Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Dani Balinta Vujkova sl.5Najveća književna manifestacija Hrvata u Srbiji – Dani Balinta Vujkova održani su u Subotici od 19. do 21. listopada 2017 godine šesnaesti puta, opravdavši još jednom sadržajem programa svoj „podnaslov“ – Dani hrvatske knjige i riječi. Dani se simbolično održavaju u listopadu – mjesecu knjige, a njihov cilj je, osim oživljavanja i valorizacije opusa sakupljača narodne književnosti Balinta Vujkova, a s tim u vezi i očuvanja narodnog govora – bunjevačke i šokačke ikavice, i afirmacija književne baštine te aktualne knjiške produkcije ovdašnjih Hrvata.

Lajco PerusicOvogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo na području književnosti Balint Vujkov Dida je Lajčo Perušić (1945.), Subotičanin koji od svoje mladosti živi u Zagrebu. Po vokaciji nastavnik njemačkog jezika i književnosti, radni je vijek proveo u turizmu, isprva u djelatnosti marketinga u agenciji Atlas, a kasnije kao menadžer u funkciji ugovaranja i kreiranja turističke ponude. U području turizma obnašao je gotovo sve stručne i upravne funkcije, ne samo u poduzeću, već i u upravnom odboru Jugoslavenske udruge turističkih agencija (YUTA) kao član i u hrvatskoj udruzi za turizam (UHPA).

Preprekova jesen sl.2Kulturna manifestacija Preprekova jesen 2017. koju priređuje HKUPD Stanislav Preprek, održana je u subotu, 21. listopada u Kulturnom centru Novog Sada. Ovom je prigodom predstavljena zbirka kratkih priča Preprekova jesen 2017. koja sadrži radove 22 autora iz Vojvodine i Hrvatske izabrane na natječaju ove novosadske udruge. Nagrada za najbolju priču pripala je Vlahu Ercegoviću iz Dubrovnika za priču Badlove, drugonagrađeni su Bomboni sa zemlje Branke Dačević iz Novog Sada, a treće mjesto pripalo je Ruži Silađev iz Sonte za priču Batak.

smotra amaterskih dramskih drustavaHrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor organiziralo je VIII. Međunarodnu smotru amaterskih dramskih društava. Tijekom dvodnevnog susreta, 20. i 21. listopada 2017. godine, izvedene su tri komedije u izvedbi domaćina – dramske sekcije Nazora, te gostiju iz Viteza i Hercegovca.

grozdebal 1Pamte Brežani iz Rume dobra stara vremena kada je skoro svaka obitelj u ovoj općini gajila vinograd. U Barunovcu, dijelu Rume, nekada ih je bilo najviše. Proizvodila su se kvalitetna vina od grožđa s fruškogorskih vinogorja. Danas ih je nažalost, ostalo samo dva, vinograd pokojnog Đure Kuna, nekadašnjeg predsjednika i tajnika Hrvatskog kulturnog-prosvjetnog društva Matija Gubec, kao i vinograd sadašnjeg predsjednika Društva Pavla Škrobota. U spomen na te lijepe dane, članovi hrvatske udruge iz Rume svake godine u svojim prostorijama oživljavaju uspomene kada su se nekada na obroncima Fruške gore brali brojni vinogradi u listopadu i kada su se Brežani u velikom broju okupljali.

Zlatna harfa{/modal}Već trideset i jednu godinu traje Zlatna harfa. Ova jedina dječja glazbena manifestacija Subotičke biskupije održana je 14. listopada u crkvi svetog Stjepana pri karmelićanskom samostanu u Somboru. Okupilo se četrnaest malih župnih zborova koji su svojom pjesmom slavili Gospodina. Tema ovogodišnjeg susreta bila je Božićno vrijeme i budući da je bila veoma inspirativna moglo se čuti mnoštvo prekrasnih božićnih pjesama iz Bačke.

Pančevo rimokatolička crkva 1Grad Pančevo, a osobito njegovi stanovnici katoličke konfesije, 14. listopada 2017. godine su imali veliki razlog za slavlje. Priređena je svečanost u povodu 300 godina neprekidnog prisustva rimokatolika u tim krajevima. Župna crkva sv. Karla Boromejskoga do posljednjeg mjesta bila je ispunjena katoličkim pukom Pančeva i njegove bliže i dalje okolice, koji je na blagdanskoj svetoj misi predvođenoj od strane svećenika Zrenjaninske biskupije i brojnih velikodostojanstvenika iz Vojvodine, Beograda i Hrvatske, pokazao zajedništvo i posvećenost u očuvanju svoje vjere.

Katarina Celikovic portretTradicionalnim programom za najmlađe Narodna književnost u školi te susretom osječke književnice Jasne Horvat s učenicima Gimnazije Svetozar Marković jučer su u Subotici počeli Dani Balinta Vujkova, najveća književna manifestacija Hrvata u Srbiji. U okviru programa danas i sutra se održava znanstveno-stručni skup, a večeras i popularna Multimedijalna večer na kojoj se, među ostalim, dodjeljuju i književne nagrade. Povodom ovogodišnjih Dana Balinta Vujkova razgovarali smo s predsjednicom Organizacijskog odbora te manifestacije Katarinom Čeliković.