Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Bereska nosnja nekad i sad sl.1Nošnja je obilježje svakog naroda, svake subetničke skupine. Ona se prva pokazuje i prikazuje. Ona se ljubomorno čuva kao onaj posljednji trag tog nacionalnog obilježja. Čak i onda kada izađe iz svakidašnje uporabe, nošnja se ljubomorno čuva u starim škrinjama, predaje novim generacijama kao najveće blago uz podrazumijevajuću obvezu brige o njoj. Tako svoju nošnju ljubomorno čuvaju i Berežani i s ponosom ističu da je njihova nošnja oduševila i austrougarskog cara Franju Josipa, koji je, kažu, kupio nekoliko kompleta nošnji koje se i danas čuvaju u Beču.

HKD Sid logo m

Hrvatsko kulturno društvo Šid nedavno je obilježilo svoju sedmu obljetnicu postojanja i rada. Za prošlu godinu predsjedništvo ove udruge ističe da su dostigli svoj maksimum. Imali su tijekom godine 38 različitih aktivnosti i nastupa, a kao svoj najveći uspjeh ističu izgradnju i natkrivanje bine u dvorištu župne kuće, čime su, kako kažu, dobili povoljnije uvjete za rad i nastupe, posebice tijekom ljetnih mjeseci. U šest sekcija, koliko djeluje pri udruzi, aktivno je uključeno oko 70 članova, kao i 20 onih koji nesebično daju svoj doprinos u radu sekcija. Sedma obljetnica postojanja i rada hrvatske udruge iz Šida bila je povod razgovora s predsjednikom HKD-a Šid Josipom Pavlovićem.

Revija tradicijske odjece sl.1Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske održani su, 1. srpnja 2017., u Tomislavgradu (BiH). Reviju je, četvrti puta za redom, organizirala Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini Stećak u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. Među 27 djevojaka iz 21 države koje su sudjelovale na Reviji predstavile su se i dvije djevojke iz Srbije – Ana Hodak iz Šida i Senka Horvat iz Subotice. Hrvatice iz cijeloga svijeta, od Argentine, Bolivije, SAD-a, Paragvaja, Australije, Švedske, Austrije, Rumunjske, s Kosova itd. predstavile su se tijekom revije publici, ponešto rekle o svojoj nošnji, a neke su čak i zapjevale.

Djeca u Duzijanci 2017 sl.1Svatko tko je proteklog vikenda bio na manifestaciji Djeca u Dužijanci mogao je vidjeti mnoštvo djece koja su, sretna i ozarenih lica, slavili Dužijancu. Jubilarne, desete po redu, žetvene svečanosti za najmlađe ove su godine zadovoljile i najprobirljivije jer je tijekom dva dana, 1. i 2. srpnja 2017., organizirano nekoliko različitih programa.

slika kilometar dunava sl.1Slika Kilometar Dunava kapitalni je projekt amaterske slikarice Ane Tudor. Tijek cjelokupne duljine te rijeke, 2.860 kilometara od izvora do ušća, s karakterističnim motivima flore i faune, te gradova koje umiva, umjetnica je smjestila na jednu jedinu sliku, dugu točno 1.000 metara. Slika je premijerno izložena u njezinoj rodnoj Sonti na Dan Dunava, 29. lipnja 2017. Bila je postavljena dijelom između OŠ Ivan Goran Kovačić i crkve Svetoga Lovre, a dijelom u prostranom školskom dvorištu. Apatincima je predstavljena dan kasnije u fantastičnom okolišu Banje Junaković, a Somborcima 1. srpnja, manjim dijelom na fasadi i u dvorištu, a većim u labirintu smještenom u velikoj i maloj dvorani Hrvatskog doma.

Djeca su ukras svijeta sl.1HKPD Matija Gubec iz Tavankuta već 22 godine organizira festival dječjeg folklora pod nazivom Djeca su ukras svijeta. Za dugo trajanje ove manifestacije u Tavankutu svakako su najzaslužnija djeca, ali i njihovi voditelji koji ih upoznaju te uče njegovanju tradicijske kulture. Festival je održan 2. srpnja 2017. na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević, a okupio je nekoliko društava, kako iz okolnih mjesta tako i gostujuće grupe iz Hrvatske. Osim domaćina, članova HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, svoje su umijeće predstavili i MKC György Dózsa iz Bajmaka, HKPD Đurđin iz Đurđina, HKPD Ljutovo iz Ljutova, BKC Tavankut iz Tavankuta, te KUD Preporod iz Dugog Sela i KUD Uljanik iz Pule.

izlozba bunjevacko veliko ruvo sl.1U sklopu programa subotičke Dužijance od 1993. godine priređuje se izložba S Božjom pomoći, a ovogodišnja postavka prikazuje najreprezentativniju odjevnu kombinaciju bunjevačkih Hrvatica u posljednjoj četvrtini 19. do polovice 20. stoljeća – veliko ruvo, koje se oblačilo na vjerske blagdane (godove) i vjenčanja. Izložba Bunjevačko veliko ruvo – bunjevačka nošnja oblačena za crkvene godove sastoji se iz postavke starih nošnji, starih fotografija i predmeta, a postavljena je u Gradskom muzeju u Subotici do 4. rujna 2017. godine. Izložba prikazuje ženske nošnje kakve su se nosile za velike blagdane kao i za vjenčanje. Organizatori izložbe su Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca i Katoličko društvo Ivan Antunović u suradnji s Gradskim muzejom u Subotici, dok su autori dr. sc. Aleksandra Prćić, Jelena Piuković i Marinko Piuković.

novi predsjednik Bunjevacko kolo sl.1Lazar Cvijin novi je predsjednik Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice, odlučeno je na godišnjoj skupštini te udruge koja je održana u utorak u Velikoj dvorani Centra. Govoreći o planu i programu rada HKC-a za buduće razdoblje, Cvijin je konstatirao kako aktualna situacija u Centru „nije laka“. „Tu prije svega mislim na financijski segment, ali i na situaciju glede odjela. Jedan od mojih prvih zadataka će biti razgovor s voditeljima odjela, presjek aktualne situacije i dogovor konkretnih akcija u kratkoročnom i srednjeročnom razdoblju u cilju građenja i razvijanja odjela“, kazao je Cvijin.