Digitaliziran katolički mjesečnik „Zvonik“

Objavljeno: 27.11.2018. Pregleda: 112

zvonik naslovna šrvi brojSredinom studenoga 2018. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata objavio je na svom internetskom portalu digitalizirano izdanje katoličkog mjesečnika Zvonik, koji se može naći na linku:

digitaliziran Zvonik

Katolički list Zvonik osnovali su svećenici Hrvati Subotičke biskupije 19. rujna 1994. godine u Baču, u sjeni zvonika franjevačke crkve iz 13. stoljeća, te je po tom najstarijem zvoniku u našoj biskupiji list i dobio ime. Svećenici su dali i početna sredstva za izdavanje lista. Prvi broj je izašao iz tiska početkom studenoga 1994., za svetkovinu Svih svetih. Početkom izlaženja lista formalni izdavač Zvonika bio je Župni ured sv. Roka u Subotici, a stvarni Izdavački odjel (tada) Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović. Aktualni izdavač je Katoličko društvo Ivan Antunović u Subotici.

Svrha i ciljevi ovog lista bili su navedeni u prvom broju Zvonika: svjedočenje Evanđelja kao i praćenje svih događaja u životu Crkve u Hrvata Subotičke biskupije, događaji u životu vjernika Mađara, Slovaka, Nijemaca i ostalih naroda koji žive na području Subotičke biskupije, kao i izvješća o svim značajnijim događajima. Bio je ovo svojevremeno jedini list na hrvatskom jeziku u Bačkoj, ali i šire. Čuvao je ne samo vjerski identitet nego i nacionalni. To se odnosi na jezik kao i na sve one sadržaje od kojih se list sastoji.

Dosadašnji glavni urednici bili su: dr. Andrija Anišić, mr. Mirko Štefković, Dragan Muharem i Siniša Tumbas Loketić, a aktualni urednik je Vinko Cvijin.

Projekt digitalizacije realizira se uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan republike Hrvatske.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima