Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Antun DevicU petak, 24. siječnja 2020. u Kliničkom bolničkom centru Osijek u 79. godini života i 54. godini svećeništva preminuo je vlč. Antun Dević, jarminački župnik u miru. Sprovodni obredi su bili u subotu, 25. siječnja 2020. na mjesnom groblju u Ruščici. Poslije ukopa u župnoj crkvi Rođenja BDM u Ruščici služena je misa zadušnica. Sprovodne obrede predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, u čijoj je homiliji predstavljen pokojnikov životni put.

IMG 20191220 190608„Još od srednje škole sam se želio baviti umjetnošću, želio samo upisati studij režije na Akademiji dramske umjetnosti, no ipak sam završio medicinu i postao psihijatar. Cijelog života sam „pisuckao“. Književnost je način da se vratim toj mladalačkoj ljubavi, koja mi je danas strast ali i svojevrsna terapija, dijalog sa samim sobom“, kazao je poznati hrvatski psihijatar, ali i književnik Veljko Đorđević na književnoj večeri koja mu je priređena prošloga petka, 20. prosinca 2019.godine u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici. 

bozic u vajskoj 001Na četvrtu adventsku nedjelju u župi sv. Jurja u Vajskoj održan je drugi po redu božićni koncert (ova je praksa „obnovljena“ prošle godine nakon godina pauze), ali i prvi adventski vašar. Koncert je u prepunoj župnoj crkvi priredio VIS Ritam vjere iz Subotice. Grupa broji dvanaest članova, postoje desetak godina, trenutno ih vodi Vedrana Cvijin. U Vajskoj su se predstavili adventskim i božićnim pjesmama i duhovnim šansonama. 

bozicni koncert u PEtrovaradinuBožićne pjesme koje su dio glazbene baštine Petrovaradina, među kojima i skladbe glasovitog Ilije Okrugića Srijemca, činile su okosnicu repertoara ovogodišnjeg božićnog koncerta HKPD-a Jelačić koji je održan 20. prosinca 2019. godine u crkvi sv. Jurja na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nastupio je mješoviti pjevački zbor udruge koji trenutačno broji oko 30 članova, skupa sa svojim gostima –  pjevačkim zborom KUU-a Kristal Sladorana iz Županje.

jasna vojnic intervju 001„Kada Srbija bude razumjela da i ukoliko dođe do ostvarenja svih manjinskih prava, Hrvati u Srbiji nikako ne mogu postati ugroza nego isključivo bogatstvo, sigurna sam da će biti spremna za ulazak u Europsku uniju“, kaže predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Drugim riječima, kaže kako, za razliku od aktivnosti u koje je bila uključena Hrvatska koje su bile uspješno i više od predviđenog plana realizirane, aktivnosti koje su u proceduru trebale staviti institucije Srbije su zbog inertnosti/zaprječavanja sustava izostale. O kojim uspjesima i zaprječavanjima, u prvoj godini mandata novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća se radi, razgovarali smo s predsjednicom Vojnić.

djurdjin tih noc 001Uoči jednog od dvaju najvećih kršćanskih blagdana, 21. prosinca 2019. godine HKPD Đurđin organiziralo je u mjesnoj župnoj dvorani božićni koncert i izložbu božićnjaka naslovljene kao Tiha noć u Đurđinu.
Božićne pjesme pjevali su župljani podijeljeni u tri dobne skupine: osnovnoškolci, srednjoškolci te stariji vjernici koji pjevaju pod euharistijskim slavljima dugi niz godina. Program su osmislile i sa sudionicima uvježbale vjeroučiteljica iz Đurđina Verica Dulić i glazbenica iz Subotice Nela Skenderović. 

bozicni koncertJubilarni, 30. božićni koncert u subotičkoj katedrali održan je 22. prosinca 2019.godine kao uvod u predstojeći blagdan radosti i mira. Božićne popijevke koje su se proteklih 30 godina izvodile našle su se na koncertnom repertoaru pred brojnom publikom koja je katedralu-baziliku sv. Terezije Avilske ispunila do posljednjeg mjesta. Na programu su se našla djela Zajca, Schnabela, Vejkovića i Jaića, a uz ovdašnje bačke, izvedene su i božićne popijevke iz Hrvatske, Mađarske i Francuske. Glazba je i ovoga puta ujedinila nekoliko zborova i orkestar, te su tako nastupili katedralni zborovi Albe Vidaković, sv. Terezija i Zlatni klasovi, kao i zbor Collegium musicum catholicum, te solisti: Marko Križanović, Emina Tikvicki, Tamara Babić i Jakov Vukov, a svi su nastupali uz pratnju Subotičkog tamburaškog orkestra koji je pripremila Sonja Berta. Koncert je pripremio i njime ravnao mo. Miroslav Stantić. 

Fullscreen capture 1162020 22548 PMU crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu u nedjelju, 22. prosinca 2019. Godine održan je predbožićni koncert kojega je priredio pjevački zbor Odjek koji djeluje pri mjesnom ZHZ-u Ilija Okrugić. 
Izvedeno je 12 pjesma, među kojima i skladbe Dugana, Nardellija, Mava, Liguorija, Grubera i Händela, a kojima se navješćuje Božić. Jedna od njih bila je i Radujte se narodi