Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Bozicni koncert u subotickoj katedraliVeć 28 godina unatrag u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske imamo prilike u povodu Božića slušati prigodni koncert na kojem zajednički nastupaju pjevači i tamburaši, izvodeći domaće božićne skladbe ali i one iz drugih krajeva i zemalja. Tako je bilo i ove godine, na Božićnom koncertu održanom u subotu, 23. prosinca 2017. 

Bozicni koncert HKPD JelacicNiti jedan dosad održani božićni koncert u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina nije bio toliko poseban kao posljednji koji su članovi dramskog i glazbenih odjela toga Društva priredili u petak, 22. prosinca 2017., u koncertnoj dvorani Studija M u Novom Sadu. Pod nazivom Jelačićev koncert božićnih pjesama iz Petrovaradina, ovim je događajem u glavnom gradu Vojvodine – budućoj europskoj prijestolnici kulture bio prezentiran dio bogate kulturno-umjetničke baštine naselja Petrovaradin, vezan uz duh božićnoga vremena.

Bozicni koncert u MonostoruKUDH Bodrog iz Monoštora priredilo je pred sam Božić svoj tradicionalni Božićni koncert. Zanimljiv program pripremili su mlađi članovi Bodroga, a zapažen nastup imali su  Bodrogovi mališani koje je za koncert pripremila Sonja Periškić.

15 godina HNV i obrazovanja sl.6Iznimno posjećenom svečanošću u subotičkoj Gradskoj kući u petak, 15. prosinca 2017., hrvatska zajednica u Srbiji proslavila je obljetnicu utemeljenja Hrvatskog nacionalnog vijeća, krovne institucije manjinske samouprave. Toga dana prije 15 godina održana je izborna skupština prvoga saziva HNV-a, te je taj datum u međuvremenu postao i jedan od četiri praznika ovdašnjih Hrvata. Istom prigodom obilježeno je i 15 godina osnovnoškolskog obrazovanja na hrvatskome jeziku, a svečanosti je prisustvovala prvi puta i hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja.

114. obljetnica Matija Gubec Ruma sl.1U slavu svog dugogodišnjeg uspješnog trajanja, koje traje više od jednog stoljeća, HKPD Matija Gubec iz Rume u subotu, 16. prosinca 2017. godine, obilježilo je dan svoje udruge i 114. obljetnicu postojanja i rada. U programu su se, osim Velikog tamburaškog orkestra Matija Gubec, svojim izvedbama predstavili i članovi Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice. Cjelovečernjim koncertom, pred brojnom publikom Kulturnog centra u Rumi, dvije hrvatske udruge pjesmom, plesom i riječju predstavile su bogatu tradiciju, jezik i običaje hrvatskoga naroda iz Vojvodine.

mira temunovicProfesorica tambure i dirigentica Mira Temunović svoju karijeru u radu s djecom započela je prije više od 30 godina. Točnije, rujna ove godine krenula je u 31. školsku godinu. U počecima svoje karijere radila je u osnovnim školama gdje je predavala Glazbenu kulturu kao opći predmet, a sedam godina kasnije prešla je u Muzičku školu u Subotici, gdje je i danas.

bozicni koncert u hrvatskom domu u somboruHrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor priredilo je Božićni koncert i izložbu božićnih kolača – božićnjaka. Uz izložbu božićnih kolača priređena je i  izložba grnčarskih radova nastalih na radionici koju su u Hrvatskom domu u Somboru imali mladi i djeca iz dnevnog boravka specijalne Škole s domom Vuk Karadžić, izložba božićnih čestitki s božićne radionice koja je dan prije održana u Hrvatskom domu i izložba slika nastalih na Nazorovoj likovnoj koloniji Colorit.

godisnji koncert Tomislav GolubinciBogatim kulturno-umjetničkim programom Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Tomislav iz Golubinaca u nedjelju, 17. prosinca 2017., u Pozorišnoj sali u Staroj Pazovi predstavilo je svoj rad na tradicionalnom godišnjem koncertu. Publici su se predstavili mladi tamburaši pod rukovodstvom Baneta Jovanovića Šanjike, vokalni solisti, tamburaška skupina Ladan špricer, pjevačka skupina, kao i folklorni ansambl veterana ove udruge, koji su plesom i pjesmom predstavili običaje golubinačkih Mačkara.