Pozovite » (+381) (0)24 535-533

drugi sastanak povjerenstva Matos uzi izborMeđunarodno povjerenstvo za trijenalnu nagradu za najbolju knjigu poezije „Antun Gustav Matoš“ za razdoblje 2017.-2019., koje čine predsjednica Klara Dulić Ševčić, master prof. jezika i književnosti iz Subotice, te članovi književnik Mirko Ćurić iz Đakova (na sastanku putem video poziva) i Mirjana Crnković, master edukacije filozofije i master edukacije hrvatskog jezika i književnosti iz Tavankuta održalo je drugu sjednicu 28. rujna 2020. godine.

zbornikHrvatska čitaonica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata godišnjom dinamikom objavljuju zbornike radova sa skupova održanih tijekom književne manifestacije Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova. Pod istoimenim je nazivom krajem rujna 2020. godine objavljen zbornik radova s Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa održanog 25. i 26. listopada 2019. godine u kojem je sedamnaest radova. Kako u pogovoru piše urednica Katarina Čeliković, organizatori „mogu biti zadovoljni ne samo odzivom već i kakvoćom ovdje objavljenih radova“.

balin pripovitke 1Povodom XIX. Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova, u sunakladi Hrvatske čitaonice i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, krajem rujna 2020., objavljene su Pripovitke 1, četvrta knjiga u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova. Izbor pripovjedaka sačinio je novinar Zlatko Romić iz Subotice, recenzentica je dr. sc. Sanja Vulić, knjigu je uredila Katarina Čeliković, a likovna oprema djelo je Darka Vukovića. Isti sastav radio je na pripremi i triju knjiga bajki, a projekt je ovom knjigom došao na polovicu svojeg puta.

zkvh logoNajprije odlučno demantiram optužbu da podaci o radu Zavoda nisu dostupni javnosti! Apsolutno svi podaci o svakom segmentu djelovanja Zavoda – od programskih do materijalno-financijskih – dostupni su od osnutka svim nadležnim tijelima: Upravnom i Nadzornom odboru, Hrvatskom nacionalnom vijeću i Pokrajinskoj vladi. Financijska izvješća i Izvješća o radu svake godine usvaja Pokrajinska vlada i dostupna su na internetskim stranicama Zavoda u koje svatko može imati uvid.

sastanak povjerenstva za AGMPovjerenstvo za izbor najbolje knjige poezije Antun Gustav Matoš za razdoblje 2017. – 2019., sastalo se 14. rujna 2020. godine u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata kako bi se upoznalo sa šesnaest naslova koji su ušli u konkurenciju za ovu trijenalnu nagradu koju dodjeljuje Zavod.