Pozovite » (+381) (0)24 535-533

dani a g matosaPlavna, maleno selo, blizu granice, s tek nešto više od tisuću stanovnika, od čega je Hrvata manje od 300. Za to selo, dijelom svojega života i rada, vezana su dva značajna hrvatska kulturna djelatnika – književnik Antun Gustav Matoš i glazbenik i književnik dr. Josip Andrić. Ponositi su na to Šokci iz Plavne, pa su zato za svoju najznačajniju manifestaciju odabrali Dane A. G. Matoša i Josipa Andrića. Prigoda je to da se riječju i pjesmom podsjeti na ove hrvatske velikane, a ove je godine manifestacija (održana 6. i 7. svibnja) bila u znaku obilježavanja 50. obljetnice smrti dr. Josipa Andrića.

godisnjica osnutka hrvatske rijeciKada je riječ o samome osnutku Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ, valja najprije nešto reći o tomu kako se uopće došlo do toga. Kao prvo, treba istaknuti kako je ideja da se na jedan sustavni i od države financirani način riješi pitanje informiranja na hrvatskome jeziku u Vojvodini postojala relativno dugo u ovdašnjim hrvatskim krugovima, a u javnosti su je plasirali čelni ljudi Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Međutim, od toga se, na temelju različitih razloga, nije otišlo dalje sve do konca 2000.

ministarstvo kulture i informiranjaMinistarstvo kulture i informiranja objavilo je rezultate natječaja za financiranje i sufinanciranje projekata iz područja suvremenog stvaralaštva u Srbiji u 2017. godini, u okviru kojeg se sredstva dodjeljuju i za područje kulturnih djelatnosti nacionalnih manjina. Na ovom natječaju sredstva je dobilo devet projekata hrvatsko-manjinskih udruga i ustanova, u ukupnom iznosu od 1.320.000 dinara. Prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća o raspodjeli sredstava za projekte iz hrvatske zajednice drukčiji je od rezultata natječaja: Vijeće je, naime, predložilo 1,2 milijuna dinara za ukupno 10 projekata, od kojih je povjerenstvo uvažilo šest, te odredilo još tri nova. Razlike postoje i u opredijeljenim iznosima: tri su projekta dobila više sredstava od predloženoga.

suboticki natjecaj za kulturuGrad Subotica objavio je rezultate Natječaja za financiranje ili sufinanciranje projekata u kulturi u 2017. godini. Kada su u pitanju udruge kulture s hrvatskim predznakom, podržano je 23 projekta s ukupno 2.215.000 dinara. Prema ovakvoj odluci, razvidno je da nije uvažen prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća, što se odnosi u prvom redu na visinu iznosa sredstava (HNV je tražio veći iznos, odnosno 2.890.000 dinara) te broj podržanih projekata (HNV je tražio potporu za dva više, odnosno ukupno 25 projekata).

hkud vladimir nazor somborSabor HKUD-a Vladimir Nazor zapravo je godišnja skupština društva na kojoj se podnose izvješća o radu sekcija i izvješće predsjednika udruge. Ako je suditi po podnesenim izvješćima aktivne su bile sve sekcije udruge, ali je broj gostovanja, prije svega u Hrvatskoj, bio ograničen raspoloživim sredstvima. Ono što nedostaje je pomlađivanje članstva, kako u radu udruga tako i u upravi Društva.

hkpd matija gubec rumaČlanovi HKPD-a Matija Gubec iz Rume su na svojoj redovitoj godišnjoj skupštini, koja je održana u nedjelju, 7. svibnja, usvojili izvještaje o radu za 2016. kao i planove rada za 2017. godinu. Protekla godina okarakterizirana je kao veoma uspješna, a u ovoj su planirane redovite aktivnosti, kao i sudjelovanje na nekoliko značajnih manifestacija. Prema riječima tajnika Društva Nikole Jurce, najznačajnije aktivnosti koje je ova udruga imala u protekloj godini bile su sudjelovanje udruge na susretima hrvatskih srijemskih udruga u Petrovaradinu, dva cjelovečernja koncerta Velikog tamburaškog orkestra, cjelovečernji koncert u dvorani Siget u Zagrebu u povodu obilježavanja 20. obljetnice Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i sudjelovanje na Festivalu tamburaških orkestara Srbije u Rumi.

izlozba ruze tumbasBili oni profesionalci ili amateri, nema puno umjetnika koji se mogu pohvaliti tako dugim stvaralačkim stažem kojega je u svoj dosadašnji životopis upisala Ruža Tumbas, 88-godišnja slikarica iz Subotice. Osim toga, ona se može pohvaliti i velikih brojem poštovatelja među svojim sugrađanima, što je potvrdila i izložba koja je u povodu 60. obljetnice njezina stvaralaštva priređena u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici.

izlozba vezalo me za taj kamen 2U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica – Beograd i Hrvatskog kulturnog centra –Beograd 6. je svibnja u Rakovici svečano otvorena Međunarodna izložba fotografija, „Vezalo me za taj kamen...“. Fotografije izložene u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, djela su tri autorice: Regine Vikario, Ljiljane Crnić i Đurđice Vali Gajić, kojom one na sličan način doživljavaju predjele svog zavičaja i Jadrana. Ovaj događaj predstavlja prvi u nizu kulturnih aktivnosti koje HKC – Beograd planira u narednom razdoblju.