Pozovite » (+381) (0)24 535-533

002 RPovodom sedamdeset pete obljetnice rođenja istaknutog hrvatskog književnika i publicista Vojislava Sekelja (Subotica, 20. travnja 1946. – 4. svibnja 2017.) Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata digitalizirao je njegove knjige poezije, proze i kritike.

300 godina martina parčetića IIjpgSombor se u Velikom bečkom ratu istaknuo kao uporište u borbi protiv Turaka. Odolijevao je turskim napadima i služio kao centar oko kojega su se sakupljali odmetnici od turske vlasti. Tome ima zahvaliti prije svega Hrvatima, koje je na hvale vrijedan način predvodio Dujo Marković, starješina i rodonačelnik plemenite obitelji Marković. On i njegovi nasljednici ispisali su nekoliko zlatnih stranica u povijesti Sombora.

idoU povodu 70. obljetnice smrti političkog prvaka bačkih Hrvata između dva svjetska Josipa Vukovića Đide (1890. – 1951.) predstavnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, HKPD-a Matija Gubec i UBH-a Dužijanca posjetili su 4. ožujka 2021. godine grob ovog velikana na Bajskom groblju u Subotici i položili vijenac, objavio je DSHV. 

itanjem do zvijezdaMeđuškolska razina projekta za poticanje čitanja i kreativnosti Čitanjem do zvijezda za učenike subotičkih osnovnih škola održana je u srijedu, 3. ožujka 2021. godine, u Gradskoj knjižnici Subotica. Učenici viših razreda koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku natjecali su se u dvije kategorije: kvizu znanja i kreativnom uratku – plakatu. 
Na ovu razinu plasirali su se učenici osnovnih škola Matko Vuković (Subotica), Matija Gubec (Tavankut) i Vladimir Nazor (Đurđin), a oni najuspješniji idu na državno natjecanje koje je bilo održano 11. i 12. svibnja 2021. godine. Po riječima glavne organizatorice ovoga projekta za poticanje čitanja Bernadice Ivanković, zbog epidemioloških mjera i državna razina bit će održana online. 

mreža čitanjaOd dvanaest subotičkih srednjoškolaca, koliko ih je sudjelovalo na regionalnoj razini online kviza Mreža čitanja, čak šestero se plasiralo na posljednju, državnu razinu. To su iz gimnazije Svetozar Marković Lucia Mamužić, Sara Vuković i Josipa Kujundžić te iz subotičke Medicinske škole Jana Mihajlović, Božana Vujačić i Josipa Horvacki. Uspješan je bio i Dario Vojnić Hajduk iz Politehničke škole u kategoriji multimedijskog uratka koji je također prošao regionalnu razinu natjecanja. 

gupčeva lipaU petak, 5. ožujka 2021.godine, u prostorijama HKPD-a Matija Gubec u Tavankutu predstavljeni su novi brojevi godišnjaka te udruge – Gupčeva lipa. Predstavljeni su dvoboj za godine 2018. te 2019., koje kao urednik potpisuje Dubravko Bilinović te Gupčeva lipa za godinu 2020. koju je uredio Ivica Dulić. 

klasje 2020Izišao je novi svezak časopisa za književnost, umjetnost i znanost Klasje naših ravni (broj 1-4 za 2020. godinu). Novi svezak posvećen je predstavi Avaške godine koju je nedavno postavio Književno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Uz intervju s redateljicom Nevenom Mlinko, tu je i cijeli tekst predstave, nastao dramatizacijom istoimene poeme Milovana Mikovića. 

Pozivnica Hrvatska književna Panonija III page 001Ovogodišnja književna manifestacija Hrvatska književna Panonija III. održana je u četvrtak, 25. ožujka 2021., a bila je posvećena obilježavanju 500. obljetnice objave prvog hrvatskog književnog klasika – epa Judita autora Marka Marulića, znamenitog hrvatskog i europskog humanista. Dio sudionika manifestacije nastupio je u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu (sudionici iz Hrvatske), dok su ostali nastupili putem Zooma, a cijeli se program mogao se pratiti preko društvenih mreža i Youtube kanala dvaju suorganizatora.