Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Ivan Armanda Majka Anuncijata KopunovićIvan Armanda iz Zagreba autor je najnovije knjige u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata pod naslovom Majka Anuncijata Kopunović (1887. – 1956.) : život i spisi prve vrhovne poglavarice hrvatske Družbe sestara Naše Gospe, tiskane u svibnju 2022. godine. Knjiga je tiskana kao peta u Biblioteci Prinosi za povijesna istraživanja. Recenzenti su dr. sc. Eldina Lovaš i dr. sc. Daniel Patafta, urednica je Katarina Čeliković, a likovna oprema djelo je Darka Vukovića. Kako autor u svojoj uvodnoj riječi piše, knjigu predaje u ruke čitatelja o 90. obljetnici utemeljenja hrvatske Družbe sestara Naše Gospe (1931. – 2021.) i 80. obljetnici preseljenja kuće matice iz Subotice u Zagreb (1941. – 2021.) te 65. obljetnici smrti (1956. – 2021.) i 135. obljetnici rođenja (1887. – 2022.) majke Anuncijate Kopunović.

05 svibanj Ivan AntunovićSvibanj 2022. (Kalendar hrvatskih institucija u Srbiji)

Središnja osoba preporodnog pokreta među bačkim Hrvatima – Bunjevcima i Šokcima bio je Ivan Antunović. Rođen je 19. lipnja 1815. u Kunbaji, a kršten u Aljmašu, gdje je živjelo i živi mnogo obitelji, koje stoje u srodstvu sa subotičkim Hrvatima. Poticao je od plemenite obitelji Antunović, koja je osiromašila materijalno, ali ne i duhovno. Veliki utjecaj na odgoj mladog Antunovića imala je njegova mati Manda, rođ. Petrić.

inmemoriam  petar pifat bw 2Nakon duge i teške bolesti, u Osijeku je jutros preminuo glazbenik, kulturni djelatnik, zaljubljenik u povijest Petrovaradina i član Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Pifat. Osnovnu školu završio je u Petrovaradinu, srednju poljoprivrednu u Futogu, a diplomirao je menadžment u medijima u Novom Sadu. U istom gradu završio je i osnovnu glazbenu školu. Radio je kao urednik i voditelj kolažnog programa na hrvatskom jeziku radija na Radioteleviziji Vojvodine.

jelacicTravanj 2022. (kalendar hrvatskih institucija u Srbiji)

Josip grof Jelačić Bužimski (1801. – 1859.) austrijski je general i ban hrvatski, dalmatinski i slavonski od 1848. do 1859. Poticao je iz plemenite obitelji Jelačić, koja je starinom bila iz Like. Međutim, rođenjem je bio vezan za Srijem. Poput mnoge časničke djece, rođen je u Petrovaradinu, u gradiću ispod najveće vojne utvrde na rijeci u Europi te kršten u crkvi sv. Jurja. Petrovaradin je u to vrijeme potpadao pod Slavonsko-podunavsku vojnu krajinu Austrijskog carstva. Bio je nositelj krupnih promjena u hrvatskom društvu prve polovice 19. stoljeća.