Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Srem folkfest sl.1Oko 600 izvođača u 18 folklornih grupa iz 13 zemalja sudjelovalo je na Međunаrodnom revijаlnom festivаlu folklorа Srijem Folk Fest, koji je održan od 11. do 15. kolovoza u Srijemskoj Mitrovici. Na ovogodišnjem XIV. festivalu, osim predstavnika iz Čilea, Perua, Bugarske, Rumunjske, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, publici su se, već tradicionalno, predstavili HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice Banatskim (momačkim) nadigravanjem čime su sve prisutne oduševili kako plesom tako i nošnjama.

mazoretkinje sontaNa ovogodišnjem Državnom prvenstvu u mažoret plesu, održanom u Senti, sudjelovalo je više od 400 djevojaka. Zvijezde prvenstva bile su članice KUD-a Mažoret iz Sonte. U kategoriji kadeta sa štapom i kadeta s pomponima Sonćanke su zauzele prva mjesta. U dva solo i jednom duo nastupu u kategoriji kadeta štap Vanesa Kozbašić je osvojila srebro, Sara Butković zlato, a duo Dalija Kuruc i Anđela Šegrt zlato. Ovim rezultatima proglašene su i najboljom ekipom na prvenstvu.

 

 

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (I. A)

backo podunavlje sl.5Bačko Podunavlje upisano je u Svjetsku listu rezervata biosfere na 29. sjednici Međunarodnog koordinacionog savjeta UNESCO programa Čovjek i biosfera održanoj 14. lipnja 2017. u Parizu.

Rezervat biosfere Bačko Podunavlje nalazi se na sjeverozapadu Vojvodine i dio je Europskog Amazona, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih cjelina na čitavom toku Dunava. Područje je ovo izuzetne biološke raznovrsnosti i centar rijetkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i pješčane riječne obale.

palic film festivalOvogodišnje, 24. izdanje Festivala europskog filma Palić bit će održano od 15. do 21. srpnja na više lokacija na Paliću i u Subotici.

ileana ursu nenadicS pjesnikinjom i književnom prevoditeljicom Ileanom Ursu-Nenadić razgovarali smo o važnosti materinskog jezika kojim smo saznavali i saznajemo o svijetu i o nama u tom svijetu, a sljedstveno tome, tema razgovora je bila i o važnosti manjinskih književnosti, o djelima koja nas dovode do raznih saznanja i koja će i buduće generacije dovoditi do saznanja o kulturi i životu pripadnika manjinske zajednice, te o pogubnosti diletantizma u području kulture.