Pozovite » (+381) (0)24 535-533

FILMharmonijaLikovi Charliea Chaplina, toga nezaboravnog prijatelja malenih, ali i hrabroga borca protiv nadmoći prosječnosti i nemilosrdne sile, ostavili su neponovljiv dojam koliko je korisno prisjetiti se poruka koje je putem filma ostavio ovaj legendarni glumac, redatelj i producent još prije stotinjak godina.

izložba ivana šermetaU sklopu proslave Dana grada Subotica, u Galeriji Dr. Vinko Perčić otvorena je izložba Jučer, danas, sutra autora Ivana Šeremeta iz Slavonskog Broda. Konceptualni umjetnik, koji na ovoj izložbi nudi pomalo retrospektive, pomalo vremensko-prostorne izmaknutosti, u središte stavlja melankoličan iskaz spram središta i periferije, većine i manjine, međuljudskih odnosa i egzistencije u nepostojanju.

srem folk festOd 11. do 14. kolovoza 2019. godine u Srijemskoj Mitrovici održan je 16. međunarodni festival folklora Srem Folk Fest, jedan od najvećih folklornih festivala u Srbiji. Festival je službeno počeo 11. kolovoza velikim defileom sudionika ulicama Srijemske Mitrovice, a zatim nastavljen njihovim nastupima na Žitnom trgu, na lokalitetu antičkih rimskih iskopina. Na festivalu ove godine bilo je oko 700 sudionika, članova 20 ansambala iz 16 zemalja svijeta s četiri kontinenta. Još jednom Mitrovčani su pokazali (što su potvrdili i posjetitelji i gosti) da su dobri organizatori i srdačni domaćini. Potvrdu kvalitete ovaj festival je dobio 2015. godine, od kada je dio velike međunarodne obitelji nacionalne sekcije CIOFF-a (Međunarodni savjet festivala folklora i folklorne umjetnosti). Od ove godine Srem Folk Fest djeluje i pod pokroviteljstvom nacionalne komisije za suradnju s UNESCO-om, kao jedan od festivala koji ima za cilj očuvanje nematerijalne kulturne baštine cijeloga svijeta.

bibićevi daniKako djecu usmjeriti na prave vrijednosti, odvojiti ih od računala i mobitela i potaknuti da kroz igru i zabavu stvore nove poznanstva? Na ovo pitanje najbolji odgovor dali su članovi Odreda izviđača Lazar Bibić iz Šida (najstariji izviđački odred u Srijemu) kada su 2011. godine prvi puta organizirali Olimpijadu u zaboravljenim dječjim igrama. Riječ je o manifestaciji sportskog karaktera, namijenjenoj djeci i odraslima, nastaloj u želji da se djeca više aktiviraju u rekreativnom smislu i da se barem malo očuvaju dječje igre od zaborava. Od prije dvije godine ova manifestacija nosi ime Bibićevi dani, a čine ju tri akcije.

 

 

 Izvor: Facebook Crveni Krst Šid

novosadski kommageJedna kuća u danas ultrapopularnoj Ulici Laze Telečkog u Novom Sadu priča svojim posjetiteljima od petka, 31. svibnja 2019., dvije kazališne priče. Toga dana u njezino su ime progovorili kazalištarci, rodbina, prijatelji i čuvari uspomena na Ivana Hajtla. Kuća na broju 15, naime, poslužila je toga dana oživljavanju uspomene na velikoga glumca, koji je svojom pojavom obilježio kazališne daske, televizijske ekrane i filmske scene druge polovice prošloga stoljeća u Vojvodini. Pojavile su se toga dana (a tijekom najuzbudljivijega dijela Sterijinoga pozorja) ispred kuće izloženi kazališni plakati, najave predstava i fotografije Hajtla na sceni. Sve što je prikazano tiskano je u istoj toj kući, u kojoj se do prije 15 godina nalazila tiskara Talija Srpskog narodnoga kazališta (SNP) kojoj, u borbi s tržišnom konkurencijom, nije pomogla niti muza čije je ime nosila.

Izvor: www.communications.rs