Pozovite » (+381) (0)24 535-533

sastanak manjinskih zavodaNa prvoj sjednici ravnatelja i predstavnika Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara, Slovaka, Rumunja, Rusina i Hrvata, održanoj 4. prosinca 2017. godine u sjedištu Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara u Senti, dogovorena je snažnija suradnja zavoda tijekom 2018. godine.

zavodi na sajmu u Beogradu zajednicka stojeca malaNa štandu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama susreli su se predstavnici četiriju zavoda za kulturu manjinskih zajednica (mađarske, slovačke, rusinske i hrvatske) Autonomne Pokrajine Vojvodine u ponedjeljak, 23. listopada i predstavili svoje izdavaštvo.

bvujkov bnpU okviru XVI. Dana Balinta Vujkova - dana hrvatske knjige i riječi, koji su održani od 19. do 21. listopada 2017. godine u Subotici, u organizaciji Hrvatske čitaonice i Gradske knjižnice Subotice te uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, digitalizirano je deset knjiga Balinta Vujkova obavljenih za njegova života (jedna posthumno).

pokrajinska vladaPokrajinska vlada je na sjednici održanoj 12. listopada 2017. godine donijela Rješenje broj 022-723/2017 kojim se Tomislav Žigmanov, profesor filozofije, imenuje za ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (u daljem tekstu Zavod) na razdoblje od četiri godine. Rješenje je stiglo u Zavod 17. listopada 2017. godine, i zavedeno je pod brojem 1-29/2017.

S obzirom na to da je ovim Rješenjem okončan proces za izbor ravnatelja, a radi potpunog i istinitog informiranja javnosti, donosimo cjelovitu genezu izbornog procesa.

Kolokvij Petrovaradin 1Da se za Petrovaradin uistinu može ustvrditi kako je glazbeni grad, u smislu bogate glazbene povijesti, potvrđuje odluka Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata da upravo u njemu organizira znanstveni kolokvij na temu Glazbeni život srijemskih Hrvata u kontekstu prakse očuvanja i njegovanja tradicijske glazbe. Skup je održan u privremenom uredu HKPD-a Jelačić s ciljem predstavljanja prvih rezultata terenskog istraživanja u Srijemu tijekom kojega su studenti Filozofskog fakulteta – odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu, od 3. do 7. travnja obilazili pojedina srijemska mjesta i u razgovoru s tamošnjim kazivačima prikupljali dragocjene podatke o različitim temama. Temom vezanom uz glazbeni život Hrvata bavila se studentica Klara Zečević Bogojević čiji je ponovni dolazak i nastup u ulozi uvodničara na spomenutom znanstvenom kolokviju u Petrovaradinu predstavljao tzv. kontrolno istraživanje.