Pozovite » (+381) (0)24 535-533

a Zagreb predstavljena monografija o Sokcima Tomislav Milana KatarinaRezultat uspješne suradnje

Vojvođanski Hrvati dobili su još jedno kapitalno djelo zahvaljujući dr. sc. Milani Černelić, redovitoj profesorici u. m. Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i njezinim studentima koji su dio svojih višegodišnjih istraživanja objelodanili u monografiji „Tradicija, baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca“. Riječ je o sunkladničkome pothvatu Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, izdavačke službe spomenutoga fakulteta FF-pressa i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

kalendar manifestacija u 2020 godini webKako je to činio prethodnih godina, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata nastavlja važan posao izrade kalendara stalnih kulturnih manifestacija Hrvata u Vojvodini za 2020. godinu u suradnji s predstavnicima udruga kulture. U kalendar ulaze manifestacije koje se redovito održavaju te već imaju ustaljeno vrijeme održavanja u okviru programskih aktivnosti udruga. Time se omogućuje bolje planiranje i koordiniranje postojećih kulturnih događaja te se izbjegavaju nepotrebna preklapanja.

zbornik 2019Hrvatska čitaonica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata objavili su u početkom listopada zbornik radova Dani hrvatske knjige i riječi: zbornik radova 2018. koji je plod Međunarodnog stručnog savjetovanja za knjižničare na temu Primjena novih tehnologija i metoda rada u radu s djecom i mladima u knjižnicama. Ovo je savjetovanje u Gradskoj knjižnici Subotica okupilo pedesetak knjižničara iz Srbije i Hrvatske, od kojih je njih 28 imalo izlaganja. Tako su Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova u svoj fokus stavili knjigu i putove njezina približavanja djeci i mladima. Savjetovanje, održano 5. listopada 2018. godine, potvrdilo je potrebu stalnog usavršavanja knjižničara budući da novo doba donosi sasvim drukčiji kontekst odrastanja i učenja djece i mladih a koji je određen novim komunikacijskim tehnologijama, piše u pogovoru urednica zbornika Katarina Čeliković.

jaka zenaInformativni centar za poslovnu certifikaciju i standardizaciju – BSC, u okviru projekta Jaka žena – snažno selo, organizirao je u Vladi Vojvodne prvi Donatorski fruštuk, čiji je cilj bio predstavljanje 15 udruženja žena sa sela. Na Međunarodni dan seoskih žena, koji se obilježava 15. listopada, održava se ova manifestacija s ciljem da se predstave sva udruženja žena koja su sudjelovala u projektu te da se prikupe sredstva za poboljšanje rada udruženja.

antun aladzicMemorijal se održava kao sjećanje na Antuna Aladžića, glumca koji je u lemeškom kazališnom amaterizmu ostavio značajan trag. Za nešto više od dva desetljeća, koliko je bio aktivan, ostvario je nekoliko značajnih uloga kao što je u predstavi Čovjek s Marsa, zatim glavnu ulogu u Kaćiperkama i Nacikinom uji. Kao zaljubljenik u kazalište prihvatio se uloge redatelja, te je na scenu postavio tri komedije – Žensko prelo, U gostima i posljednju, koja mu je bila najveći izazov, Stipanova princeza