Pozovite » (+381) (0)24 535-533

predstavljen Zbornik 300 godina franjevaca„Vrijednost Zbornika radova sa znanstvenog skupa o 300. obljetnici osnutka franjevačke rezidencije u Subotici nalazi se u njegovom znanstvenom pristupu obrađivanoj tematici čime je dan jedan kvalitetan pečat rezidencijalnom razdoblju franjevačkog djelovanja u ovom gradu. On je također svjedočanstvo neizbrisivih franjevačkih tragova na prostoru Bačke od srednjega vijeka do danas odnosno katoličanstva i zapadne kršćanske uljudbe kroz niz stoljeća“, navodi, među ostalim u svojoj recenziji za predstavljanje Zbornika, jedan od njegovih autora, pater Daniel Patafta, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Lira naiva Mala BosnaHrvatska čitaonica iz Subotice i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice organizirali su šesnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva 2018. Pjesnici iz Srbije i Hrvatske (odnosno Vojvodine, Beograda, Slavonije i Zagreba) okupili su se u subotu, 26. svibnja, u Maloj Bosni kraj Subotice, kako bi srcem i dušom pozdravili jedni druge, kao i ovogodišnji zbornik Nova nada, ispunjen pjesmama pisanim standardnim hrvatskim jezikom ali i ikavicom, bunjevačkom, šokačkom, dalmatinskom i istarskom.

vecer sa solistima sl.2Večer sa solistima bio je naziv koncerta Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama koji je održan u ponedjeljak, 28. svibnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Subotičkoj publici predstavili su se dječji tamburaški orkestar, festivalski orkestar i solisti koji su ujedno ovogodišnji maturanti.

Marija SeremesicU Somboru je prije deset godina osnovana Udruga građana Urbani Šokci. Udrugu od tada vodi Marija Šeremešić, koja je prije osnutka Urbanih Šokaca bila aktivna članica HKUD-a Vladimir Nazor. U godini u kojoj će biti obilježena 10. obljetnica ove udruge s Marijom Šeremešić razgovarali smo o do sada urađenom, o tome smatra li i danas da je bila dobra odluka otići iz Nazora i osnovati još jednu hrvatsku udrugu u Somboru i misli li i danas, kao i prije nekoliko mjeseci, da je vrijeme da privodi kraju rad udruge Urbani Šokci.

20 godina miroljubaPrije 20 godina, kada je uprava Nazora, kome tada još nije bio vraćen hrvatski predznak, odlučila pokrenuti svoj list, Hrvati u Srbiji nisu bili priznati kao nacionalna zajednica, nisu postojale institucije hrvatske zajednice i još nije bio obnovljen rad Hrvatske riječi. Bilo je to još vrijeme Miloševićeva režima kada se deklarirati kao Hrvat i nije bilo najpoželjnije. U takvim uvjetima u Nazoru su odlučili pokrenuti svoj list, koji je nazvan po imenu koje je Nazor nosio kada je osnovan 1936. godine. Prvi brojevi Miroljuba tiskani su na ikavici.

Sonja BertaNagrada dr. Ferenc Bodrogvári dodjeljuje se u Subotici od 1980. godine i namijenjena je istaknutim kulturnim stvarateljima, mlađima od 40 godina. Ovo priznanje bit će dodijeljeno Sonji Berta, profesorici tambure, Miroslavu Idiću, profesoru harmonike i Jánosu Brenneru, profesoru mađarskog jezika i književnosti. Nagradu dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Grada Subotice, a bit će uručena 22. lipnja, na dan rođenja dr. Ferenca Bodrogvárija.

slikari i sahistiVeć pet godina unatrag traje suradnja nekoliko udruga iz Subotice i Vinkovaca. Članovi HDLU Vinkovci i CroArt Subotica izmjenjuju svoja iskustva kroz međusobna druženja jedne godine u Vinkovcima, naredne u Subotici. Također kroz ove susrete sastaju se i šahisti Š.K. Zrinjski Subotica i Š.K. Vinkovci koje predvode Marinko Miković i Luka Kalinić kako bi iz godine u godinu odmjerili snage. Rezultat je ovakvih susreta da su svi pobjednici, a umjetnička djela ostaju kao trajni spomenik zadržanog trenutka ovih druženja.

tavankucani u velikojTavankutski HKPD Matija Gubec sudjelovao je i ove godine na Međunarodnoj smotri folklora Čuvajmo običaje zavičaja u Velikoj, mjestu u blizini Požege. Tavankućani tu sudjeluju već 18 godina. Smotra je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i okupila je brojne folkloraše iz Hrvatske, ali i hrvatske KUD-ove iz susjednih zemalja (Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunjske te Srbije).