Pozovite » (+381) (0)24 535-533

slavko vecerinSubotička biskupija je 14. studenoga 2020. godine dobila novog biskupa mons. Slavka Večerina, kojega je papa Franjo 8. rujna imenovao novim pastirom ove mjesne Crkve. Na ovu odgovornu i zahtjevnu službu mons. Večerin je došao iz župe Uzvišenje svetoga Križa u Somboru, gdje je bio od 2016. godine, pa do imenovanja. 

su danicaSredinom prosinca objavljena je Subotička Danica za 2021. godinu, tradicionalno čitani vjerski kalendar kojem je nakladnik Katoličko društvo Ivan Antunović iz Subotice. Urednik Danice je župnik i dekan u Baču preč. Josip Štefković. Osim kalendarskoga dijela, te općenitih podataka o Svetoj Stolici i upravnim tijelima Svete Rimske Crkve, katoličkom episkopatu u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, ovaj kalendar donosi i „obilje lijepog štiva, korisnog za rast u vjeri”, kako urednik Štefković opisuje ovaj broj u uvodniku. „Svako vrijeme ima svoje breme.

udruge u koroniGodina 2020. među Hrvatima u Srbiji planirana je „kao godina novog preporoda“, s proslavom velikih obljetnica vezanih za povijesne događaje i istaknute ličnosti. Iako se dio tih aktivnosti i ostvario (o čemu možete čitati u našem pregledu kojega spremamo za idući broj), ipak je bio osujećen pojavom korona epidemije koja se u naše živote ušunjala u ožujku.
Udruge, kojih je više od pedeset, čine važan dio manjinskoga života hrvatske zajednice, posebno u manjim i od centara izoliranijim sredinama. I za njih je ovo bila godina velikih izazova i promjena, no, ipak čini se kako su se snašle i prolagodile novonastaloj situaciji te bile aktivne.

hgu festivalHGU Festival bunjevački pisama iz Subotice sumira svoje aktivnosti krajem godine Godišnjim koncertom. Ove godine koncert za publiku nije mogao biti održan, ali je održan virtualno, odnosno emitiran, kao video snimka na televiziji K23. Kao i ranijih godina, i ovoga puta predstavili su nam se Dječji i Veliki festivalski tamburaški orkestar pod ravnanjem prof. Mire Temunović, te pjesme s ovogodišnjih manifestacija udruge – Smotre dječjih pjevača i zborova i Festivala bunjevački pisama (koje su također održane bez prisustva publike). 

sot obicajiPredbožićno vrijeme i pripreme za najradosniji kršćanski blagdan uvijek je bilo posebno važno za župljane Sota. U ovo predblagdansko vrijeme posjetili smo jednu od najstarijih župljanki Sota osamdestšestogodišnju Katicu Vulčević. Ona je s oduševljenjem prihvatila podijeliti s nama uspomene i sjećanja na nekadašnje božićne običaje koji se u većini kućanstava u Sotu i danas prakticiraju.

knjige hrvatska rijecPriču o skromnom jubileju – 15 godina nakladničke djelatnosti Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ nastavljamo i u ovome broju tjednika. Tiskanjem prve knjige 2005. godine i daljnjom nakladničkom produkcijom upotpunjena je spoznajna slika o književnosti ovdašnjih Hrvata. 
Nakladnička djelatnost jedna je od najznačajnjiih sastavnica očuvanja i razvoja nacionalnog identiteta u području kulture manjinskih zajednica. A što nam govori ovaj dio književne produkcije ovdašnjih Hrvata?

klaraKlara Dulić Ševčić iz Subotice jedna je od dobitnica ovogodišnje Povelje uspješnosti Julija Benešića koja se dodjeljuje mladim književnim kritičarima „za niz književnih kritika objavljenih u časopisima i zbornicima“. Povelja se dodjeluje u okviru manifestacije Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, a Dulić Ševčić je nagrađena kao kritičarka koja djeluje izvan granica Hrvatske.

bozicnjakBožićnjak prikazuje Isusovo rođenje na jednostavan i skroman način, a opet naviješta veliko otajstvo rođenja Sina Božjega. Tradicionalna izložba božićnjaka ove godine održana je u nešto skromnijim uvjetima, ali ne s manje žara i ljepote. Aktualna epidemiološka situacija nam puno toga uskraćuje, no, ne i radost Božića. Vrijedne ruke domaćica su to dokazale i na ovogodišnjoj XXIV. izložbi božićnjaka, koja je uz pridržavanje svih epidemioloških mjera otvorena 9. prosinca 2020. godine u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici.