Pozovite » (+381) (0)24 535-533

spomenik IASporazum o postavljanju spomenika biskupu i preporoditelju bačkih Hrvata Ivanu Antunoviću u Subotici potpisali su 4. rujna 2020. godine, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović vlč. dr. Ivica Ivanković Radak i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. 
Spomenik će biti podignut pokraj katedrale svete Terezije Avilske, a radovi oko postavljanja počeli su ovoga tjedna, dok se svečano otvorenje planira 15. listopada, na blagdan spomenute svetice koja je zaštitnica katedrale i Grada Subotice.

izlozba s bozjomIzložba S Božjom pomoći tradicionalno se priređuje u Subotici od 1993. godine i postala je sastavnim dijelom Dužijance. Ona je nastala s namjerom da na jedinstven način ukomponira nekoliko sadržaja koji su u izravnoj vezi s umjetnošću, religijom, kulturom i baštinom bunjevačkih Hrvata.
Ovogodišnja izložba S Božjom pomoći s temom Euharistijski kongresi u Bačkoj otvorena je 8. rujna 2020. godine na platou ispred Franjevačke crkve u Subotici. Nakon otvorenja, izložbeni materijal (kojega čine fotografije s kongresa) bit će podijeljen na nekoliko dijelova te će se moći pogledati u nekoliko subotičkih crkava.

smotraSmotra dječjih pjevača i zborova, koja je premijerno prikazana 6. rujna 2020. godine ostat će zapamćena kao „posebna“. S obzirom na svima poznatu situaciju i učestalo mijenjanje epidemioloških mjera, članovi Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama ovogodišnju Smotru, XVI. po redu, održali su – online. 

hrvatski majurNa Hrvatskom Majuru, jedinom mjestu s hrvatskim predznakom u Srbiji, sadašnji i bivši stanovnici toga naselja proslavili su u nedjelju, 6. rujna 2020. godine, sa svojim gostima blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Marka Križevčanina. Svetu misu predvodio je ovogodišnji mladomisnik vlč. Tomislav Vojnić Mijatov u zajedništvu sa župnikom domaćinom Draganom Muharemom te uvijek rado viđenim gostom–domaćinom mons. dr. Andrijom Anišićem.

kukujevciNa blagdan rođenja Blažene Djevice Marije 8. rujna, na zavjetni dan župe Kukujevci, svečanim euharistijskim slavljem u zavjetnoj kapeli Gospe u polju u kukujevačkom ataru proslavljena je 250. obljetnica od izgradnje župne crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima. Odobrenjem, blagoslovom i novčanom pomoći srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića i svetom misom koju je služio na zavjetni dan 8. rujna 2017. godine pred kapelom Gospe u polju, biskup je ponovio riječi koje je župni upravitelj vlč. Nikica Bošnjaković izrekao u zajedništvu s Kukujevčanima koji su dolazili na radne akcije obnove kapele: 

Iso VelikanovicSrijem, ovo rubno područje mnogih carstava i kraljevstava, dao je mnogo svjetski poznatih velikana. Jedan od takvih je Iso Velikanović (1869. – 1940.), u prvom redu poznat kao najplodniji hrvatski prevoditelj djela svjetske književnosti. Međutim, Velikanović se istaknuo i kao epski pjesnik, komediograf, humoristički pisac i pripovjedač.
Iso Velikanović je rođen 29. ožujka 1869. u Šidu. Poslije završene gimnazije u Vinkovcima, studirao je neko vrijeme filozofiju, a zatim je prešao na medicinu, da bi se na koncu posvetio studiju svjetskih jezika, prevodilačkom i književnom radu. Bio je tajnik Matice hrvatske (1918. do 1922.), član Društva hrvatskih književnika i Novinarskoga društva banovine Hrvatske. Umro je u Zagrebu, u svom stanu na Medvešćaku, 21. kolovoza 1940. poslije duge i teške bolesti.

mladenGalerija Prve kolonije naive u tehnici slame te HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizirali su izložbu slika odabranih iz privatne kolekcije Mladena Poljakovića, koji je ljubav prema umjetnosti naslijedio od oca Matije Poljakovića (1909. – 1973.), poznatog subotičkog dramskog pisca. Izložba je otvorena u subotu, 5. rujna 2020. godine u prostoru tavankutske Galerije. 
Autorica izložbe je Ljubica Vuković-Dulić, povjesničarka umjetnosti i viša kustosica subotičkog Gradskog muzeja. 

zoom tavankutHrvatski sabor kulture iz Zagreba organizirao je prošloga tjedna, od 1. do 4. rujna 2020.  godine online seminar s temom „Tradicijsko pjevanje Bunjevaca iz Subotice i okolice“. Teorijski i praktični dio vodila je diplomirana etnomuzikologinja i profesorica u subotičkoj Muzičkoj školi Tamara Štricki-Seg.