Pozovite » (+381) (0)24 535-533

hkud vladimir nazor somborU Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Vladimir Nazor u Somboru održana je Likovna kolonija Colorit. Sedamnaesti puta za redom okupili su se slikari koji su svoja umjetnička djela stvarali u prostoru Hrvatskog doma u Somboru.

ravnatejiTijekom dvodnevnog studijskog putovanja prošloga tjedna tridesetak ravnatelja Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije i predstavnika obrazovnih institucija Hrvatske posjetili su zajednicu Hrvata u Vojvodini u mjestima Srijemska Mitrovica, Petrovaradin, Novi Sad, Tavankut i Subotica. Osim ravnatelja u posjetu su bili viša savjetnica za razrednu nastavu iz Agencije za obrazovanje Jasmina Hamer, zadužena za osnovno obrazovanje i učeničke zadruge iz Zagrebačke županije Darinka Balen, u ime Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji Dubravka Martić te ispred nakladničke kuće Školska knjiga Vinko Filipović i Ante Tomić.

Ilija okrugicPrigodom 190. obljetnice rođenja i 120. obljetnice smrti velikog petrovaradinskog poligrafa Ilije Okrugića Srijemca u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske održan je koncert njegovih skladbi i služena je misa. Prisutni su tijekom mise imali prigodu čuti njegove svjetovne popijevke, u izvedbi HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina.

agmatošZajednica Hrvata Beograda Tin Ujević uz potporu Ustanove kulture Parobrod i općine Stari Grad, organizirala je nedavno književnu večer pod nazivom „Matoš u Beogradu“. U prostoru Kuće Đure Jakšića, koja odiše starinom i patinom davnih vremena, mladi glumci Jelena Graovac i Rade Ćosić govorili su najpoznatije stihove velikog književnika, koji je, prije stotinjak godina, centrom beogradske Skadarlije, koračao zajedno s velikanima srpske književnosti Stevanom Sremcom, Milovanom Glišićem, Đurom Jakšićem, Jankom Veselinovićem... O Matoševim beogradskim danima govorio je predsjednik ZHB-a Tin Ujević Stipe Ercegović.

Klasje nasih ravni 1 4 2017Iz tiska je izišao novi svezak časopisa za književnost, umjetnost i znanost Klasje naših ravni (broj 1-4 za 2017. godinu). Težište sadržaja sveska čine književno-teorijski tekstovi riječkog esejista i kritičara Igora Žica. Možete pročitati i književne uratke (poezija i proza) Matije Molcera, Mirka Kopunovića i Ruže Silađev, a zastupljeni su i tekstovi Božice Zoko, Ljiljane Žegarac-Tenjović, Sande Stanaćev Bajzek, Stevana Mačkovića i Milovana Mikovića.

Novi Banovci susret mladih srijemske biskupijeŽupa Blažene Djevice Marije u Novim Banovcima bila je u subotu, 3. lipnja 2017. domaćin ovogodišnjeg susreta mladih Srijemske biskupije na kom se okupilo oko 160 mladih iz većine župa u Srijemu, a prvi puta na susretu su sudjelovali i mladi župe iz Novog Beograda i Beograda, predvođeni svojim župnikom Ivicom Damjanovićem. Sve je više mladih na ovim susretima.

Vesna HuskaNedavno je u nakladi NIU Hrvatska riječ iz tiska izašla knjiga Dnevnik jedne cure i jednog dečka autorice Vesne Huska. Knjiga posvećena tinejdžerima jedinstvena je i posebna, jer je u pitanju prvo djelo ovdašnjih pisaca koji pišu na hrvatskom jeziku namijenjeno ovoj dobnoj skupini. To je bio i povod da razgovaramo s njenim tvorcem, inače vjeroučiteljicom (dipl. odgojiteljica i teolog-kateheta), koja dugi niz godina piše i uređuje Obiteljske stranice u katoličkom mjesečniku Zvonik i kalendaru Subotička Danica, te piše za dječji podlistak Hrvatske riječi Hrcko. Ne manje važno (rekli bismo najvažnije) jeste da je majka osmero djece, pa ako je netko kompetentan pisati o mladima i za njih, svakako je autorica ove knjige.

Franjevci i subotica sl.3U sklopu obilježavanja 300. obljetnice franjevačke rezidencije sv. Mihovila u Subotici predavanje na temu Franjevci i Subotica od predturskih vremena do 1717. godine održao je u petak, 2. lipnja 2017., u Gradskoj knjižnici predsjednik Hrvatskog dokumentacijsko-istraživačkog centra mr. Bela Tonković.