Pozovite » (+381) (0)24 535-533

ministar stier s hrvatimaPotpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier sastao se 10. ožujka s predstavnicima Hrvata u Srbiji – predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovim te predsjednikom Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slavenom Bačićem. Sastanak je održan u okviru redovite suradnje i razmjene mišljenja na temu prava i položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kao i skrbi Hrvatske za pripadnike hrvatskog naroda izvan Hrvatske.

petrovaradinVeć nekoliko tjedana u župnoj dvorani Uzvišenja svetoga Križa u Petrovaradinu odvija se nastava hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Nastavu pohađaju djeca čiji su roditelji iskazali interes da njihova djeca izučavaju ovaj predmet. Jedanput tjedno, ponedjeljkom, profesor Dario Španović dolazi iz Srijemske Mitrovice u Petrovaradin kako bi djecu iz Petrovaradina učio o važnim segmentima povijesti njihove matične države i kulture hrvatskog naroda. Iako je za sada prijavljen skroman broj djece koja pohađaju nastavu, u Petrovaradinu se nadaju da će u budućnosti njihov broj biti veći, ukoliko, kako kažu, prosvjeta bude osigurala potrebne uvjete.

predstavljena monografijaMonografija Naših prvih deset festivala, tiskana u povodu desetljeća održavanja Festivala hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest, predstavljena je u Subotici u nedjelju, 12. ožujka, u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Uz prisjećanja na početke i podsjećanja na ciljeve HosanaFesta, pokoju pjesmu te video zapise u pozadini, bila je ovo i omanja retrospektiva dosadašnje festivalske dekade.

kata ivankovic 2Pučka pjesnikinja iz zajednice vojvođanskih Hrvata Kata Ivanković preminula je u nedjelju, 12. ožujka, u Subotici. Rođena je 1925. u Tavankutu. Jedna je od najstarijih pjesnikinja. Njegovala je pisanje kraljičkih pisama. Pjesme su joj objavljivane u kalendaru Subotička Danica, Bačkom klasju, katoličkom mjesečniku Zvonik te u glasilu Vicepostulature sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića Otac Gerard. Za 70. rođendan njezina djeca tiskaju joj prvu zbirku pjesama Ruku mira pružam svima (Subotica, 1995.).

terensko istrazivanjeStudenti etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta iz Zagreba, pod mentorstvom prof. dr. sc. Milane Černelić, boravili su u ožujku na terenskom istraživanju u Beregu i Santovu. U ova dva mjesta istraživanje su radila četiri studenta, a Katija Crnčević, studentica pete godine, i njena kolegica Lucija Bukovčan, studentica četvrte godine tri dana provele su s mještanima Berega koji su im govorili o migracijama iz tog sela.

aleksandra prcicNa Filozofskom fakultetu u Zagrebu Aleksandra Prćić obranila je 9. ožujka doktorski rad na temu Hrvatska manjina u Srbiji i školovanje na hrvatskom jeziku pred povjerenstvom u sastavu izv. Prof. dr. sc. Petar Vuković, doc. dr. sc. Mario Bara i prof. dr. sc. Jadranka Grbić. Aleksandra Prćić je 2012. godine upisala doktorski studij Etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kao stipendistica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske.

uloga vlasti u identitetskom sporuOdržavanje sada već trećeg „simpozija“ o Bunjevcima (dakako samo vojvođanskim) pod nazivom Kultura i identitet Bunjevaca u organizaciji Muzeja Vojvodine održanog u Skupštini Vojvodine 18. veljače 2017., u odnosu na prijašnja dva skupa održana 2006. i 2008., uglavnom se može okarakterizirati kao nastavak već viđene državne politike prema tzv. bunjevačkom pitanju, uz izvjesne formalne i sadržajne novine.

collen smith u hnv uU okviru posjeta nacionalnim vijećima nacionalnih manjina u Srbiji, Hrvatsko nacionalno vijeće je 7. ožujka posjetila politička časnica u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Colleen Smith, gdje je razgovarala s predsjednikom HNV-a Slavenom Bačićem. Cilj sastanka bio je upoznavanje s hrvatskom nacionalnom zajednicom u Srbiji kao i s radom HNV-a na ostvarivanju manjinskih prava te zajednice.