Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Identitet srijemskih Hrvata naslovNova monografija Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine ušla je u tisak krajem srpnja, a treća je u nizu i ujedno plod terenskog etnološkog istraživanja među Hrvatima u Vojvodini. Monografija izlazi u sunakladi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-pressa i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Ova vrlo značajna etnološka istraživanja, nakon što su provedena među bačkim Hrvatima – Bunjevcima i Šokcima, i među srijemskim Hrvatima provele su dvije generacije studenata etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u okviru kolegija Prakse terenskih istraživanja čija je nositeljica prof. dr. sc. Milana Černelić.

Prva generacija studenata započela je istraživanja 2017. godine u Petrovaradinu, Srijemskoj Mitrovici, Slankamenu, Golubincima i Sotu. Sljedeće godine nastavljena su istraživanja novih tema u Srijemskoj Mitrovici i Golubincima, a započela su u Hrtkovcima, Nikincima, Rumi i Zemunu. Dopunskih istraživanja bilo je i u prva tri mjeseca 2019. godine, a sve do završne pripreme radova za objavu provjeravali su se i dopunjavali pojedini podatci i dr.

katalog uz izlozbu BiSNU povodu 150. obljetnice objave prvog broja Bunjevačkih i šokačkih novina (1870. – 2020.), pokretača, izdavača i urednika Ivana Antunovića, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata pristupio je pripremi izložbe kojom bi se obilježio veliki jubilej ne samo ovih Novina već novinstva Hrvata u Srbiji. Prvi broj Bunjevačkih i šokačkih novina, „od stranaka nezavisni“ politički tjednik, pojavio se 19. ožujka 1870. godine u Kalači. Tako je 150 godina kasnije, na dan rođenja narodnog preporoditelja Ivana Antunovića, ujedno praznika hrvatske zajednice u Srbiji, u Monoštoru otvorena izložba Bunjevačke i šokačke novine (1870. – 2020.) na kojoj je na dvadeset panoa predstavljen sadržaj i značaj ovih Novina. Suorganizatori izložbe su NIU „Hrvatska riječ“ i Hrvatsko nacionalno vijeće koji se time uključuju u projekt Godine novog preporoda.

dar za biskupijsku knjiznicu Drazen i KC s knjigamaVoditelju Knjižnice Subotičke biskupije vlč. Draženu Skenderoviću uručeno je 30. srpnja dvadesetak novih naslova monografskih i periodičnih publikacija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Tako se nastavlja odlična suradnja s ovom knjižnicom i obogaćuje fond koji ima značajnu ulogu kako u formiranju mladih sjemeništaraca tako i za svećenike Subotičke biskupije i sve one koji se bave duhovnom i kulturnom baštinom Hrvata na ovim prostorima.

dhkSvečani program u povodu 30. obljetnice osnivanja Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika i 25. obljetnice časopisa Nova Istra održan je u petak, 3. srpnja 2020. godine, u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Budući da je od samoga osnutka Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ostvario stalnu i po posljedicama plodnu suradnju i s Ogrankom i s časopisom, bili smo slobodni predsjedniku i glavnom urednik Borisu Biletiću uputiti čestitku sljedećega sadržaja (istu je g. Biletić nazočnima na proslavi pročitao – snimku cjelokupne proslave možete pogledati na video klipu, a dio koji se odnosi na čestitku ZKVH-a počima nakon 44 minute.):

Dani HKR logo skupa knjiznicaraStručni skup „Čitanjem do uključenosti” održat će se 2. listopada 2020. godine virtualno.

U cilju zaštite i sigurnosti svih sudionika te zbog nepredvidljive epidemiološke situacije vezane uz COVID-19 stručni skup „Čitanjem do uključenosti” održat će se virtualno.