Pozovite » (+381) (0)24 535-533

sid„Poštivati i uvažavati druge, visoko vrjednovati iskrenog i pravog prijatelja, susjeda, biti mu od pomoći u svakom trenutku, sveta je dužnost čovjeka kršćanina. Ali posebnom, dubokom, smjernom i strpljivom ljubavlju kakvom se voli najtrajnije, održavati u životu svoje tradicionalne, kulturološke oblike postojanja, važan je zadatak svakoga pripadnika jedne nacije. Zato su 11. lipnja 2010. godine reskim, zvonkim i umilnim zvukom odjeknule šokačke tambure, nakrivili se bećarski šeširi, otvorile se crvotočne škrinje naših baka i snaša, pa na svjetlosti sunca zasjali prelijepi konci i vezovi, veselo zaigrale tanke iglice, a na bosiljak i lavandu zamirisali nasmijani šareni cvjetovi s narodnog ruha koje se oblačilo samo u svečanim prilikama, čuvalo za svečane prilike...“ 
Ovim riječima je u predgovoru monografije Hrvatskog kulturnog društva Šid opisan početak rada udruge koja će (danas) 19. lipnja 2020. godine na blagdan Presvetog Srca Isusova, proslaviti svoju 10. obljetnicu.

radio marijaUz tri hrvatske profesionalne institucije u Srbiji – Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko-izdavačku ustanovu Hrvatska riječ i političku stranku Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, veliku i odgovornu ulogu u promoviranju kulturnog naslijeđa ovdašnjih Hrvata imaju hrvatske udruge, kojih, po trenutnom popisu sastavljenom za potrebe izrade Strategije informiranja na hrvatskom jeziku u RS, ima 40 – od čega 37 na području Bačke, Srijema i Banata, a tri u Beogradu. Činjenica da su gotovo sve (34) prisutne na Facebooku daje povod da se istraži i prikaže u kolikoj mjeri i na koji način one koriste ono što im nudi ova popularna društvena mreža.

bandas i bandasicaSvetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u narodu poznata kao Tijelovo ili Br(a)šančevo, proslavljena je 11. lipnja 2020. godine. Za Katoličku crkvu Tijelovo je svetkovina u spomen na ustanovljenje Euharistije, a Tijelovska procesija je izraz i svjedočanstvo vjere. 

spomenicaKnjiga Spomenica župe Presvetog Trojstva tiskana je u nakladi Župe Presvetog Trojstva i Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice, a uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Na 250 stranica i s više od 250 fotografija ova knjiga donosi povijest Sombora, katoličke zajednice i same župe. Tiskana je na hrvatskom i mađarskom jeziku. 
„Knjiga je mogla dobiti dva naslova, ali mi smo se opredijelili da to bude spomenica. Sadrži dva povijesna dijela čiji su autori prečasni Stjepan Beretić, sada župnik u Subotici, inače rođeni Somborac i prečasni Gábor Drobina, sada kapelan u Somboru. Oni ne samo da pišu o povijesti ove župe već i samog grada.

nikinciŽupa Nikinci nekada je bila najpopularnije svetište sv. Antuna. Na taj dan se svake godine okupljao veliki broj štovatelja sv. Antuna, kako iz Srijema tako i iz udaljenijih mjesta diljem Srbije i Hrvatske. Duga tradicija okupljanja na ovaj blagdan u ovom malom srijemskom selu održala se do današnjih dana. A tako je bilo i ove godine. U župnom dvorištu održane su svete mise na mađarskom i hrvatskom jeziku pred brojnim vjernicima koje je poslije pandemije koronavirusa nebeski zaštitinik ove župe ponovno okupio i zbližio. 

petar desic bacPočetkom lipnja pozvala me predsjednica UG-a Tragovi Šokaca iz Bača Stanka Čoban na proslavu blagdana svetog Antuna. Kaže, obilježava se u Franjevačkom samostanu sv. Antun svake godine, ali ove godine želja im je iz samostanskih ormara i iz Didine kuće izvući što ljepše i starije šokačke nošnje i obući djecu i mlade za misu i procesiju. Ogradila se odmah na početku razgovora riječima – ukoliko ne bude kiše. A kiše je bilo i prije i poslije, ali na sam dan sv. Antuna osvanulo je vedro i sunčano jutro, kao nagovještaj dana koji će proći bez kiše. Za mene je to bio znak da se treba pakirati i krenuti put Bača. Prvo odredište bila je Didina kuća. Očekivano, tamo sam zatekla gužvu i nervozu. Sve sobe u kući pune nošnji. I ljudi.

obnova crkve TavankutU prostranoj bačkoj ravnici, nadomak Subotice, među požutjelim klasovima pšenice nazire se sivi toranj župne crkve Presvetog Srca Isusova u Tavankutu. Iako spomen ove župe datira još iz predturskog vremena, crkva je sagrađena 1909. godine u neoromanskom stilu, a godinu dana kasnije, odvajanjem od teritorija sv. Terezije Avilske, nastala je i župa te se od tada vode i matične knjige. 

kauric 001Goran Kaurić rođen je 1968. godine u Zrenjaninu. Po zanimanju je master profesor tjelesnog odgoja i sporta, a uposlen je kao savjetnik u Pokrajinskoj vladi u Pokrajinskom tajništvu za gospodarstvo i turizam. Od 2008. do 2012. obnašao je funkciju zamjenika gradonačelnika Zrenjanina. Na mjestu zastupnika u Skupštini Vojvodine nalazio se od 2008. do 2010. godine.