Pozovite » (+381) (0)24 535-533

mikovic miovanUgledni subotički književnik, urednik i publicist Milovan Miković preminuo je u 9. travnja, u rodnoj Subotici, u 73. godini života. Pisao je pjesme, pripovijetke, romanesknu prozu, kritike, romane, eseje, studije i rasprave.

celikovic knjizevnost u zrcalima naslovnicaKrajem 2020. dovršena, u veljači 2021. godine tiskana je, u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, knjiga Književnost u zrcalima – ogledi i eseji o književnosti Hrvata u Vojvodini autorice Katarine Čeliković. Prva je ovo knjiga u biblioteci „Prinosi za istraživanje i interpretacije književne baštine“. Knjiga je opsega 256 stranica, tiskana u nakladi od 500 primjeraka, a sadrži još i popis korištene literature, bibliografske bilješke o tekstovima, kazalo imena, recenziju te bilješku o autorici. Urednik i recenzent je Tomislav Žigmanov. Grafičko uređenje djelo je Darka Vukovića, priprema za tisak mr. Ervina Čelikovića, a korekturu je uradio Mirko Kopunović.

ICARUS 2021Međunarodna konferencija, 6. dani ICARUS-a u Hrvatskoj, pod nazivom Archive – borders, identities, reflections, ove je godine održana virtualno, 25. i 26. ožujka. Konferencija se trebala održati na Filozofskom fakultetu u Rijeci u ožujku 2020., što je globalna pandemija pomaknula u 2021. godinu i promijenila organizacijski format skupa. Ovo međunarodno okupljanje organizirali su Icarus Hrvatska, Filozofski fakultet u Rijeci, konzorcij ICARUS (International Center for Archival Reaserch) s drugim partnerima.

zavod logo simbolPandemija zarazne bolesti COVID-19 suočila je sve institucije, udruge i pojedince koji se bave kulturnom djelatnošću s velikim izazovima na koje odgovaraju na način koji je moguć u danom trenutku. Tako je na pismo i anketu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata o planiranim manifestacijama za 2021. godinu odgovorilo oko polovice hrvatskih udruga kulture te ukazalo na probleme planiranja ne samo datumskog održavanja tradicionalnih manifestacija već i načina njihove provedbe.