, te umijeće suhozidne izgradnje.