Topoteka

Projekt Topoteka Baština Hrvata u Srbiji pokrenut je u suradnji s Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja ICARUS 2019. godine i to kao prva takva platforma na području Republike Srbije.

Za cilj ima prikupljanje i prezentiranje starih fotografija i dokumenata kako bi one bile dostupne na jednom mjestu, a nudi mnoštvo pretraživačkog alata koji gledatelju omogućuju raznovrsnu pretragu te informiranje o arhivskoj građi.

Jedna od karakteristika ove platforme je i njezina interaktivnost – gledatelj u susretu s fotografijom nije tek pasivni promatrač, već može biti aktivno involviran u proces njezina opisivanja. Topoteka je, time, mjesto uspomena ali i sadašnjeg susreta: oni koji to žele mogu ponuditi te podijeliti svoje stare fotografije tematski povezane s Hrvatima u Srbiji, a mogu, također, dati i svoju sugestiju, ispravak, ili korisnu informaciju (kao što je prepoznavanje osoba, objekata ili predmeta na fotografijama), bilo putem kontaktiranja direktno bilo kao odgovor na postavljeno pitanje uz fotografiju.

Važnost ovoga projekta prepoznali su i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji su financijski pomogli dio njegove realizacije.


Topoteka

Digitalizirana baština Digitalizirana baština

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima