Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Cudnovata godina korice naslovna malaHrvatska čitaonica Subotica tiskala je krajem 2018. godine knjigu stihova za djecu Čudnovata godina : od rujna do rujna Ljubice Kolarić-Dumić, autorice teksta, koja na 24 stranice djeci progovara o svim godišnjim dobima, o mjesecima i mijenama u prirodi. Knjigu je ilustrirala Adrijana Vukmanov Šimokov, urednica i lektorica je Katarina Čeliković, tehnički je knjigu za tisak pripremio Zoran Vukmanov Šimokov, a tiskana je u Ediciji Slikovnice, knj. 11, tisak : Printex, Subotica, u 500 primjeraka.

hkc Bunjevacko kolo godisnji koncertFolklorni odjel Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo održao je godišnji koncert dvije večeri zaredom, 30. studenoga i 1. Prosinca 2018., te obje večeri do posljednjeg mjesta ispunio dvoranu Centra. Ovim koncertom više od stotinu djece i mladih prikazali su publici što su sve naučili i uradili u proteklih godinu dana. Svoje umijeće pokazali su početna skupina, predizvođačka koja je ujedno i najbrojnija, izvođačka, zatim ženska pjevačka skupina Prelje i orkestar HKC-a Bunjevačko kolo

FBP godisnji koncertHrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama iz Subotice priredila je 4. prosinca 2018. svoj godišnji koncert, na kojem je u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće prikazala što su tijekom ove kalendarske godine uradili. Kako smo već navikli na ovome koncertu ujedno je promoviran novi CD, na kojem se nalaze pjesme s 18. Festivala bunjevački pisama

Sve ovo bilo bi uobičajeno da se tamburaši samo tri dana prije koncerta nisu našli u nezavidnoj situaciji. Naime, u noći između 1. i 2. prosinca nepoznati počinitelji provalili su u prostorije udruge, takozvanu Tamburašku kuću i odnijeli sve tambure koje su zatekli, kao i ozvučenje u ukupnoj vrijednosti od 15 tisuća eura. 

ikavova stanisicHKD Vladimir Nazor iz Stanišića održalo je 1. prosinca 2018. svoje tradicionalne manifestacije Likovnu koloniju Ivan Gundić Ćiso Dalmata, Književno-pjevačko veče Ikavica – govor hercegovačkih, dalmatinskih, ličkih, bosanskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata i obilježavanje 73. obljetnice kolonizacije Hrvata iz Dalmacije u Vojvodinu.

roman Nocturno predstavljenU nizu vrlo plodotvornih književnih radova, eseja, romana i poezije subotičkog piscaMilovana Mikovića stigao je i njegov roman Nocturno iz trilogije Limes (Potonulo ušće, Nocturno i Otići nekamo), koji predstavlja veoma zanimljiv i samosvojan pokušaj sagledavanja stvarnosti Subotice, likova i događanja iz mučnih i mračnih godina II. svjetskog rata, rekao je ravnatelj Gradske knjižnice Subotica i moderator književne večeri Dragan Rokvić na počeku predstavljanja najnovije Mikovićeve knjige, održanog 28. studenoga 2018, u čitaonici spomenute kulturne ustanove.

izlozba slika franje radocajaUdruga banatskih Hrvata sa sjedištem u Zrenjaninu radi na očuvanju baštine Hrvata u tom dijelu Vojvodine. U tom kontekstu Udruga je prošloga tjedna u Starčevu priredila izložbu slika Franje Radočaja (1902. – 1948.) kojom se obilježava 70 godina od smrti ovog kvalitetnog, ali prerano preminulog akademskog slikara. Izložba otvorena u starčevačkoj galeriji Boem.

glas banataOsim postojećih strana na mađarskom, rumunjskom i slovačkom jeziku, od studenoga u listu Zrenjanin izlazit će, jednom mjesečno, nova strana na hrvatskom jeziku Glas Banata. Tim povodom su 3. prosinca 2018. Redakciju lista posjetili veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić, opunomoćeni ministar Ivan Sabolić, generalni konzul Velimir Pleša, konzul prvog reda Mihael Tomšić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa suradnicima.

Kao nekad pred bozicDrugu godinu zaredom HKD Hrvatski kulturni centar Beograd organizira predbožićni koncert pod nazivom Kao nekad pred Božić. Ovoga puta HKC Beograd ugostio je Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić iz Zadra, koji su se pred brojnom publikom 1. prosinca 2018. predstavili bogatim repertoarom duhovne, popularne i narodne glazbe u crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Beogradu. Ovakvi kulturni događaji u predbožićno vrijeme, prema riječima organizatora, postat će tradicionalno događanje u Beogradu, a sve u cilju promidžbe hrvatske kulture i hrvatskog zajedništva u Srbiji.